Berluskoni više nije imao šta da čeka

Autor: Milovan Longinov
nedelja 11.02.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

Kako je Maradonin Napoli promenio istoriju Milana

Povezane vesti

Napoli i Milan odigraće u nedelju od 20:45 na „San Siru“ derbi 24. kola Serija A što će podsetiti na okršaje dva tima iz najslavnijih sezona u prošlosti.

Pravi fudbalski zemljotres u Italiji izazvao je šampionski tim Napolija kada je u sezoni 1986/87 predvođen Dijegom Maradonom stigao do prvog Skudeta u istoriji kluba. Simbol ubogog juga pred bogatim severom, Napoli je te 1987. godine osvojio mnogo više od šampionskog pehara. Bila je to osveta siromašnih prema bogatima i način kako da se postigne ravnoteža u uvek podeljenoj Italiji.

Bio je to alarm bogatim klubovima sa severa zemlje da reaguju i adekvatno se spreme za narednu sezonu kako bi sprečili u budućnosti bilo kakav sličan scenario. Predsednik Milana Silvio Berluskoni je toga leta oborio svetski rekord u transfer politici dovođenjem Ruda Gulita iz PSV Ajndhovena.

Holandski napadač poreklom sa Surinama bio je prava gol-mašina u dresovima Harlema, Fejenorda i PSV-a. Berluskoni nije žalio novca da ga dovede i upari sa zemljakom Markom van Bastenom. Već u debitantskoj sezoni holandski tandem je doneo Milanu Skudeto posle devet godina.

Napoli je veći deo sezone bio lider, dok se Milan tražio, ali su „Rosoneri“ na proleće iskoristili očajnu formu branioca titule i zasluženo stigli do Skudeta. Već u januaru 1988. godine bilo je 4:1 za Milan na „San Siru“, dok je pravi spektakl viđen u Napulju na Međunarodni praznik rada.

Gosti iz Milana su slavili 3:2 u uzbudljivom okršaju i stigli do velikog trofeja, a porazi Napolija u poslednja dva kola samo su potvrdili šampionsku titulu tima koji je sa klupe predvodio Arigo Saki.

Narednu sezonu Napoli i Milan su gledali u leđa šampionskom sastavu Intera koji je sa 22 gola predvodio Aldo Serena. Iz ove sezone pamtiće se velika pobeda Napolija nad Milanom 4:1, dovoljna tek da Maradonin tim razdovoji dva velikana iz najvećeg grada u Lombardiji.

Već naredne sezone 1989/90 Skudeto je vraćen u Napulj. Ponovo je Milan bio najveći konkurent šampionskom sastavu Napolija koji je kao i tri sezone ranije predvodio Maradona. „Rosonerima“ nije pomogla ni izvanredna forma Van Bastena, najboljeg strelca lige na kraju sezone. Napoli i Milan su odigrali uzbudljive mečeve te sezone u kojoj su oba tima kao domaćini slavili sa po 3:0.  U oktobru su Napolitanci rasturili Milaniste kod kuće golovima dvostrukog strelca Andree Karnevala i Maradone, dok im se na proleće tim sa „San Sira“ osvetio u meču u kojem su golove postizali Mazaro, Maldini i Van Basten.

U poslednjoj Maradoninoj sezoni u klubu Napoli nije bio ni bleda senka šampionskog tima koji je osvajao šampionske trofeje. Tek osmo mesto sa 14 bodova manje od šampiona Samdorije bili su signal da se Dijegovo vreme u Napulju bliži kraju. Milan je kao domaćin pobedio Napoli 4:1, dok meč na jugu Italije završen miroljubivih 1:1.

Odlaskom Maradone iz Napoliija ovaj klub je izgubio prepoznatljivi sjaj, a Milanu je tokom devedesetih godina glavni konkurent za Skudeto bio Juventus. Tek u poslednjih desetak godina rivalstvo između dva kluba je obnovljeno o čemu svedoči podatak da su poslednja dve šampionske titule u Italiji uzeli ovi klubovi.

Sa čak 14 bodova više Milan u daleko boljem raspoloženju dočekuje Napoli u meču koji će biti u senci velikog derbija između Rome i Intera na „Olimpiku“ (subota, 18 sati).

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke