Bešiktaš treći, ali Evropa je obaveza!

Autor: Aleksandar Obrenović
četvrtak 17.08.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Vratili se posle dve godine, neće biti lako, mada je baraž manje-više izvestan…

Povezane vesti

 Bešiktaš po broju trofeja, ali i broju navijača ne može da se meri sa gradskim rivalima. Oni su treći klub u Turskoj i više su na neki način lokalna stvar. Jer Galatasaraj crpi snagu od pridošlica u Istanbul, ali svojevremeno i viših klasa, Fener je sa druge strane moreuza, plus, ne znamo da li vam je poznat podatak da najveći broj Turaka u dijaspori navija za ovaj klub. Prema nekim procenama, petina zemlje su pristalice Bešiktaša, a crno-beli "Orlovi" gledaju na Aziju sa evropske obale Istanbula.

Klub je imao snažne levičarske tendencije, pa je sa zazirom posmatran od vladajućih konzervativnih elita, upravo zbog toga, njihovi navijači smatraju da su zakinuti od establišmenta. Jer, većina radnika Istanbula i liberalnijih ljudi su navijači Bešiktaša. Popularni "Čarsi" kako glasi ime najjače navijačke grupe su uvek u prvim redovima kada su protesti u pitanju.

Klub se pre nekih sedam godina sa svog "Inonua" preselio na novi "Bešiktaš" stadion, nisu najbolji, ali najbučniji jesu. Svedoci kažu da je atmosfera na mečevima ovog kluba daleko najbolja u Turskoj.

Naši treneri su imali velikog uticaja na razvoj kluba, počev od Ljubiše Spajića, a vodio ih je i legendarni Pazarac koji je sa Partizanom stigao do finala KEŠ, Abdulah Gegić. Posle toga je i "Plava Čigra", Miloš Milutinović u dva navrata sedeo na klupi crno-belih, trener je bio i Branko Stanković, dok Nemci nisu ušli u modu u turskom fudbalu.

Ipak, legenda je i sada na klupi kluba.

Za Senola Guneša vezani su najveći uspesi turskog fudbala, pre svega polufinale Mundijala od pre par decenija. On je bio legendarni napadač Trabzona, vodio je veliki broj klubova u domovini, reprezentaciju šest godina u dva mandata, a takođe ovo mu je drugi boravak na klupi Bešiktaša. On je pandan Fatihu Terimu, mnogo se razlikuje po mentalitetu. U prvom mandatu sa klubom iz Istanbula je osvojio dve titule.

Pre dve sezone su bili tek šesti, prošle treći, Guneš je u oktobru zamenio Valerijena Ismaela.

Samo, niko inženjeru Gunešu neće zameriti, jer Bešiktaš ima znatno manje novca od Fenera i Galatasaraj. Oni i dalje čekaju pojačanja ove sezone, mada su stigli Rebić, Masuaku, Amarti iz Lestera i Kamerunac Žan Onana iz Lensa. Ali, u situaciji kada rivali kupuju Tadića, Džeka, Ikardija, i ostale, jasno da ne možete da se borite za prvo mesto.

Ipak, jesen u Evropi je na neki način obaveza, iako je Liga Konferencija ipak mnogo slabija od premijerna dva takmičenja. Bešiktaš je lako kod "braće" Azera savladao Nefči Baku na čijoj je klupi Adrijan Mutu sa 3:1, sigurno će u baraž. U prethodnoj rundi preslišali su nedoraslu Tiranu, a za jesen u Evropi bi prema žrebu trebalo da igraju protiv boljeg iz duela Arisa i Dinama iz Kijeva. Solunjani na revanš na neutralnom terenu u Bukureštu nose 1:0, videćemo šta će biti u tom duelu.

Da se vratimo još malo Turcima.

Naime, oni nemaju nekih velikih uspeha, istina je da su se šest puta domogli grupne faze Lige Šampiona u četvrt veka ovog formata, ali nikada nisu ostavili neki utisak. Prošli su grupu 2017. ali su primili osam golova od Bajerna u dva meča osmine finala. Poslednje učešće pre dve sezone završilo se sa šest poraza od Sportinga, Dortmunda i Ajaksa. U "pokojnom" KPK nikada nisu prošli drugo kolo, u LE imaju više uspeha, uspevali su da prezime u Evropi, najveći uspeh je četvrtfinale iz 2017. kada su ispali od Liona na penale. Guneš je i tada bio na klupi.

Ovo je naravno premijerno učešće u LK, prošle sezone nisu ni izborili Evropu, pa je ovo svakako napredak.

Bogat program u LK, neke ćemo mečeve obraditi u drugim rubrikama, ovde bismo izdvojili nekoliko jakih tipova.

Hajde da krenemo recimo od pobede danskog Nordsjelanda nad Steauom posle remija bez golova u Bukureštu. Rumunski klubovi slabi igraju na strani. Celje bi trebalo da ostane neporaženo protiv beloruskog Grodna u revanšum imaju minimalnu prednost iz prvog meča, a uz duplu šansu na Slovence, svakako dodajemo i malo golova. "Katanac" bi mogli da vidimo i u pomenutom duelu kijevskog Dinama i Arisa u Rumuniji, a Levski je izdržao u Izraelu protiv Hapoel Ber Ševe, Bugari su na osnovu forme i broja odigranih mečeva u novoj sezoni favoriti u revanšu.

O Partizanu i njegovim nedaćama ćemo u posebnom tekstu, teško je naći reči nakon neuspeha protiv Azera iz Sabaha. Crno-beli jure 0:2, što jeste najopasniji rezultat na papiru, ali kako su igrali, nada u baraž je baš mala.

Kako stoje ostali klubovi iz regiona?

Osijek je već ispao, Adana ih je isprašila u prvom meču, Hajduk je ponovo uz dosta ružnih povika na tribinama pred teškim ispitom na "Tumbi". Čeka ih naoštrena atmosfera u Solunu i PAOK u čijim redovima su naši Živkovići, kapiten Andrija i golman Živko koji je rezerva.

Maribor nema nikakvu šansu protiv prejakog Fenera, Rijeka je blizu plej-ofa, kako smo i pretpostavili, Toršaun je ipak bio lak zalogaj, nisu ni svi Farani Klaksvik. Samo, iako će overiti baraž na Rujevici, čeka ih baš težak zadatak na poslednjoj prepreci, objektivno mnogo kvalitetniji francuski Lil.

Inače nema predaha, mečevi baraža su na programu već 24 avgusta i revanši sedam dana kasnije.

Kompletnu ponudu Lige konferencija u kladionici AdmiralBet pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke