Breša na pogrešnoj strani istorije…

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 01.06.2023.
11:00
Izvor: Sportske.net

Rizikuju ispadanje u Seriju C posle mnogo godina…

Povezane vesti

Ako bismo uporedili Brešu sa nekim klubom u Srbiji, recimo da bi to bio čačanski Borac, najduže u drugoj ligi od svih klubova, sa rekordima u broju igranja u Seriji B, i ponekad par sezona među najboljima gde se po pravilu "Lavica" retko zadrži.

Više nego po rezultatima poznati su po činjenici da je veliki Robi Bađo vodio tim dva puta do Intertoto kupa gde su stigli u finale pre dvadesetak godina. Na toj poslednjoj prepreci pred Kup UEFA zaustavio ih je PSŽ. "Rondinele" odnosno "Lastavice" kako ih još zovu su poznate i po ogromnom rivalstvu sa susednom Atalantom, ali dok "Dea" beleži velike uspehe, Breša tavori. Sada je situacija još gora, klub se našao na pozicijama koje znače plej-aut za opstanak u drugoj ligi. Izgubili su prvi meč od Kosence sa 1:0 na jugu, ako ne dobiju revanš, to je kraj, Breša ide u Seriju C. Vlasnik je kontroverzni Masimo Ćelino koga se sećate iz Kaljarija, ali i Lidsa, po nekim potezima on je u bizarnosti u vođenju fudbalskog kluba pretekao pokojnog gazdu Palerma, Maurisija Zamparinija. Samo ove sezone, Breša je smenila trenera šest puta, četiri čoveka su bila na klupi (Pep Klotet i Davide Posancini su se vraćali), a taj haos je uslovio očajnu poziciju na tabeli.

Prošla sezona je bila bolja, Pipo Inzagi je trajao do marta, Euđenio Korini završio sezonu, bili su peti, ispali u polufinalu plej-ofa za Seriju A. Sezonu pre toga, Dijego Lopez, DelNeri, Gastaldelo, Dioniđi i Pep Klotet (Španac je počeo i ovu sezonu), a pomenuta lica su se vrtela na klupi od 2018. od kada je Ćelino kupio lombardijski klub.

Breša je poslednji put bila u Seriji A kada je 2019. bila prva, ali su odmah ispali. Klub od prve polovine osamdesetih nije bio u trećoj ligi, tada su proveli tri godine u Seriji C. Kada se pogleda istorija od osnivanja jedinstvene Serije A (Breša je u toj istoijskoj sezoni bila deveta, klub je ispod druge lige bio samo četiri godine, pa je jasno kakav bi potres donelo ispadanje. Doduše, oni jesu ispali pre osam godina na terenu, ali posle propasti Parme, vraćeni su u Seriju B, ispred Lećea i Ćitadele, zbog značaj kluba.

Oni od 1960. igraju na "Rodomontiju" nosi ime po fudbaleru Grande Torina koji je stradao u avionskoj nesreći na brdu Superga i koji je rođen u Breši.

Osim Robija Bađa klub je poznat kao i mesto u kome je Pep Gvardiola odigrao svoje poslednje evropske minute. Menadžer Sitija je igrao samo 13 mečeva, pre dve decenije za klub, ali svejedno, ostao je vezan za grad u kome ima prijatelje i u kome provodi jedan deo letnjeg odmora. Za klub su igrali Baloteli, Pirlo, ali i Luka Toni, George Hađi, vodio ih je Mirčea Lućesku.

Godine nestabilnosti, pogrešnih transfera (ne može se reći da Ćelino) nije ulagao novac, učinile su svoje. Brešani su inače kontrolisali meč u prvom poluvremenu u Kosenci, ali su primili naivno gol i sada da bi ostali moraju da pobede dva razlike, u slučaju da izjednače rezultat iz prvog meča slede produžeci i eventualno penali. Raspoloženje u timu je navodno loše, tim pre što su bili jedan od najgorih domaćina u ligi, mada kada pogledate skor Kosence na strani, oni su zaista bili beznadežni u većem delu šampionata na putovanjima. Početkom maja su u Lombardiji izgubili od Breše u regularnom delu. Recimo i to da to što je Breša bila iznad Kosence na tabeli ne znači ništa, jer timovi imaju jednak međusobni skor i isto bodova, po 40. Dakle, u Breši krećemo od početka.

Kosenca je dva puta do sada igrala u plej-autu, Urugvajac Larivej im je doneo opstanak golovima u revanšu protiv Vićence.

Davne 1991. opstali su protiv Salernitane, tada je igran jedan meč na neutralnom terenu "Adrijatiko" u Peskari. Gol pokojnog Điđija Marule po kome stadion danas nosi ime (bio je i trener Kalabreza) tada su se spasili.

Breša nikada nije igrala za opstanak, jeste za elitu kada su krajem osamdesetih dobili u Ćezeni na neutralnom terenu, Empoli na penale. "Rondinele" u Seriji B imaju pozitivan skor protiv Kosence 13:8 (12 remija), prvi put su prošle nedelje izgubili posle devet mečeva. Samo to ništa ne znači, po nama, ponovo je kao u prvom meču bolje odigrati na malo golova nego na konačan ishod.

Inače, u isto vreme kada i plej-aut teče bitka za to jedno mesto koje će isprazniti Breša ili Kosenca.

Stigli smo do četvrtfinala, odigrani su prvi mečevi.
Revanši slede u u sredu, najveći favorit za prolazak je Pordenone. Crno-zeleni sa severa koji su pre nekoliko godina prvi put igrali u Seriji B su dobili Leko sa 1:0 i trebalo bi da slave i u revanšu, jer su bolji tim. Krotone juri 1:0 protiv Fođe iz prvog meča, videćemo može li nekadašnji prvoligaš da nadoknadi prednost rivala, tu je malo golova najbolja opcija. Dosta bi moglo da ih bude u sudaru ligurijske Entele i Peskare. Gostujući "Delfini" u čijem timu je nekoliko pozajmljenih igrača prvoligaških klubova su pobedili za vikend sa 2:1, mislimo da su bliži prolasku u narednu rundu, pa uz duplu šansu na tim sa Jadrana, dodajemo i golove.

Dva nekadašnja prvoligaša Ćezena i Vićenca su u Venetu odigrali bez golova. Sada su Romanjoli favoriti na svom "Manuciju", ali treba biti oprezan, jer gosti imaju dobru tradiciju protiv "crno-belih". I ovde su remi i malo golova vredni pokušaja za manji ulog.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke