Bratski derbi Berlina

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 04.04.2021.
13:40
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Herti mnogo više znači...

Epa/Thorsten Wagner
Epa/Thorsten Wagner

Povezane vesti

Kada je Herta svojevremeno gostovala iza gvozdene zavese, u pitanju je bio meč sa čehoslovačkom Duklom, domaćin je bio zabezeknut, na stadionu "Juliška" su se pojavili nepoznati gostujući navijači. Nije bilo šanse da neko iz Zapadne Nemačke stigne na ovo gostovanje, ali je misterija brzo otkrivena.

Naime, navijači Union Berlina, sindikalnog kluba koji je bio trn u oku istočnonemačkih komunista putovali su u "bratsku zemlju" varšavskog bloka da podrže sugrađane od kojih ih je delio zid.

Svojevremeno su čak slušali preko razglasa mečeve Herte, ali onda je DDR počela da ometa signal "kapitalističkih stanica", zabranila približavanje zidu, opasala ga žicom sa strujom, pa je navijanje za Hertu kao prkos od strane Sovjeta nametnutog režima prenešen na tribine.

Kako mu i ime kaže, Union je sindikalni klub, kada je Štazi počeo da streže obruč oko fudbala i kada je omraženi lider Erih Milke krenuo da otima fudbalere iz drugih klubova i kada je Dinamo iz Lajpciga preselio u Berlin, navijači Uniona su našli idealnu žrtvu. Neretko ih je policija pendrečila, vikali su parole protiv režima, pribegavali raznim provokacijama pa je stadion postao zborno mesto disidenata kojima je prećeno zatvorom, tribine su pražnjene, ali uvek je bilo načina da provociraju režim.

Tako je Union Berlin dobio kultni status iza zida, kao Hertina braća tim koji je ustao protiv terora komunista, kome su otimali titule, isključivali igrače u gradskim derbijima, nisu im dozvoljavali da se raduju, ali oni su opstali.

Nije zbog toga čudo što je posle rušenja komunizma Herta prvi meč na Olimpijskom stadionu odigrala protiv Uniona, prijateljski dakako, a nemačko ujedinjenje je proslavljeno na tribinama.

Union se do pre nekoliko godina borio u nižim rangovima, ali prijateljstvo nije zaboravljeno, naime, kada su otvarali svoj novi stadion gost je, jasno bila Herta, kako drugačije. Od one parole iz 1992. "Herta i Union, dva tima i jedan narod" prošlo je gotovo trideset godina, a mlađi berlinski kluba, ili manje uspešan se dokopao konačno elite, posle desetak godina u Cvajti. Predsednik Cingler koji ima manjinski deo akcija, 51% je naravno, kako je običaj u Nemačkoj u rukama navijača je posle godina ulaganja uspeo da dovede tim do elite.

Odigrali su istorijski derbi Berlina, kod kuće su srušili Hertu, ali su na "Olimpiji" doživeli poraz od 4:0. Ove sezone Herta je tukla Union kod kuće, ali sada na Forsteraju moraju da jure bodove, jer su samo dva poena iznad zone ispadanja. Union ima mnogo bolju sezuonu, mogu da se bore za kvalifikacije za Evropu, ali možda je to preveliki zalogaj za klub u ovom trenutku.

Inače ovi klubovi su igrali i u Cvajti 2013. kada je Herta ispala, Union je slavio u gostima, drugi derbi te sezone završio je 1:1. Osim u prijateljskoj utakmici na otvaranju stadiona, Herta nikada nije pobedila Union u gostima.

A sada su im bodovi dragoceni…

Puštanja jasno nema, ali možda motivacija gostiju pogotovo jer nema navijača Uniona, odluči.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke