Bolivija - šansa veka!

Autor: Milovan Longinov
utorak 15.10.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

“Zeleni” - Od Amerike do Amerike!

Povezane vesti

Ok, svi znaju priču o Boliviji, onom čuvenom Mundijalu iz 1994. jedinom u istoriji na koji su stigli posle kvalifikacija. Pisali smo svojevremeno o toj kampanji u kojoj su obilato koristili ogromnu nadmorsku visinu i dobili Brazil i sve ostale utakmice kod kuće, uz trijumf nad slabom Venecuelom to je bilo dovoljno da odu u Ameriku.

Onda je Pele izjavio da će biti svetski prvaci, ali na otvaranju je "Đavo" Ečeveri dobio crveni karton protiv Nemačke, uzeli su bod protiv Južne Koreje, izgubili od Španije i otišli kući posle grupne faze. Ali taj plasman je jedinstven, jer su 1930. učestvovali po pozivu, a 1950. se kvalifikovali automatski jer je Argentina odustala.

Da li je vreme za novi put u SAD?

Bolivijci bi mogli da profitiraju iz činjenice da će se više od polovine država Južne Amerike, čak šest, kvalifikovati direktno, sedmi igra interkontinentalni baraž.

"La Verde" je popravila situaciju na tabeli u septembru, pobedama protiv Venecuele i Čilea i uhvatila priključak sa Paragvajem, Venecuelom, Brazilom i Ekvadorom.

No, loše su vesti da moraju da putuju na stadion River Plate sredinom nedelje.

Rival Argentina je za "Zelene" noćna mora.

Ove dve selekcije su počele da se sastaju rano, komšije iz Argentine su imale veliki uticaj na bolivijski fudbal, "gaučo" uticaj se širio na sve sfere, počev od čuvenih rundika srebra u Potosiju, do politike u kojoj su dominirale struje naklonjene Argentini i naravno do fudbala.

Argentinci su bili nemilosrdni učitelji. U prvih pet mečeva su Boliviji spakovali 30 golova, a do prve pobede je slabiji tim doveo, pogađate, Argentinac. Naime, Sezar Visino je bio na kormilu tima koji je u kvalifikacijama za švedski Mundijal tukao Argentinu. Nije bilo dovoljno, Alkoser će postati prava legenda šest godina kasnije kada je svojoj zemlji doneo jedinu titulu prvaka Južne Amerike. On je na tom turniru dao pet golova, jedan u finalu kada je Bolivija tukla Brazil sa 5:4. Samo, tadašnji svetski prvak "Selesao" je poslao rezervni tim bez Pelea i ostalih zvezdi.

Od pomenute 1957. do druge pobede nad Argenticima Bolivijci su čekali više od dve decenije, tada je jedna druga generacija sa Migelom Agilarom (zaigrao je posle toga u Argentini) tukla svetske prvake na Kopa Amerika. Ali, ni taj tim Argentine nije bio ni blizu onog godinu dana ranije, sem Pasarele, ostalo su bili samo solidni igrači iz domaće lige. 

I ponovo dvadesetak godina posta do 1997. kada je Pasarela bio selektor i izgubio u kvalifikacijama u La Pazu sa 2:1, doveo je takođe tim bez igrača koji su nastupali u Evropi.

O poslednjoj pobedi Bolivijaca kada su 2009. ponizili Maradoninu Argentinu sa 6:1 smo pisali svojevremeno, heroj je bio Botero sa tri gola, a za goste su igrali i Mesi i ostale zvezde.

Sada se Mesi nakon pauze vratio u tim, u septembru ga nije bilo. Bolivija nikada nije pobedila u Argentini, dva puta su u prošloj deceniji ostali neporaženi, 2011. na Kopa Amerika u La Plati i nekih četiri meseca kasnije na "Monumentalu" u Buenos Ajresu gde će i sada gostovati. To su i jedina dva puta da su komšiluk napustili uzdignute glave.

Ali, Bolivija nema šta da izgubi, šokirali su Kolumbiju u četvrtak, sada su šesti i optimizam je porastao. Argentina nije dobila u Karakasu, ali je apsolutni favorit, mada kvota na prvaka kontinenta i planete nije vredna pomena. Kolumbija će savladali slabi Čile, nismo sigurni da Urugvaj sa svim problemima na relaciji Bijelsa - igrači (pisali smo u prošlom broju) može do pobede protiv Ekvadora. Brazil će savladati Peru, dok u duelu Paragvaja i Venecuele ne treba očekivati veliki broj golova, a čini nam se da su gosti bliži pozitivnom rezultatu od domaćih "Gvaranija".

 


 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke