Bolivija - Brazilska katarza!

Autor: Milovan Longinov
petak 08.09.2023.
17:00
Izvor: Sportske.net

Trideset godina od čuvenog meča…

Povezane vesti

Za sve postoji prvi put.

Brazil nikada nije verovao da će u kvalifikacijama za SP izgubiti prvi put u Boliviji. Jer, to nije mesto koga se treba plašiti u fudbalskog smislu. Doduše, i za Boliviju je bilo prvi put i jedini. Jer "Zeleni" su se te 1993. prvi put posle startnog Mundijala (tada nije ni bilo kvalifikacija u Montevideu), i 1950. (takođe nije bilo kvalifikacija jer je Argentina odustala) plasirali na Mundijal.

Taj meč ima poseban značaj za istoriju fudbala, zbog Brazila. Jer poraz je bio katarza, simbolički, tim kome niko nije verovao i koji je čekao titulu gotovo četvrt veka je dodirnuo dno tog julskog dana u La Pazu.

Godinu dana posle toga, akteri tog sramnog poraza kako ga je krstila štampa kod kuće, Tafarel, Kafu, Marsio Santos, Leonardo, Zinjo, Bebeto (Romario nije igrao) u Americi će se popeti na vrh sveta i ućutkati kritičare. Bolivija koja je uz Peleovu prognozu da će biti svetski prvak otišla u Ameriku se brzo vratila, ostaće u sećanju onaj crveni karton "Đavola" Ečeverija čim je ušao na otvaranju protiv Nemaca.

Te kvalifikacije za Ameriku bile su poslednje koje su igrane po starom sistemu, u dve grupe. Ukupno je devet timova (Čile je bio suspendovan) su ušli u trku za "jenkijevski" Mundijal# za tri je bilo mesta direktno, četvrti je morao u dodatne kvalifikacije.

U jednoj grupi bili su Brazil, Bolivija, Urugvaj, Ekvador i Venecuela. Bolivija je kao i Ekvador koristila nadmorsku visinu u La Pazu, lako je bilo protiv Venecuele, 7:1. Brazil je u Ekvadoru odigrao 0:0 sa "Trikolorima".

Šta se desilo u La Pazu?

Brazil je kao i obično imao loptu u nogama, ali je najbolju šansu propustila Bolivija. Tafarel je odbranio penal Ečereviju. Ipak je "El Diablo" imao poslednju reč. Majstor je prošetao brazilsku odbranu po levoj strani, onda rešio da uputi loptu u peterac, Tafarel se spetljao pa je lopta završila u mreži. Odmah je favorit požurio sa centra da stigne do izjednačenja, sevnula je kontra Penja se stuštio sam ga golu posle pasa Ečeverija i dotukao "Selesao".

Usledilo je najveće slavlje u istoriji bolivijskog sporta, dugo se publika nije razilazila na "Silesu", Ečeveri je postao heroj nacije, igrao je sa povredom mišića od desetog minuta. To popodne je nazvao najsrećnijim u životu.

Šta je bilo posle?

Bolivija je dobila sve rivale kod kuće, remizirala u Ekvadoru i plasirala se na Mundijal. Brazil se osvetio za poraz sa šest golova u Resifeu Bolivijcima, na kraju su nadmoćno osvojili prvo mesto i na kraju se sledećeg leta domogli svetske krune u Pasadeni u finalu protiv Italijana.

Od istorijskog poraza je prošlo 30 godina.

U tom periodu Brazil je dobio 10 od 15 mečeva, računajući sva takmičenja. Ali, gubio je u Boliviji u kvalifikacijama 2001. i 2009. i 2017. je Bolivija sačuvala početni rezultat. Ali, kada

se igra u Brazilu u kvalifikacijama, od 1977. kada je "Selesao" dobio 8:0 do današnjih dana, Bolivijci su gostovali osam puta, imaju dva remija, šest poraza. Primili su brdo golova, deset u kvalifikacijama za Mundijale 2018. odnosno 2022. I sada im se ne piše dobro, teško da će i dati gol u Belemu gde se igra meč.

U poslednjoj utakmici prvog kola (tri meča su u noći između četvrtak i petka, njih smo obradili u prethodnom magazinu), igraće Urugvaj i Čile. U kvalifikacijama za Katar, Čileanci nisu dobili Urugvaj, a neće, ako verujemo tradiciji ni sada. Nikada u kvalifikacijama "La Roha" nije slavila u Montevideu, čak ni zlatnoj generaciji sa Sančezom, Vidalom i ostalima nije to pošlo za rukom, poražavajući skor, 11 gostovanja, samo tri remija.

Posebna poslastica duela u Montevideu će biti Marselo Bijelsa na klupi Urugvajaca protiv svoje prošlosti u Čileu. "El Loko" je vodio Čile od 2007. do 2011. i tada je biran za najboljeg trenera Južne Amerike. Čile je prvi put odoleo u Montevideu "Urusima" 2009. baš sa Bijelsom na klupi. Sada će Argentinac tražiti prvu pobedu baš protiv "Crvenih". On je podmladio tim, nema Kavanija i Suareza, napad će predvoditi Darvin Nunjez. S obzirom da je početak, da obično Bijelsini timovi igraju loše na startu, probaćemo sa golovima pre konačnog ishoda.

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke