Bitka za Englesku - Novo poglavlje

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.05.2021.
11:35
Izvor: Sportske.net

Najveća utakmica u Engleskoj na programu u nedelju...

Povezane vesti

U stalnoj raspravi oko toga ko je bolji u "Bitkama za Englesku" između Liverpula i Mančester Junajteda, navijači "Đavola" će uvek podsetiti na "tripletu" iz 1999. Tada je Fergusonov tim osvojio sve, a na putu ka FA kupu u četvrtoj rundi su slavili protiv Liverpula.

Ta pobeda je obeležila jednu eru i zadržala neverovatnu nepobedivost Junajteda koji od 1922. nije poražen od komšija sa Merzija u najstarijem fudbalskom takmičenju na svetu.

Te 1999. krajem januara, činilo se da će Liverpul dobiti meč, vodili su golom Majkija Ovena, a Pol Ins je protiv bivšeg kluba spasio gol, kada je sprečio da lopta pređe liniju nakon udarca glavom Roja Kina. Ali, u finišu se desilo ono što će nekoliko meseci kasnije Mančester Junajted reprizirati protiv Bajerna u finalu Lige šampiona. Taj Fergijev tim je prosto odbijao da izgubi. Oni su izjednačili golom Jorka, a onda pogađate, posle udarca Skolsa, Ole Gunar Solskjer je doneo pobedu, "Old Traford" je podrhtavao od sreće.

Ta godina je završena trostrukom krunom, titulom, kupom i naslovom prvaka Evrope.

I to razlikuje Junajted od Liverpula jer su dvadesetak godina ranije "Đavoli" sprečili mnogo jači Liverpul da napravi isto.

Taj Pejslijev Liverpul je bio prejak, ne samo za Englesku već i Evropu. Počeli su svoju vladavinu, ali iako su u šampionatu imali deset bodova više od Junajteda (Siti se trkao do kraja i bio drugi), Redsi su osvojili i evropsku krunu protiv Gladbaha, ali ne i nacionalni kup.

Naime, neočekivano su u maju izgubili finale od "Đavola".

Moguće da su bili zauzeti pripremama za evropsko finale, ali da ne budemo naivni, ipak je kup imao tada poseban šmek i slavni Pejsli je izveo najjači tim. 

Junajted je poveo, ali kada je Liverpul izjednačio, očekivalo se da će stvari doći na svoje mesto. Ipak, Lu Makari je na bizaran način savladao Rej Klemensa. Naime, on je šutirao, lopta je pogodila u grudi saigrača Grinhofa i prevarila Reja Klemensa. Junajted je osvojio kup prvi put posle gotovo 15 godina, ali iskupili su se za poraz od Sautemptona prethodne godine u meču za trofej. 

Što se Liverpula tiče, u drugoj polovini osamdesetih kada su engleski klubovi bili van Evrope, osvojili su par kupova, ali tada im je glavni rival bio komšijski Everton, a ne Mančester Junajted. 

Sada će Klopov tim juriti šansu za Ligu šampiona, Solskjer je bezbrižan drugi, imali su meč u polufinalu LE protiv Rome, ali bez obzira na sve, utakmica je isuviše bitna da izvede rezervni tim, pa za šampiona neće biti popusta.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke