Boka - Neželjeno takmičenje, prilika za rekord!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 07.05.2024.
18:00
Izvor: Sportske.net

“Ksenezesi” u Sudamerikani ove sezone…

Povezane vesti

 Za Boku svakako deluje nadrealno da sredinom nedelje putuje u Asunsion, i da makar trenira u malenom bariju Santisima Trinidad. Njihov protivnik "El Triki" imao šest zvezda u grbu, iako nikada nije osvojio ništa, a "Đenovljane" neće zbuniti boje. One su plavo-belo-žute, inspirisane argentinskim velikanom.

"Franja" kako ih zovu zbog uspravnih crta na dresovima neodoljivo izgledom podsećaju na rivala, a za njih ovo će biti veliki duel. Zbog toga he ekipa Sportivo Trinidense premestila meč na Pablo Rohas stadion mnogo poznatijeg Sero Portenja, kako bi što više ljudi videlo Boku na delu.

Za tim sa "Bombonjere" neuobičajeno je, čak i ponižavajuće da igra u Sudamerikani, slabijem južnoameričkom takmičenju. Jeste Boka dva puta osvojila trofej, ali okolnosti su bile sasvim drugačije.

Naime, oni su 2004. učestvovali u Sudamerikani, ali kao gosti, zajedno sa Riverom. Iste sezone je Karlos Bjanki po povratku nakon tri titule na prelazu vekova i nakon par godina hijatusa ponovo seo na klupu i propustio da uzme i peti trofej u Kopa Libertadores. Naime, "El Viseroj" odnosno "Vicekralj" ili u južnoameričkom slengu "Namesnik" je tri puta slavio sa Bokom i premijerno sa Velezom. Po povratku je odveo velikana u finale, tu je doživljen verovatno najneočekivaniji poraz Boke u novijoj istoriji. Izbacili su River u polufinalu na penale i poverovali da su nedodirljivi. Ali kolumbijski Onse Kaldas je posle remija u oba meča finala u penal seriji dao dva gola, Boka nijedan. Baš tako, niste pogrešno pročitali, četiri igrača favorita skjavi, Burdiso, Sangele i Kašini nisu uspeli da savladaju malo pozatog golmana Henaoa, pa je titula otišla na kolumbijske Ande.

Bio je to šokantan rasplet, "Vatrenih 11" što je ime kluba na španskom su oborili Golijata. Razočarana Boka je prihvatila poziv da se takmiči u Sudamerikani, mladi igrači poput Teveza i Nerija Kardoza su dobili šansu, iz Evrope se vratio Guljelminpetro, bili su tu starodeseoci poput Barosa Skelot i Kanje, a razočaranog Bjankija je zamenio Brindizi. Krajem 2004. je posle loših rezultata šansu dobio Horhe Hoze Benitez. "Kinez" kako su ga zvali je legenda Boke, možda je bio na pravom mestu u pravo vreme. Boka je prošla Sero Portenjo na penale (u regionalnim kvalifikacijama su tukli zemljake iz San Lorenca), pa su se preko brazilskog Internasionala i Bolivara dokopali trofeja. Krajem te sezone se na "Bombonjeru" vratio Martin Palermo nakon neuspešnog boravka u Evropi, pa je on (i Tevez) bio čovek odluke u revanšu finala protiv Bolivara. Ta prva titula u Sudamerikani je poslužila Boki da zakaže novi susret sa Onse Kaldasom u Superkupu Južne Amerike, dobili su 4:3 u dva meča, odlučujuća je bila pobeda kod kuće od 3:1. Na scenu su već stupili Gago, Palasio, Ibara, a trener Benitez je bio bivši. Platio je i pored osvajanja Sudamerikane ceh zbog lošeg nastupa u Kopa Libertadores, a zamenio ga je legendarni "Koko", Alfio Bazile, veliki igrač šampionskog Rasinga iz šezdesetih, mlađi će ga se setiti i kao selektora Argentine posle Mundijala 2006.

Boka je ponovo zaigrala u Sudamerikani 2005. i odbranila titulu. Oni su pozvani ponovo da učestvuju, tukli su još jednom Sero Portenjo, baš ubedljivo, pa Internasional, Universidad Katoliku i onda u finalu još jednog dobitnika "vajld karte" meksičke "Pume". UNAM i Boka su oba meča finala odigrali nerešeno, odlučili su penali, šesti je zabio golman Argentinaca "Patak" Abondzijeri za novi trofej. Uzeli su posle, odnosno odbranili i Superkup protiv šampiona Južne Amerike Sao Paola, Palasio je sa dva gola na "Bombonjeri" rešio pitanje pobednika, u revanšu su na "Morumbiju" Palasio i Palermo doneli remi za trofej. Bio je septembar 2006. godine.

Od tada, Boka je 2006. ispala od Nasionala na penale, sledeće godine na isti način od Sao Paula, pa su onda u narednim godinama gubili od Internasionala, Veleza u kvalifikacijama. Posle više nije bilo pozivnica, je za klub renomea Boke Juniors ovo postalo takmičenje za izbegavanje. Retko nisu bili u Kopa Libertadores 2012. ih je u kvalifikacijama izbacio Independiente na gol u gostima, 2014. su stigli do polufinala i Superklasika. U 180 minuta tuče i tenzije, River je otišao u finale i do trofeja, Leonardo Piskulići je dao čuveni gol na "Monumentalu" za prolaz "Milionera".

I to je bilo poslednji put da velika igra van Kopa Libertadores, do ove sezone. Boka je na kombinovanoj tabeli Liga kupa i Primere ostala prva ispod crte, izgubili su i finale Kopa Libertadores na "Marakani" od Fluminensea, pa su eto morali u Sudamerikanu.

Nije sve ni tako crno, ako osvoje trofej postaće jedini klub sa tri pehara u ovom mladom takmičenju (postoji od 2002.godine). Nije baš da blistaju mada je akcenat stavljen na osvajanje domaćeg Liga kupa. Ali, ispali su u polufinalu od Estudijantesa na penale.

U dosadašnjem toku takmičenja, Boka je (savetovali smo da igrate "keca, poražena od Fortaleze u Seari na Atlantiku, na severoistoku Brazila), nisu dobili komšije iz Bolivije Nasional Potosi (veliko uporište navijača Rivera) u gostima. Pobedili su jedino Paragvajce iz "Svetog trojstva" kod kuće. I to na jedvite jade, golom Anselmina. Sada bi u revanšu moglo da bude teže i ne verujemo u puno golova na pomenutom stadionu Sero Portenja.

na istom mestu u Asunsionu biće i Korintijans, još jedan pali velikan. "Timao" igra protiv Nasionala mnogo poznatije paragvajske ekipe. Kruzeiro, još jedan bivši šampion Južne Amerike će u Kolumbiju. Njihov rival je debitant Alianca koja je u kvalifikacionoj fazi iznenadila zemljake, Ameriku iz Kalija i neočekivano se našla u grupnoj fazi. Ne ide ovom malom klubu, ali ni "Raposama" iz Belo Horizontea. "Lisice" su remizirale u sva tri meča.

Internasional će u nedođiju, "Crveni" idu u Tariju na jug Bolivije, domaći Real Tomajapo je tek poslednjih godina uspeo da se stabilizuje u tamošnjoj prvoj ligi, "zeleno-beli" postoje tek četvrt veka. Možete zamisliti kako se osećaju dolazi im dvostruki osvajača Kopa Libertadores koji je i u Sudamerikani slavio 2008. Internasional je prošle godine igrao u polufinalu Kopa Libertadores.

Brazilski debitant Kujaba bi trebalo da savlada u Mato Grosu venecuelanski Metropolitanos, kuvaće u predgrađu Sao Paula, Braganki, Red Bul Bragantino dočekuje Rasing. Ovo su dva najjača tima u grupi H, Rasing ima maksimalan učinak, tukli su Brazilce na "Peronu" u Aveljanedi sa 3:0 (neočekivano ubedljivo, mi smo prognozirali tačan rezultat 1:0 za "Akademiju".

Kompletnu ponudu u AdmiralBet kladionici za Kopa Sudamerikana pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke