Brazil VS Argentina - Ne može bez skandala!

Autor: Milovan Longinov
utorak 21.11.2023.
16:00
Izvor: Sportske.net

"Superklasiko" uvek donese nešto novo.

EPA-EFE/Enric Fontcuberta
EPA-EFE/Enric Fontcuberta

Povezane vesti

Nakon duge dve godine čekanja, ponovo ćemo gledati "Superklasiko", Brazil dočekuje Argentinu, po prvi put od onog finala Kopa Amerike 2021. godine, doduše, i dva meseca kasnije trebalo je da odigraju meč, ali je on prekinut posle nekoliko minuta.

O rivalstvu između dve najfudbalskije zemlje Južne Amerike mogu da se pišu fudbalski romani. Mi smo u nekoliko navrata i isticali neke najvažnije stavke, a sada ćemo se pozabaviti nekim najmodernijim detaljima ovog rivalstva, koji je redovno prožet tučama, skandalima, prekidima, intrigama, baš kao što se to dogodilo septembra 2021. godine.

Sigurni smo da se sećate svih onih mera zbog Kovid protokola, te da su razne zemlje imale neka svoja posebna pravila, pa je tako bilo i sa Brazilom. Tog 5. septembra, Brazil je ugostio Argentinu u kvalifikacijama za SP u Kataru. Taj meč je došao na red manje od dva meseca od kako je Argentina slavila na "Marakani" i osvojila Kopa Ameriku.

Ali, onda je došlo do neočekivanog upada i prekida utakmice. Zvaničnici zdravstvenih vlasti Brazila ušli su u teren i prekinuli meč u sedmom minutu, pošto su četvorica argentinskih fudbalera prekršila pravila o karantinu i falsifikovali prijave.

Oni su tvrdili da prethodnih 14 dana nisu bili u Velikoj Britaniji, koja je tada bila na crvenoj listi brazilske vlade, a došli su iz klubova Premijer lige. Usledio je potpuni haos, Argentinci nisu želeli da se vrate na teren i nastave meč bez četvorice svojih članova, a Leo Mesi je kao kapiten došao do zvaničnika i pitao ih logično pitanje:

"Ovde smo tri dana i vi ste sada našli da dođete da prekinete utakmicu i ovako odvedete naše igrače?!".

Ipak, nazad nije bilo, Emilijano Buendija, Emilijano Martines, Đovani Lo Selso i Kristijan Romero suspendovani su sa po dve utakmice u organizaciji FIFA, pošto nisu poštovali protokol svetske kuće fudbala. Ta utakmica posle nikada nije ni odigrana, iako je FIFA prvobitno izdala saopštenje da će morati ponovo na teren. Ipak, kasnije su i Brazil i Argentina uveliko obezbedili plasman na Mundijal u Kataru, te je odluka promenjena.

Pomenuli smo takođe i čuveno finale Kopa Amerike iz iste godine, kada je Argentina u eri Lea Mesija konačno uspela da podigne kontinentalni trofej na koji su čekali tri decenije. Inače, taj turnir je trebalo da se odigra u Argentini i Kolumbiji, kasnije je došlo do raznih malverzacija zbog koronavirusa. Kolumbijci su prolazili kroz ozbiljnu institucionalnu krizu u državi, te su se zbog raznoraznih protesta povukli iz organizacije turnira. S druge strane, koronavirus je u Argentini uzeo znatno više maha nego u Brazilu, koji je imao rigoroznije mere. Procenjeno je da nije bezbedno da se Kopa Amerika održi u Argentini, navodno je Brazil bio najsigurniji za odigravanje i domaćinstvo je premešteno. Ali, to je bio motiv više za Argentince. 

Leo Mesi je, kako je kasnije priznao, na ovaj turnir došao sa mišlju da mu je ovo poslednja šansa da osvojio toliko željeni trofej sa reprezentacijom. Njemu nije bilo dovoljno što je bio juniorski i olimpijski prvak sveta u tinejdžerskim danima, uostalom, kao ni svim Argentincima sa takvim igračem na čelu kolone neverovatne generacije. Argentinci su u Brazil došli nakon četiri vezana poraza u finalima, jasno je da su Brazilci imali znatno manji pritisak. Kako su i jedni i drugi rutinski osvojili prva mesta u svojim grupama, bilo je jasno da neće moći da se sretnu do finala. Argentina je do njega došla pobedama nad Ekvadorom u četvrtfinalu, te nad Kolumbijom u polufinalu posle penal serije. Brazil je pobedio i Čile i Peru po 1:0 i veliko finale na "Marakani" je najavljivalo spektakl.

Pred finale je odlučeno da bude dozvoljeno da 15% tribina bude popunjeno, te je neočekivano u ovom finalu bilo nešto manje od 8.000 navijača. Utakmica je bila prava takmičarska, ratna, a presudio je detalj iz 22. minuta kada je Di Marija pobegao Ronanu Lodiju i matirao Edersona za 1:0.

Argentinci su posle utakmice otkrili da je kapiten Mesi održao poseban govor, nakon kojeg niko nije sumnjao u pobedu.

"Znamo svi šta znači utakmica sa Brazilom. Danas neću ništa reći, samo želim da vam se zahvalim. Hvala vam na ovih 45 dana. Rekao sam vam za rođendan da smo stvorili predivnu grupu. Grupu koja je 45 dana zajedno putovala, jela i bila zaključana u hotelu. Nismo videli svoje porodice. Martinezu se rodila kćerka i nije je još video, nije je mogao držati u rukama. Činu se rodio sin i jedva da ga vidi. Zbog čega sve to? Zbog ovog trenutka. Imali smo cilj i sad smo vrlo blizu tome da ga ostvarimo. Znate šta je najbolje od svega? Što sve zavisi od nas. Zbog toga ćemo otići na teren i podići trofej. Odnećemo ga u Argentinu i uživaćemo s našim porodicama i prijateljima i svima onima koji nas uvek podržavaju. Za kraj ću vam reći da se ništa ne događa slučajno. Ovaj turnir je trebalo da se igra u Argentini, ali bog je hteo da se igra u Brazilu tako da možemo da podignemo trofej na Marakani kako bi bilo još lepše". 

Argentinci su dočekani kao bogovi u domovini, ovaj trofej čekali su još od 1993. godine, kada ga je podigao Dijego Armando Maradona. U međuvremenu, Argentinci su izgubili četiri finala, dva od Brazila 2004. i 2007. godine, i još dva od Čilea 2015. i 2016. godine. Verovali ili ne, u eri Lea Mesija, to je bila jedina pobeda nad Brazilom u takmičarskim mečevima. Argentina je slavila sa Mesijem još četiri puta protiv najvećeg rivala, ali to su bili "prijateljski" susreti.

Što se tiče trenutne situacije u taborima timova, Brazil je žestoko oslabljen nakon povrede Vinisijusa Žuniora koji će na teren tek u februaru 2024. godine. Takođe, na klupi je i dalje Fernando Diniz, v.d. selektora dok Savez pokušava da ubedi Karla Anćelotija da dođe baš pred Kopa Ameriku 2024. Brazil je vezao tri meča bez pobede i sa sedam osvojenih bodova zauzima tek peto mesto na tabeli. S druge strane, Argentinci su lideri sa 12 bodova, ali su svo dosadašnji maksimalni učinak pokvarili porazom od Urugvaja prošle nedelje.

I za kraj, malo statistike o ovom rivalstvu - odigrali su 109 utakmica, Argentina ima 40 pobeda, Brazil 43, uz 26 remija, a čak je i gol razlika približna - 166:162 u korist Brazilaca.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke