Braga protiv Benfike? Kup rivalstvo u poslednjoj deceniji

Autor: Milovan Longinov
nedelja 23.05.2021.
12:24
Izvor: Sportske.net

Braga baš umela da iznenadi Benfiku...

Epa/Mario Cruz
Epa/Mario Cruz

Povezane vesti

Braga i Benfika u kupovima?

Pa, u ovom veku to već postaje klasik. Prvi put su se sastali u poslednjih deset godina, 2010. kada je tim iz Lisabona u šesnaestini finala sa lakih 2:0 trijumfovao na gostovanju u pokrajini Minjo.

Samo, već te sezone, "Arsenalistas" su servirali osvetu, u LE su na putu do finala (sećate se da ih je u najvećoj utakmici u klupskoj istoriji srušio Porto, odnosno Tigar Falkao) eliminisali baš Benfiku. Kustodio je bio heroj revanša, postigao je jedini gol, pa je posle poraza od 2:1 u Lisabonu, domaćin otišao dalje. 

Braga je dve godine kasnije osvojila Liga kup, u polufinalu su posle penala savladali Benfiku, a onda u finalu golom Silve šokirali i Porto.

Naredne sezone, opet su bili kobni za "Orlove", okrenuli su u Lisabonu, iako je Jonas doveo domaće do prednosti, gosti su postigli dva gola u drugom delu i eliminisali favorizovanog velikana. Bilo je to još u šesnaestini finala, ali Braga se nije domogla trofeja, posle velike borbe su izgubili od Sportinga 3:2 u meču za trofej.

Benfika je pre pet godina konačno uspela da razbije maler, slavili su sa 2:1 u polufinalu, vratili milo za drago, ovoga puta su oni okrenuli rezultat i na kraju ubedljivim trijumfom protiv Maritima od 6:2 osvojili kup. Zanimljivo da je to poslednji pehar u ovom takmičenju za slavni klub, jedan od 26 kroz istoriju. 

Naredne godine u Liga kupu je bilo 1:1, a ni jedan od timova nije prošao grupu. Benfika je dobila Bragu u kupu pre dve godine, ali nije osvojila trodej. Braga se revanširala. 

Ove sezone, klub iz Minja je dobio u Liga kupu polufinale sa 2:1, ali je poražen od šampiona Sportinga. U prvenstvu. timovi su obedili u gostima, u martu je slavila Benfika na "Munisipalu", ali je u prvom delu prvenstva tim Karlosa Karvahala odneo bodove sa "La Luža".

I sada, kraj sezone, Sporting je prvak posle bezmalo dve decenije, Benfika će u kvalifikacije za Ligu šampiona, iako je u jednom trenutku izgledalo kao da Braga može do trećeg mesta. U finišu su igrali očajno, ipak kup je šansa za trofej.

Braga je u poslednjih 10 godina osvojila dva Liga kupa i kup 2016. godine kada su na penale tukli Porto, pošto je bilo 2:2 nakon produžetaka. Godinu pre toga su poraženi, kako smo rekli od Sportinga, a pre toga su u prošlom veku gubili tri puta finale. Iako je Sporting uz krunu osvojio i Liga kup, za Bragu i Benfiku je meč koji će se igrati u univerzitetskoj Koimbri prilika da spasu sezonu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke