Birmančević brani Spartu od Slavije i Plzenja

Autor: Mladen Heleta
petak 19.07.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Počinje češka fudbalska liga.

EPA-EFE/RAUL CARO
EPA-EFE/RAUL CARO

Povezane vesti

Utakmicom između Sparte iz Praga i Pardubica u petak od 19 sati kreće nova sezona u češkom fudbalskom prvenstvu.

Prošla sezona bila je dramatična i veoma kvalitetna, veliki praški rivali Sparta i Slavija su šampionsku borbu vodili do samog kraja, a Sparta je bila ta koja je prva prošla kroz cilj sa 85 bodova iz 35 utakmica, što je dva više od Slavije. Plzenj je ostao daleko i završio je kao treći sa 70 bodova.

Sparta je na taj način vezala drugu titulu i to nakon što je imala post koji je trajao čak devet godina.

Sada na večnoj tabeli, ako računamo samo ligu Češke, bez Čehoslovačke, Sparta vodi sa ukupno 14 osvojenih titula, Slavija je i dalje na sedam, dok Plzenj ima šest šampionskih trofeja u svojim vitrinama.

Čovek koji je prošle sezone obeležio češko prvenstvo i koji je Spartu „nosio“ do titule bio je srpski krilni napadač Veljko Birmančević.

On je upisao 16 pogodaka i 11 asistencija. Dakle, sa 27 golova učestvovao je u ukupnom saldu Sparte koji je brojao 81 pogodak. U prevodu, Birmančević je bio zaslužan za okruglo trećinu pogodaka Sparte u šampionskoj sezoni.

Sve to je bilo dovoljno za poziv selektora Srbije Dragana Stojkovića na EURO u poslednjem trenutku, a onda i za debi protiv Engleske. Međutim, put do toga nije bilo lak. Baš suprotno.

Birmančević je ponikao u Partizanu, ali je za seniorski sastav upisao svega 60 minuta. Bilo je to dovoljno da navijači Crvene zvezde ne tako davno spreče njegov dolazak na Marakanu, iako je transfer bio gotovo viđen posle zapaženih igara u Čukaričkom.

Dve dobre sezone na Banovom brdu donele su mu prelazak u Malme marta 2021. godine za 1.000.000 evra, tamo je blistao i uveo taj klub u Ligu šampiona ključnim golovima u kvalifikacijama.

Put ga je potom odveo u Tuluz, sa kojim je osvojio Kup Francuske, ali tamo nije dobio pravu šansu. Jeste u Pragu i oberučke ju je prihvatio. I pokupio je sve moguće vredne nagrade, od izbora navijača, pa do funkcionera lige zato što je predvodio Spartu do titule.

Sparta je na 35 mečeva upisala samo dva poraza - od Plzenja i Mlade Boleslav. Osvojila je titulu bez poraza u praškom derbiju i to je još jedan podatak kojim se diče navijači ovog kluba.

Ekipa Sparte će i u nastupajućoj sezoni igrati na krilima Birmančevića, ali i Slovaka Haraslina, Čeha Kuhte, te Ekvadorca Presijada i biće prvi favorit.

Slavija će probati da vrati titulu, poslednju je uzela 2021, a trener Jindrih Trpišovski će na raspolaganju imati dobar i iskusan sastav. Vratio se Piter Olajinka iz Crvene zvezde, a igrači kao što su Šranc, Provod, Masopust i Jurecka mogu da pariraju Sparti, a nema sumje da će do kraja avgusta biti još pojačanja.

Iz senke će svoju šansu za pehar vrebati uvek neugodni Plzenj, koji će svakako znati da iskoristi evetnualne kikseve praških velikana.

Igrači poput Vidre, Džejmsa, Rikardinja, Sikore i Moskere imaju snage da se isprse i probaju da naprave trku u troje.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke