Botafogo - Najveći uspeh ili najveće razočaranje!

Autor: Mladen Heleta
sreda 23.10.2024.
14:30
Izvor: Sportske.net

“Fogao” pred vratima raja!

screenshot
screenshot

Povezane vesti

Navijači Botafoga se ne usuđuju da sanjaju. Naime, klub iz Rija je prošle godine doživeo najveći kolaps u istoriji brazilskog fudbala, oni su izgubili gotovo obezbeđenu titulu i to nakon što su pobedili u dve od poslednjih 17 utakmica. Pisali smo o tom slomu u čudnoj sezoni, samo dve godine ranije su bili u dugovima i u Seriji B. Menjali su se treneri, Bruno Laž je posle odlaska Luisa Kastra za novcem u Saudi Arabiju trajao samo tri meseca. Botafogo je žrtvovao i eventualnu borbu za Sudamerikanu zbog titule, na kraju su ostali bez ičega.

Čak, u prvenstvu su skliznuli na peto mesto, pa su morali u kvalifikacije za Kopa Libertadores.

Nešto manje od godinu dana kasnije, Botafogo vodi u Seriji A, a u polufinalu su elitnog južnoameričkog takmičenja i ovo će za klub iz Rija biti ili najbolja sezona u klupskoj istoriji ili najveće razočaranje.

"Fogao" je jedini veliki klub Rija koji nema južnoameričku titulu. Fluminense je prošle godine "skinuo mrak", Vasko je još 1998. bio najbolji, Flamengo je još osamdesetih sa Zikom osvojio prvu od tri titule.

Što se crno-belih tiče, oni su jednom bili najbolji u Kopa Komnebol koji je preteča Sudamerikane. To je generacija iz prve polovine devedesetih, oni su u finalu savladali Penjarol. I eto, nešto više od 30 godina kasnije, ponovo "Mirasoles" ali ulog je veliki, finale Kopa Libertadores.

Retko je Botafogo imao priliku da igra u najjače latinoameričkog takmičenju.

Kada su prvi put bili prvaci, krajem šezdesetih, brazilska federacija nije dozvoljavala klubovima da nastupe jer je kalendar narušavao pripreme "Selesao" za Mundijal u Meksiku.

"Fogao" je čekao titulu do 1995. naredne godine su prošli grupu, ali su ispali od zemljaka Gremija, klub iz Porto Alegrea je branio titulu.

U ovom veku čak i kada su Brazilci imali pet ili šest klubova u Kopa Libertadores Botafogo je novo učešće čekao do 2014. godine. Završili su kao poslednji u grupi, a 2017. su kao peti u Seriji A treći put igrali u ovom takmičenju. Tada su napravili najbolji rezultat, prošli Kolo-Kolo u kvalifikacijama, bili prvi u grupnoj fazi, izbacili Nasional iz Urugvaja, ali protiv Gremija ne mogu, "Nemci" su ih izbacili i kasnije osvojili novu krunu.

I to je to do ove sezone. Kako rekosmo, morali su u kvalifikacije, rival Red Bul, eliminisali su rivale iz Braganke, u grupi bili drugi iza kolumbijskog Huniora, onda iznenadili Palmeiras, jednog od favorita za krunu. Dobili su na penale i Sao Paulo i sada je ovo na papiru najlakši rival. I najvažnija utakmica u istoriji Botafoga.

Samo, ne treba potcenjivati "Suncokrete" iz Penjarola. "Mirasoles" su gigant, pet puta su bili prvaci Južne Amerike, ali poslednja kruna je iz 1987. Jednostavno, urugvajski fudbal ne može da se meri u ovom veku sa Brazilcima i Argentincima, pa je možda i čudno videti Penjarol ovako daleko u takmičenju. Opomena za Botafogo je trijumf Penjarola na "Marakani" protiv Flamenga, tim Dijega Agirea je posle minimalca u Riju sačuvao remi bez golova i došao do polufinala.

Ovo je polufinale timova koje niko nije očekivao u ovoj fazi i koji su izbacile dva najuspešnija kluba u Kopa Libertadores u poslednjih pet godina.

Ne usuđujemo se da probamo keca na Botafogo na malu kvotu, verujemo da neće biti mnogo golova.

U drugom polufinalu u derbiju igraju Atletiko Mineiro i River, taj meč ćemo obraditi u našim redovnim rubrikama u magazinu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke