Brazil - Na redu “Multidoes”!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 18.09.2022.
14:00
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Najveći derbi Rija za vikend…

EPA-EFE/Fabio Motta
EPA-EFE/Fabio Motta

Povezane vesti

Bez obzira na aktuelnu formu, plasman, kvalitet, kada igraju Flamengo i Fluminense, dve stvari su sigurne, jedna da niko nije apsolutni favorit, druga da će "Marakana" biti puna.

Jer, ovo je dan kada Rio staje, bukvalno svi pričaju o utakmici koju su navijači odavno prozvali "derbi masa", ili "derbi naroda". Jasno je da takva utakmica drži i svetski rekord, na staroj „Marakani“ je meču prisustvovalo tačno 194 603 ljudi.

Zanimljivo, samo 800 ih je bilo na prvom derbiju u istoriji, igran je 1911. kada se grupa igrača Fluminensea priklonila Flamengu koji nije imao fudbalsku sekciju. Posejana je klica, ne rivalstva, već ozbiljne mržnje kakva traje do danas.

Slavni „laguna“ derbi odigran je 1941. godine, Fluminenseu je bio potreban bod za titulu, vodili su sa 2:0, ali je Flamengo učinio sve da im pokvari slavlje. Izjednačili su i svim silama napadali ka golu rivala koji je izbacivao loptu preko stadiona u more. Članovi veslačkog tima Flamenga su bili spremni, dohvatali su loptu i vraćali je u igru, utakmica je trajala više od 100 minuta, Flu se održao to je jedna od njihove 32 titule šampiona "Karioka", odnosno Rio de Žaneira. Jasno, mnogo su slabiji u svebrazilskom prvenstvu, Seriju A su osvajali četiri puta, poslednji put pre deset godina. Neće prekinuti post ni ove sezone, mada igraju iznad svih očekivanja. Time de Guerreiros, odnosno "Ratnici" su četvrti na tabeli i imaju lepu šansu da se vrate u Kopa Libertadores.

Jeda od najtežih udaraca Flamengu su naneli 1995. kada su slavili u derbiju sa 3:2 i sprečili „rubro-negro“ da u godini kada su slavili vek postojanja budu najbolji u Riju. Da sve bude teće po Flamengo njihov bivši igrač Renato Gaučo im je dao gol stomakom. Oprostili su mu jer ne postoji ta odbojnost prema fudbalerima koji menjaju klubove, pa je karijeru završio u Flamengu.

Za razliku od nekih drugih gradskih derbija, ovde navijače ne dele po socijalnom statusu, religiji, delovima grada, mada tu ima nekih razlika, samo geografskih. Ovo je jednostavno sudar klubova poraslih u siromaštvu, klubova koji su delili sudbinu Brazila. Više bogatih navija za Fluminenze, makar je tako bilo nekada, ali veći deo navijača su siromašni.
 
U Riju, Flamengo ima više navijača, oni čak tvrde da ukupno 42 miliona ljudi u Brazilu navija za njih, da kada bi osnovali svoju državu, to bi bila 33. po veličini nacija na svetu. U favelama Flamengo ima prednost, zato protivnici, kada „crveno-crni“ izgube, pevaju „Ale, favela je tiha“.

Flamengo za razliku od rivala ima i dva Libertadores kupa, jedan je osvojen sa Gabigolom i Žoržom Žesusom na klupi pre nekoliko godina.

Svoju dominaciju obeležili su kada ih je vodio najveći „Mengao“ od svih, legendarni Ziko. Artur Antunes Koimbra je dao 19 golova u derbiju, sa klubom je osvojio četiri titule prvaka Brazila, južnoameričku i svetsku titulu, bez dileme on je najbolji igrač koji se ikada pojavio na terenu u ovom derbiju.

Neko će reći da je u pitanju Ronaldinjo, ali on je igrao za oba kluba i od navijača je doživljavan kao autsajder, jasno je jer je iz Porto Alegra, a uz Gremio, igrao je i za Atletiko Mineiro, po sezonu je bio u Flamengu (kada je bio odličan) a za "Flu" je igrao poslednju godinu, kada već nije ličio na sebe.

Kad je reč o Fluminenzeu, verovatno najveći igrač u njihovoj istoji bio je Didi koji je jedan od prvih crnih igrača koji se pojavio u klubu, Tele Santana i Rivelinjo su takođe legende, ali i Tijago Silva sadašnji kapiten Brazila.

Jasno, derbi prati i nasilje, ali i smrtne pretnje kakve je zaradio Romario, dao je intervju u majici na kojoj je pisalo, „Reci ne drogama, ne navijaj za Fluminenze“. Šala je bila namenjena čelnicima rivala, igra reči, ali je izazvala bes navijača, pa je morao da uzme obezbeđenje.

Ludi trenutak derbija bio je 1933. kada je navijač Flamenga iz svog aviona izbacio mrtvog goluba na teren, ptica je bila ofarbana u boje Fluminensea. U tom trenutku tribina Flamenga je u nebo pustila golubove ofarbane u svoje boje. U sećanju je derbi iz 1976. četiri igrača Fluminensea su isključeni, onda su Karlos Alberto, Paulo Sezar i legendarni Rivelinjo počeli da glume povrede, odbili da nastave, sudija je morao po pravilima da prekine, rezultat je bio 1:1.

Flamengo ima bolji tim, u finalu su Kopa Libertadores, treći put za četiri godine, ovoga puta rival neće biti Palmeiras kao prošle godine, "Verdao" je izbacio njihov trofejni trener Luiz Felipe Skolari u polufinalu sa Atletiko Paranaensom.

Ali, sada se okreću domaćim obavezama, "Rubro-negra" su u finalu kupa gde će im protivnik biti Fluminenze ili Korintijans (znaćete ishod revanša u petak u ranim jutarnjim časovima dok ovo budete čitali).

Recimo i to da niko do sada nije precizno uspeo da ustanovi međusobni skor dva kluba iz Rija, pre svega zbog velikog broja prijateljskih mečeva, nezvaničnih susreta koje su odigrali.

Neka statistika govori da Flamengo ima dvadesetak pobeda više 160:138, 141 meč je završen remijem, ovo će biti 440 utakmica dva rivala. Ali, svi smatraju da je bilo odigrano više utakmica.

Flamengo je dobio poslednju, u prvom delu prvenstva, sada su domaćini, ali kako rekosmo to nema puno veze, jer timovi dele "Marakanu" u ovom susretu. Recimo i to da je pre poraza krajem maja, Fluminenze bio u seriji od četiri pobede i remija protiv "crveno-crnih" i da im je uzeo titulu "Karioka" ove sezone.

Fluminenze vodi iskusni Pedro Diniz koji je igrao i za njih i za Flamengo, a ovo mu je drugi mandat na klupi kluba. Nema više legendarnog Freda, ali su tu Ganso, Argentinac Hernan Kano, prgavi Felipe Melo, brzonogi Andre i Kinez Alan. Alan je naravno Brazilac, ali je igrao za Gvangžu dok je bilo para, pa je dobio i državljanstvo.

U Flamengu, prva zvezda je naravno Gabigol, ali tu su i golman Alveš, Čileanac Puglar, Dijego, povređeni David Luiz, Vidal, Felipe Luis, prava garda veterana. Prvaci neće biti, ostaje kup i naravno ultimativna nagrada, Kopa Libertadores. Flamengo ima bolji tim na papiru, ali su golovi bolja opcija.

Od ostalih mečeva u 27. kolu, Palmeiras bi trebalo da dobije Santos i napravi korak ka tituli, ako dobije u Mineiru Ameriku, Korintijans će opet uskočiti u top četiri. Žuventud je već ispao, pa bi Fortaleza mogla da uzme značajne bodove u borbi za spas na gostovanju u Rio Grand do Sul.

U AdmiralBet-u su određene kvote za ovaj derbi, Flamengo je favorit, a kvota na njegov trijumf iznosi 1.78.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke