Bio teniser, doneo Juventusu stadion, a Parizu trofeje - ko je Retklifov čovek za spas Junajteda?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 16.11.2023.
18:15
Izvor: Sportske.net

Klub iz Mančestera čekaju velike promene u finansijskom sektoru.

EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Povezane vesti

U Mančester junajtedu se spremaju za nove velike promene nakon što je direktor kluba Ričard Arnold najavio odlazak na kraju 2023. godine.

Kao jedan od kandidata za njegovoj naslednika jeste aktuelni funkcioner kompanije Ineos Sport Žan-Klod Blan, desna ruka investitora u Junajted ser Džima Retklifa.

Navijači se pitaju ko je on?

Sin zubara i domaćice završio je visoke poslovne škole u domovini Francuskoj, a igrao je i tenis u kojem je stekao veoma korisna poznanstva sa bogatim ljudima koja će mu promeniti život. Nakon što je učestvovao u organizaciji Olmpijskih igara u Los Anđelesu 1984. godine, postao je deo organizacija Tur de Fransa, Rolan Garosa, trke Pariz-Dakar i Dejvis kupa što mu je donelo nove poslove.

Završio je i Harvard, bio deo Francuske teniske federacije i postao jedan od najzaslužnijih za uspon Rolan Garosa.

Prvi profesionalni kontakt sa fudbalom imao je 2006. godine kada je dobio poziv Juventusa da pomogne klubu posle Kalčopolija.

"Prvih sto dana su odlučujući, ako za to vreme napravite neku katastrofalnu odluku, posle vam je potrebno 20 godina da se vratite", rekao je nakon toga iskustva Blan, koji je sklopio bogate sponzorske ugovore u teškim trenucima, što je omogućilo i izgradnju novog stadiona Alijanc 2011. godine, dve godine otkako je postao i predsednik kluba.

Posle razmimoilaženja u stavovima sa Andreom Anjelijem, Blan napušta Juventus i postaje finansijski savetnik Pari Sen Žermena, na insistiranje tadašnjeg sportskog direktora "svetaca" Leonarda i na kraju proveo 12 sezona.

Onda je stigao u INEOS kod Retklifa koji ga želi u Junajtedu, pošto je "crvenim đavolima" potreban hitan zaokret u poslovanju...


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke