Brazil protiv Kolumbije - Dobri u ispijanju kafe!

Autor: Darko Mitrović
sreda 23.06.2021.
11:30
Izvor: Sportske.net, Boris Jovanović

Brazil ume sa Kafeterosima...

Beta/AP Photo/Eraldo Peres
Beta/AP Photo/Eraldo Peres

Povezane vesti

Sigurno da Kolumbijcima nije lako kada se pomene Brazil. Valjda ne postoji nijedna južnoamerička nacija nad kojom Selesao ima veću dominaciju nego kada su u pitanju "Kafeterosi".

Prvi meč odigrali su 1945. i sastajali su se jedino na Kopa Amerika dok nisu počele kvalifikacije za Mundijale, tamo negde krajem šezdesetih. U prva četiri meča da kontinentalnim prvenstvima Kolumbijci su primili 22 gola od svojih južnih suseda. Komšije se nisu volele u prošlosti, pre svega zbog sukoba oko Amazona, ali i kasnije problema koje su kolumbijski trgovci droge zadavali Brazilu.

Ali, što se fudbala tiče, tu nije bilo nikakve dileme. Kolumbijcima je bilo potrebno 30 godina da pobede Brazil i to nije bila takmičarska utakmica, 1985. su dobili sa 1:0 u gostima, Viktor Lugo je bio strelac tog istorijskog pogotka.

Krajem devedesetih je kolumbijski tim koji svi poznajemo počeo da dobija obrise, pa nije čudo što su na Kopa Amerika 1989. sačuvali mrežu na Fonta Novi u Salvadoru, remi bez golova u grupi, a Brazil je, kao i uvek kada je domaćin osvojio titulu.

Ali, to je bila uvertira u prvu takmičarsku pobedu, jednu od dve Kafeterosa protiv Brazila. Naime, Kolumbija je u Čileu pobedila Brazilce sa 2:0, golovima De Avile i Iguarana, ušla u finalnu grupu kao i Selesao, ali kada se odlučivalo, Renato i Branko su ih potopili. Brazil nije uspeo da odbrani titulu, Argentina se dokopala krune, savladali su najvećeg rivala sa 3:2.

Druga i poslednja pobeda Kolumbije nad Brazilcima vezana je za šampionat Južne Amerike 2015. godine. Štoper Muriljo je presudio u Santjagu, no oba tima su ispala u nokaut fazi, Kolumbija od Argentine na penale, Brazil na opšte iznenađenje od Paragvaja. Između ovih pobeda, ali i posle njih, Kolumbija je izvlačila deblji kraj, na raznim takmičenjima, a svakako najznačajniju utakmicu u istoriji susedi su odigrali na brazilskom Mundijalu 2014. godine. Taj meč je prerastao u mit,  setićete se povrede Nejmara posle duela sa Zunigom, pričalo se da je Nej zamalo izbegao kraj karijere, kada je iznesen u suzama. Brazil je skupo platio pobedu od 2;1 koju je doneo David Luiz. Ostali su bez Nejmara, ali i bez suspendovanog Tijaga Silve, što je samo bio uvod u katastrofu od Nemaca.

Bomba Luiza je presudila Kolumbijcima, prethodno je Tijago Silva savladao gostujućeg čuvara mreže. Ali ni na 2:0, nije bilo gotovo, Jepesu je poništen gol, Rodrigez je sa penala smanjio, na kraju deset minuta opsada gola domaćina u Fortalezi, Adrijan Ramos je mogao meč da odvede u produžetke. Ospina je držao Kolumbijce u igri, Brazil nije uspevao da dotuče protivnika, umalo nisu platili ceh. Ipak, svi su pričali o Nejmaru, iz današnje perspektive, bolje da su Brazilci ispali, sačuvali bi se od katastrofe protiv Nemaca.

Sada na Kopa Amerika, oba tima će u nokaut fazu, Brazil brani titulu, Kolumbija je jedinu osvojila pre dve decenije...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke