Bilbao pokorio "Mestalju" i izborio polufinale kupa Kralja!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 26.01.2023.
21:57
Izvor: Sportske.net

Apsolutno zaslužen trijumf.

EPA-EFE/BIEL ALINO
EPA-EFE/BIEL ALINO

Povezane vesti

Fudbaleri Atletik Bilbaa plasirali su se u polufinale španskog kupa Kralja. Baskijci su u četvrtfinalu kao gosti pobedili Valensiju sa 3:1.

Atletik je sa 23 pehara drugi najtrofejniji klub u ovom takmičenju, iza Barselone, ali je poslednji put bio najbolji davne 1984. godine. Sada je postao treći polufinalista, nakon Osasune i Barselone, a spisak će se kompletirati posle madridskog derbija između Reala i Atletika, koji je u toku.

U prvih pola sata nije bilo većih uzbuđenja na "Mestalji" i ništa nije slutilo da ćemo u finišu prvog poluvremena gledati pravi "vatromet".

Igrao se 35. minutu kada je Ander Erera poslao sjajan pas na liniju peterca za Nika Vilijamsa, ovaj je glavom lepo i sa puno osećaja spustio loptu pravo na nogu Muniainu, koji je izveo perfektan udarac i matirao golmana Mamardašvilija, za 0:1.

Domaćin je izjednačio u 44. minutu i to autogolom De Markosa.

Samo 60 sekundi kasnije, Bilbao je ponovo poveo. Berenger je jako loše šutirao, ali je lopta volšebno došla do Injakija Vilijamsa, ovaj je iz prve proigrao svog mlađeg brata Nika i ostavio ga u idealnoj poziciji, što je španski reprezentativac iskoristio i sa desetak metara pogodio metu, za 1:2.

U nastavku bolja igra Bilbaa. Muniain i Niko Vilijams su pravili velike probleme Valensiji, propustili su po jednu lepu priliku da stave tačku na ovaj meč, ali ono što je bilo neminovno se i desilo. U 70. minutu je štoper domaćih Čenk Ozkačar pokosio Nika Vilijamsa u svom kaznenom prostoru, sudija Del Sero nije reagovao, ali jeste VAR soba. Pozvali su glavnog arbitra da  pogleda ovu situaciju i on je posle odgledanog snimka pokazao na belu tačku.

Odgovornost je preuzeo Vezga i u 74. minutu je bio precizan sa 11 metara, za 1:3.

Bilbao je posle ovog gola mirno priveo utakmicu kraju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke