Bili u bunaru, sada su najbolja reprezentacija sveta! "Orlovi" prepišite od njih...

Autor: Vladimir Stojanović
sreda 14.10.2015.
12:48
Izvor: Sportske.net

Ni iz čega, posle najveće krize u novijoj istoriji dokopali su se velikih stvari. Eto recepta za Srbiju.

BETA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert
BETA/AP Photo/Geert Vanden Wijngaert

Povezane vesti

Belgija je posle Mondijala 2002. bila u najvećoj krizi u novijoj istoriji, odnosno poslednjih 30 godina. Nisu otišli na pet takmičenja u nizu, menjali su selektore, a 2007. kada smo im i mi delili lekcije pali su na 71. mesto FIFA rang liste.

Danas, osam godina kasnije su prvi, mnogo veće fudbalske nacije im gledaju u leđa.

Igrali su četvrtfinale Mondijala, plasirali su se nadmoćno na EURO, pobeda u poslednjem kolu kvalifikacija nije značila ništa, ali su savladali Izrael i sa krcatim stadionom "Kralj Boduen" proslavili odlazak u Francusku.

Zanimljivo, baš te 2007. kada je "A" selekcija dotakla dno rodila se nova generacija mladih igrača, slično kao što je slučaj u Srbiji danas. Iz tog omladinskog tima koji je igrao sjajno na prvenstvu za mlade 2007. sada je 17 igrača u reprezentaciji. Oni su već etablirane zvezde, a na OI u Pekingu su 2008. igrali polufinale.

Još jedna zanimljivost i Belgiju je kao i Srbiju kratko trenirao Dik Advokat, kod njih je ostao šest meseci i otišao za boljom ponudom, odnosno velikim novcem u Rusiju. Nisu otišli ni na EURO 2012. ali je posle toga Mark Vilmots dobio puno poverenje i danas je Belgija jedan od najboljih evropskih timova.

Da se vratimo na 2007. mi smo tada igrali finale, Belgijance smo izbacili u polufinalu 2:0, Kolarov i Mrđa su dali golove. Iz tog tima danas su samo Bane, Kolarov i dva Tošića u reprezentaciji, i Basta je u poslednje vreme standardan na spisku. Od Belgijanaca su tu osmorica, a računajući i Peking naredne godine više od pola tima.

Kasnije su pridodati Azar i Kurtoa koji nisu ni igrali na EP za mlade jer se Belgija nije više ni plasirala na to takmičenje.

Pa, kad uporedite rezultate koje imaju naši klinci i njihovi, vidite da omladinski fudbal nije merilo, ali da oni te svoje doteraju do prvog tima dok se naši izgube.

Eto i recepta, jesu bili u bunaru, ali sada su prvi. Sigurno da nisu najbolja reprezentacija na svetu, ali među pet ili deset sigurno jesu.

A šta će biti sa nama?

Ko zna, pošto volimo da gledamo u pasulj, hajde da ovo nazovemo Advokatovim proročanstvom, kada ih je napustio krenulo im je par godina kasnije.

Eh, kad bi stvari tako funkcionisale.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

9 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mungos
Wednesday, 14.10.2015
18:32

Njihovi fudbaleri igraju od pocetka u solidnoj ligi kakva je Belgijska, pa polako prelaze nivoe dok ne dodju do timova kakvi su Siti, Celzi, i slicni. nOni sa klincima rade, prodaju ih za grdne pare, dok mi prodajemo nase na kilo, u neke menadzerske klubove, gde se posle izgube.nnOni imaju kult reprezentacije, ne pljuju se igraci svetskog kalibra nakon par losih utakmica. Kod njih se ne guraju kojekakvi Scepovici i paradajz igraci, koje treba sutra prodati. Kod njih igraju oni najbolji, Benteke, Azar, Kompani, Vicel... Oridji je u Liverpulu, ali ne igra. Jer ne igra ni u Liverpulu, sedi kao rezerva Lukakuu, Bentekeu, i ceka svoj red.nnZato mi necemo doziveti usdbinu kao oni.

avatar
JamesHeavy
Wednesday, 14.10.2015
16:12

U normalnom svetu postoje kratkoročni i dugoročni planovi. nKad se budemo držali plana, da mladi prelaze u A tim planski i da se vodi računa o njima, da se treneri planski menjaju, što podrazumeva da pomoćnik postaje glavni ali ne kraće od 4 godine, onda će biti rezultata. Ovo što se kod nas radi nije normalno, a rezultat je očigledan.

avatar
Lord Bobinho Rulz
Wednesday, 14.10.2015
15:37

Najperspektivnija reprezentacija na svetu bez dileme.

avatar
Jalija82
Wednesday, 14.10.2015
14:53

Belgija prva hahhahaha; da nije wales drugi, a albanija treca? Lol

avatar
deksss
Wednesday, 14.10.2015
14:10

Njihovi igraci ne idu iz domacih klubova da igraju u italijanskoj 3. ligi ili greju klupe po seriji B i po ostalim drugim ligama, kao sto to rade nasi mladi igraci. I onda je normalno da ne mogu da budu pozvani u reprezentaciju nego se pozivaju ovi koje vise ni fudbal ne zanima (npr. Ivanovic i Kolarov).

avatar
liverpoolfc
Wednesday, 14.10.2015
13:15

Sa jednom velikom razlikom. U Belgiji kriminalci ne vode klubove i reprezentaciju a huligani su u zatvoru.

avatar
Mihajlo_NS
Wednesday, 14.10.2015
13:00

Previse mi ocekujemo od njih...ako oni nece da igraju cemu imam da se nadam? Ljudi igraju za pare a ovde jedva pobede Jermeniju.Smesno.Da sam ja selektor nikada ne bih presudu pravio na osnovu imena.Jedina stvar bi bilo ko gine na terenu a ko ne i kraj. Pa kad izostavite manekene par meceva da vidis kako ce da igraju.

avatar
Nenad Stanisic
Wednesday, 14.10.2015
12:59

Nase starlete imaju veci uticaj na fudbal od belgijskih.... Znaci, nista od uporedne analize. :D

avatar
Sasa1988
Wednesday, 14.10.2015
17:48

Stanijaaaaa ! xD