Berluskoni u svom stilu, sam sastavlja tim protiv Juventusa!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 18.09.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Zanimljivo kolo na Apeninima…

AP Photo/Alessandra Tarantin
AP Photo/Alessandra Tarantin

Povezane vesti


Silvio Berluskoni ne menja ćud. Naime, kako za sebe kaže "najtrofejniji predsednik na svetu", moraće opet da bude trener. S obzirom na stvari koje je činio za gotovo tri decenije u Milanu, sada kada je vlasnik Monce, u to ne treba sumnjati.

Naime, nekadašnji italijanski premijer je nezadovoljan taktičkim izborima trenera Strope, pa je rešio da sam sastavi tim pred meč sa Juventusom. Već pre par nedelja, on je bio ljut na svog nekadašnjeg igrača iz Milana, sada trenera jer se brani sa svim igračima, odnosno napadači nisu na protivničkoj polovini pa ne mogu da iskoriste kontru.

Pred meč ušao je u svlačionicu Brijancola koji prvi put ove sezone igraju u eliti i posavetovao ih da stanu blizu igrača. Nije pomoglo u porazu od Udinezea, a iako je Monca osvojila prvi bod za vikend u Lećeu, vlasnik nije bio zadovoljan.

"Moraću da promenim taktiku, da učinim isto što i tokom sezona u trećoj i drugoj ligi, kako bismo počeli da pobeđujemo", rekao je novinarima. A onda je par dana posle prvog boda smenio Stropu, na klupu je seo neiskusni Rafaele Paladino. Sećate ga se verovatno kao velikog talenta Juventusa, kada je završio karijeru, pojavio se u omladinskoj školi Monce kao trener i vodiće tim protiv Juventusa.

Nikoga to nije iznenadilo, jednostavno Berluskoni je uvek bio takav, veruje da je, kao i u svemu drugom najbolji i ne jednom je rekao, da bi, kad bi mu obaveze dozvoljavale bio najbolji trener u Italiji. Kao premijer, često je svojim gostima na večerama crtao kečapom fudbalsku taktiku i objašnavao svoje zamisli.

Od dolaska na kormilo Milana, kao aksiom je uspostavio to da tim mora da igra napadački, sa trojicom špiceva. Sari ga je oduševio smelim idejama, Kapelo baš i ne, ali nije mogao ništa jer je don Fabio osvajao titule, a dokopao se i Lige šampiona. No, Berluskoni ga je ispratio, pa kada se neki eksperimenti sa "profesorom" Tabarezom nisu isplatili, vratio je prvo Sakija, a onda i Kapela, treneri pobednici su bili kao podgrejana pasta, neukusni, pa ih se brzo oslobodio.

Karlo Anćeloti se najduže zadržao na klupi, delom što je imao rezultate, delom jer je bio bivši igrač kluba i umeo je sa Berluskonijem. U svojoj autobiografiji je otkrio da bi pred meč rekao Kaki da igra malo isturenije, kako bi Berluskoni u loži stekao utisak da Milan igra sa tri napadača, a da se posle 15-tak minuta vrati nazad.

Karleto je bio i kritikovan, ali uvek je imao podršku Galijanija, čak i kada je Berluskoni u par navrata želeo da ga smeni. Da ni titula nije garancija, video je Alegri u prvoj sezoni, osim što se mešao u tim, Berluskoni nikako nije mogao da podnese Toskanca, rekao mu je da mora da se ošiša kako bi bio dostojan klupe, a stalno je pokušavao da progura Pipa Inzagija na mesto trenera što je donelo tuču Alegrija i Super Pipa koji je bio trener Primavere, omladinskog tima.

Koliko je Berluskoni bio uticajan. pokazalo se i na primeru Dina Zofa, legende Italije. golmana koji je sa "Azurima" i Juventusom osvojio bukvalno sve trofeje. Zof je reprezentaciju kao selektor doveo do finala EP, bio na minut od trofeja, a onda je Francuska izjednačila, da bi Trezege zlatnim golom doneo Galima krunu. Iako se Zidan nije baš naigrao u toj utakmici, Berluskoni je izašao, ismejao Zofa i proglasio ga najvećim krivcem za poraz u finalu. Iritirani selektor je dao ostavku, niko nije rekao ni reč, nakon neverovatnog istupa najbogatijeg Italijana.

Ni ostali treneri nisu bolje prolazili, Mihajloviću je pretio da će mu dati otkaz jer je lansirao 16-godišnjeg Donarumu, na kraju ga je otpustio u aprilu kako bi gurnuo svog čoveka od poverenja Brokija. Tako je prošao i Alegri, Sedorf je preuzeo klupu, pa posle Pipo Inzagi, neki kažu da je Berluskoni uvek želeo trenere na koje može da utiče i koji poznaju njegovu fudbalsku filozofiju. Takav je bio Leonardo koji je nasledio Anćelotija, ali je otišao posle samo sezone, uz poruku Berluskonija da je neznalica i da ne ume da iskoristi Ronaldinja na pravi način.

Dejan Savićević je jednom otkrio da je Berluskoni rekao Kapelu da, ako igrači koje je predsednik doveo i koji su klasa (mislio je na Genija koga Kapelo nije voleo), ne igraju dobro, to nije do fudbalera već do trenerovog neznanja.

Posle povratka iz Reala i neuspešne sezone, Kapelo nije očekivao smenu posle godinu dana, verujući da je njegov pečat u devedesetim jak. Prema nikad potvrđenim pričama, u Berluskonijevoj vili na večeri na kojoj je trener očekivao da će se pričati o pojačanjima, Berluskoni mu je rekao da je prevaziđen i praktično uručio otkaz.

Gazda Silvio će dakle spremiti tim Monce za prvo gostovanje Juventusa na "Brianteu" u zvaničnom meču. Juve je prošle godine bio deo "Trofeja Berluskoni" koji nosi ime po Luiđiju, ocu Silvija Berluskonija i dobio Moncu sa 2:1. Kada je Berluskoni bio gazda Milana, upravo je Juventus često gostovao na ovom memorijalu. Naime, u Berluskonijevo doba on je imao jednu vrstu "svetog savezništva" sa Anjelijevima i Juventusom, uvek ih je poštovao, kao i oni njega, a Morati je optuživao dva kluba da su se decenijama pomagali kako bi Inter držali van borbe za titulu. Da je bilo saradnje jeste. Juve je prodao Bađa Milanu, bilo je transfera i u drugom smeru. Naime, kada se baš na trofeju "Luiđi Berluskoni" povredio Bufon, Milan je pozajmio na sezonu Abijatija Juventusu kako bi im pomogao.

Juve stiže u Lombardiju u nezgodnom trenutku, posle meča sa Benfikom, ali i kontroverzne praktično odluke VAR koja im je otela dva boda. Moraju da pobede, ali videćemo šta je Berluskoni spremio za svog bivšeg trenera Alegrija.

U ostalim mečevima Serije A Inter gostuje kod zahuktalog Udinezea i novi neuspeh bi mogao Simonea Inzagija da košta posla.

Derbi se igra između vodećih timova Milana i Napolija. Obe ekipe, baš kao i Atalanta imaju 14 bodova, Milan je domaćin, ali gotovo deceniju Napoli nije izgubio na "San Siru" u prvenstvu. Ne verujemo da će ni ovoga puta, pa je dupla šansa uz golove, po nama najbolji izbor u sedmom kolu Serije A, posle koga sledi pauza.

Da ne zaboravimo da derbi igraju i Roma i Atalanta, u tom duelu bukvalno je sve moguće.

Kompletna ponuda AdmiralBet-a za naredno kolo Serije A.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke