Bitka za Istanbul i neočekivani "derbi" u Adani!

Autor: Mladen Heleta
subota 01.10.2022.
09:30
Izvor: Sportske.net

Nastavlja se Superliga Turske.

EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU
EPA-EFE/TOLGA BOZOGLU

Povezane vesti

Ovog vikenda na programu je osmo kolo Superlige Turske, koje će u potpunosti obeležiti veliki istanbulski derbi između Bešiktaša i Fenerbahčea.

Meč je zakazan za nedelju od 19 časova na stadionu Bešiktaša.

Dva tima, koji ove sezone žele da sa trona Turske svrgnu Trabzon, solidno su otvorila ovaj težak šampionat, pa Bešiktaš u jedan od dva najveća derbija države ulazi kao četvrtoplasirani sa 14 bodova, dok je Fenerbahče na šestoj poziciji sa bodom manje.

Ipak, treba naglasiti da Fener ima meč manje i tri boda manje od vodećeg tandema Adana-Galatasaraj.

Ovaj duel će biti zanimljivo pratiti i zbog Mišija Batšuaija. Belgijski napadač je prošle sezone igrao za Bešiktaš kao pozajmljeni igrač Čelsija, a sada u istom svojstvu nastupa za Fener i sigurno je da ga ne očekuje topao doček na "Vodafon parku".

Trener Fenerbahčea je čuveni Portugalac Žorž Žezus i on je doveden da vrati titulu ovom klubu, koja se čeka još od 2014. godine. On forsira formaciju 4-4-2, a njegov tim je veoma efikasan i postigao je 20 golova na šest ligaških mečeva. Za golove su zaduženi Ener Valensija, Žoao Pedro i pomenuti Batšuai, igrom diriguju Arao i Krespo, a opasnost za protivnike dolazi i po levoj strani, gde dejstvuju Alioski i Emre Mor.

Bešiktaš pod francuskim trenerom Valerijanom Ismaelom igra u formaciji 4-3-3. Ovaj tim je značajno promenio sastav između dve sezone, a lideri ovog su holandski napadač Veghorst, odlični krilni igrači Nkudu i Muleka, portugalski vezista Žedson Fernandeš i naravno bivši reprezentativac Engleske Dele Ali, koji je došao u Tursku da oživi karijeru. Crno-beli su dali 16 golova na sedam dosadašnjih mečeva u prvenstvu.

Bešiktaš je inače 16 puta bio šampion Turske, a Fenerbahče ima 19 titula. Ispred njih je treći velikan iz Istanbula Galatasaraj sa 22 titule.

Statistika u dosadašnjem delu sezone kaže da bi trebalo da gledamo efikasan meč, ali to treba uzeti sa rezervom, pošto su derbiji u Turskoj napeti do "ivice noža", igra se oštro i sa puno prekida, pa ne bi trebalo da začudi ako ovo bude duel sa malim brojem šansi i pogodaka.

U ovom kolu ćemo gledati i okršaj vodećih timova na tabeli. Adana Demirspor u subotu od 19 časova dočekuje Galatasaraj. Adana je najprijatnije iznenađenje na početku sezone, Galata je blagi favorit, ali domaći teren u Turskoj igra veliku ulogu u ovakvim susretima.

AdmiralBet daje podjednake šanse za pobedu u Adani, pa je kvota i na trijumf domaćina i na trijumf gosta 2.60. Galatasaraj je u prošlosti znao kako da dobije ovakve mečeve.

Branilac titule Trabzon gostuje Kajzerisporu. Trabzon je sedmi sa 13 bodova na svom kontu, ali to je samo tri boda od prvog mesta. Kajzerispor ima bod manje od rivala Crvene zvezde u Ligi Evrope, tako da nas i ovde čeka težak i neizvestan meč, sa verovatno malim brojem golova.

Ostale parove čine Kasimpaša – Gacijantep, Ankaraguču – Bašakšehir, Alanijaspor – Giresunspor, Konjaspor – Umranijespor i Karagumruk – Istanbulspor.

Karagumruk, koji sa klupe predvodi Andrea Pirlo, je tek 13. na tabeli sa šest bodova i vreme je da se pobedom probije ka sredini tabele.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke