Bundesliga 2014/15 - Još jedna Bajernova sezona?

Autor: Darko Mitrović
petak 22.08.2014.
17:35
Izvor: Sportske.net

Jedva smo čekali, počinje nova sezona nacionalnog šampionata u zemlji aktuelnog prvaka sveta. Kvalitetan fudbal, pune tribine, prava fudbalska atmosfera na svim stadionima, jeste nešto po čemu je nemačka Bundesliga godinama pepoznatljiva. Šta više poželet

Beta/AP Photo/Kerstin Joensson
Beta/AP Photo/Kerstin Joensson

Povezane vesti

Kao i prošle godine, titulu će ponovo braniti najtrofejniji nemački klub, minhenski Bajern, na čijoj ''Alijanc Areni'' se i otvara nova bundesligaška sezona.

Novi članovi Bundeslige su Keln i Paderborn. Keln, koji je bio šampion u prvoj sezoni Bundeslige, u sezoni 1963-64, vraća se posle dve godine provedene u drugoligaškoj konkurenciji, dok je Paderborn debitant u elitnom društvu i svakako će imati poseban motiv da se predstavi u što boljem izdanju i pokaže da se nije slučajno plasirao u Bundesligu.

Ono što je nemačkom šampionatu nedostajalo u proteklih godinu dana, jeste neizvesnost u borbi za titulu, pošto je Bajern bio toliko superioran da je prvak bio poznat znatno pre okončanja sezone.

Na kraju, Bavarci su imali ''plus 19'' u odnosu na prvog pratioca, ekipu Dortmunda, pa ono što uoči starta sezone 2014/15 možemo da poželimo, jeste da ove sezone Gvardiolin tim dobije makar jednog ravnopravnog rivala u borbi za tron.

Ono što će nas u Srbiji posebno zanimati, biće nastupi naših internacionalaca i potencijalnih reprezentativaca, a od ovog leta ''srpska kolonija'' je znatno uvećana u odnosu na prošlu godinu, jer su u Bundesligu stigli i Nikola Đurđić, Filip Đuričić, Filip Kostić, Stefan Mitrović. Gojko Kačar se vratio iz Japana, a tu su i još petorica ''starosedelaca'' - Jojić, Subotić, Medojević, Ignjovski i Rajković.

U nastavku vam ukratko predstavljamo sve klubove učesnike Bundeslige u sezoni 2014/15.

BAJERN MINHEN

Bajern logo

Trofeji: 23 osvojene titule u Bundesligi, 17 nacionalnih Kupova, 5 puta prvak Evrope, 1 trofej Kupa UEFA, 1 trofej Kupa kupova, 4 puta osvajač Superkupa Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (1-3-2-1-1)

Stadion: ''Alijanc Arena'' (kapacitet 71.137 mesta)

Trener: Pep Gvardiola

Posle dve vezane šampionske titule, a pogotovo posle superiornih rezultata u protekloj sezoni, mnogi smatraju da Bavarci ni u narednom šampionatu neće imati većih problema da nastave dominaciju u Bundesligi i dođu do šampionskog het-trika.

Doduše, Dortmund ih je nedavno opomenuo u Superkupu, ali tako je bilo i pre godinu dana, pa u Bundesligi niko nije mogao da ravnopravno konkuriše ekipi Pepa Gvardiole. Navijači Bajerna sada priželjkuju sličan scenario, a ono što ih dodatno ohrabruje jeste činjenica da se šampionski tim nije bitnije promenio. Marija Mandžukića u napadu je zamenio sjajni Robert Levandovski, koji je u pripremnom periodu već potvrdio da se odlično uklopio u novu sredinu i za očekivati je da će se njegov transfer i tokom sezone pokazati kao pravi potez čelnika Bajerna.

S druge strane, Bajern je ovog leta ostao bez Tonija Krosa, koji je karijeru nastavio u Realu, protiv Dortmunda u Superkupu se teže povredio i Havi Martinez, očekuje ga višemesečna pauza, što je Gvardioli dodatno suzilo izbor u veznom redu. Odbrambena linija će im biti jača za Holgera Badštubera, koji je pre nekoliko dana u Kupu odigrao prvi zvanični meč posle 20-mesečne pauze zbog povrede kolena.

U svakom slučaju, kad je Bajern u pitanju, tu nema mnogo tajni, ekipa koja u svojim redovima ima Filipa Lama, Švajnštajgera, Robena, Riberija, fantastičnog Nojera na golu... svakako je prvi kandidat za još jednu šampionsku titulu.

BORUSIJA DORTMUND

dortmund logo

Trofeji: 5 osvojenih titula u Bundesligi, 3 osvojena Kupa Nemačke, 1 titula prvaka Evrope, 1 trofej Kupa kupova, 5 puta osvajač Superkupa Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (5-1-1-2-2)

Stadion: ''Signal Iduna Park'' (kapacitet 80.645 mesta)

Trener: Jirgen Klop

''Milioneri'', sa harizmatičnim Jirgenom Klopom na klupi, u poslednje četiri sezone ostvarili su odlične rezultate i sa Bajernom konstnatno vodili borbu za titulu, iako je prošle sezone Bajern maltene već na polusezoni bio nedostižan.

Iako su ovog leta ostali bez Roberta Levandovskog, jasno je da i dalje imaju tim kadar da zadrži mesto u samom vrhu nemačkog fudbala. Iz Torina je stigao Ćiro Imobile, koji će biti pod velikim pritiskom da nastavi tamo gde je Levandovski stao. Uz njega, udarne igre Dortmunda trebalo bi da budu i Obamejang, kao i još jedan novajlija, Adrijan Ramos iz Herte.

Ono što u ovom trenutku može da zabrine navijače Dortmunda, jeste da do kraja prelaznog roka postoji mogućnost (doduše sve manja) da ekipu napusti njen najbolji fudbaler Marko Rojs, koga je, baš kao i Levandovskog i Gecea, želeo Bajern, ali je za razliku od njih dvojice on ostao pri stavu da ne pojača najvećeg rivala. Ipak, nije sporna ni njegova želja da karijeru nastavi u nekom većem klubu, pa je pitanje njegovog ostanka u Dortmundu i dalje otvoreno. Slična situacija je i sa Matsom Humelsom, a bez njih dvojice, mogućnosti ''Milionera'' bile bi znatno skromnije.

Naravno, ovu ekipu će ljubitelji fudbala u Srbiji pomno pratiti i zbog dvojice naših reprezentativaca Miloša Jojića i Nevena Subotića, koji se oporavio od povrede i ponovo bi trebalo da komanduje odbranom Klopovog tima.

BAJER LEVERKUZEN

leverkuzen logo

Trofeji: 1 osvojen trofej Kupa Nemačke, 1 trofej Kupa UEFA

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (4-2-5-3-4)

Stadion: ''Baj Arena'' (kapacitet 30.210 mesta)

Trener: Rodžer Šmit

''Farmaceuti'' su godinama u vrhu tabele Bundeslige, uspevaju da izbore plasman u evropska takmičenja, ali im je za titulu potrebno znatno više. Utisak je da se slični dometi od njih mogu očekivati i naredne sezone.

Ovog leta pojačali su ih Čalhanoglu iz Hamburga, Drmić iz Nirnberga, kao i Belarabi iz Braunšvajga, koji će uz iskusnog napadača Štefana Kislinga predstavljati najveću opasnost po protivničke odbrane.

S druge strane, ostali su bez Derdijoka u napadačkim redovima, kao i još nekolicine igrača, ali se ne može reći da su slabiji u odnosu na prošlu sezonu.

Takođe, na pragu su ulaska u Ligu šampiona, u prvom meču poslednjeg kruga kvalifikacija protiv Kopenhagena su kao gosti slavili sa 3-2 i ostaje im da pred svojim navijačima potvrde plasman u elitu, što bi im već u samom startu novu sezonu označilo kao uspešnu.

VOLFSBURG

volfsburg logo

Trofeji: 1 titula prvaka Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (8-15-8-11-5)

Stadion: ''Folksvagen Arena'' (kapacitet 30.000 mesta)

Trener: Diter Heking

''Vukovi'' su poslednjih nekoliko sezona, posle one šampionske titule iz 2009. godine, igrali po sistemu ''toplo-hladno'', bez značajnijih rezultata. Ipak, u finišu prošle sezone su zaigrali odlično, i predvođeni odličnim trrenerom Diterom Hekingom, uspeli da serijom pobeda dođu do petog mesta i plasmana u Ligu Evrope, pa njihovi navijači očekuju da ih u nastupajućoj sezoni ponovo vide među vodećima.

Koliko je to realno, veliko je pitanje, a ono što je jasno jeste da će im i ove sezone ključni igrač biti Belgijanac Kevin De Brujne, uz novajliju Arona Hanta koji je stigao iz Verdera, a važan deo ove ekipe je i hrvatski ofanzivni tandem Perišić-Olić, kojima se ovog leta priključio i - Niklas ''Lord''Bendtner!

Upravo će ekscentrični Danac, kao i u Arsenalu, privlačiti veliku pažnju, samo je pitanje da li van terena kao što je to činio u Londonu, ili na terenu, gde je ''Vukovima'' svakako mnogo potrebniji.

Ono što će nas posebno zanimati kad je ova ekipa u pitanju jesu i partije Slobodana Medojevića, koji se prošle sezone ustalio u redovima ''Vukova'' i verujemo da će nekadašnji fudbaler Vojvodine i mlade reprezentacije Srbije imati još uspešniju sezonu.

AJNTRAHT FRANKFURT

ajntraht logo

Trofeji: 4 Kupa Nemačke, 1 trofej Kupa UEFA

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (10-17-Bundesliga2-6-13)

Stadion: ''Komercbank Arena'' (kapacitet 51.500 mesta)

Trener: Tomas Šaf

Tim iz Frankfurta prošle sezone njije blistao, ali što je najvažnije za njih, nisu strepeli za opstanak, koji su osigurali znatno pre kraja sezone. Ipak, postavlja se pitanje i da li mogu više ove godine, da eventualno ponove rezultat iz pretprošle sezone, povratničke iz druge lige, kada su završili na odličnom šestom mestu.

Trener Tomas Šaf će na raspolaganju imati nekolicinu novih igrača, među kojima je i naš Aleksandar Ignjovski, pridošlica iz Verdera, za koga verujemo da će opravdati očekivanja i biti jedan od zapaženijih fudbalera ovog kluba u nastupajućoj sezoni.

Od pojačanja se još izdvaja i mladi brazilski napadač Lukas Piazon, Čelsijev fudbaler koji je posle odlične sezone na pozajmici u Viteseu, dobio priliku da se ove sezone ''kali'' i u mnogo jačoj konkurenciji.

Od starosedelaca, izdvajaju se iskusni Mejer, Ajgner, a utisak je da je ovoj ekipi realan domet ''zlatna sredina''.

FRAJBURG

frajburg logo

Trofeji: 0

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (14-9-12-5-14)

Stadion: ''Mage Solar'' (kapacitet 24.000 mesta)

Trener: Kristijan Strejh

Poput Volfsburga, i Frajburg je poslednjih sezona ostvariovao promenljive rezultate, umeo je i prijatno da iznenadi i favoritima pokvari planove, ali nije uspevao da taj visok nivo i održi.

Ovog leta uspeli su da u svojim redovima zadrže svog najboljeg napadača iz prošle sezone, 23-godišnjeg švajcarskog reprezentativca Admira Mehmedija, koji je prošlog leta stigao kao pozajmljen igrač Dinama iz Kijeva, ostavio odličan utisak, pa je saradnja nastavljena na obostrano zadovoljstvo.

U narednoj sezoni Frajburg će imati novog golmana, pošto je Oliver Bauman otišao u Hofenhajm, a njegovo mesto zauzeo je Švajcarac Roman Burki, koji je stigao iz Grashopersa.

Odbrambene redove Frajburga pojačao je i potencijalni reprezentativac Srbije Stefan Mitrović, koji je posle zapažene epizode u Valjadolidu uspeo da skrene pažnju čelnika Frajburga. Od njega se očekuje da na pravi način zameni sada već bivšeg štopera ovog kluba Matijasa Gintera, koji je pojačao redove Dortmunda.

''Bundesliga je veliki izazov za mene. Impresioniran sam novim klubom i mislim da sam napravio pravi potez u svojoj karijeri'', poručio je Mitrović po dolasku u Frajburg.

Ipak, bilo bi prijatno iznenađenje ukoliko bi ovaj tim uspeo da se izbori za plasman u gornji deo tabele, dok će im opstanak ponovo biti primarni cilj.

HANOVER

hanover logo

Trofeji: 1 trofej Kupa Nemačke.

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (15-4-7-9-10)

Stadion: ''HDI Arena'' (kapacitet 49.000 mesta)

Trener: Tajfun Korkut

Posle solidne prošle sezone, koju je Hanover završio u sredini tabele, teško je očekivati nešto više i u narednoj. Ovog leta su ostali bez svog najboljeg strelca, Mame Birama Diufa, koji je za dve sezone na 57 mečeva postigao ukupno 26 pogodaka i koji je karijeru nastavio u redovima engleskog Stouka.

Njegovo mesto zauzeće Španac Hoselu, nekadašnja nada Real Madrida, koji je u protekle dve sezone nastupao za Hofenhajm i Ajntraht i u tom periodu postigao ukupno 14 golova. Od njega će se i najviše očekivati u predstojećem šampionatu, kao i od još jednog novajlije, 24-godišnjeg japanskog reprezentativca Horošija Kijotakea, koji je stigao iz Nirnberga i koji će predstavljati pojačanje u veznom redu.

S druge strane, ostali su i bez iskusnog Konana, zatim Rajtorala, Rudnevsa, standardnih prvotimaca iz prošle sezone, pa Hanoveru, po svoj prilici, predstoji teška borba za opstanak.

ŠALKE

salke logo

Trofeji: 5 trofeja Kupa Nemačke, 1 trofej Kupa UEFA, 1 Superkup Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (2-14-3-4-3)

Stadion: ''Veltins Arena'' (kapacitet 61.973 mesta)

Trener: Jens Keler

Tim iz Gelzenkirhena se poslednjih godina učvrstio u društvu prvih pratilaca neprikosnovenog Bajerna, pa je jasna ambicija da se na tom nivou i ostane. Za nešto više, odnosno osvajanje trofeja, čini se da neće biti mogućnosti ni u sledećoj sezoni.

Jedno neprijatno iznenađenje svojim navijačima su već priredili, a to je ispadanje na samom startu takmičenja u Kupu Nemačke (1:2 protiv Dinama iz Drezdena), pa će već od starta Bundeslige imati obavezu da se iskupe za taj veliki neuspeh.

Ekipu nisu značajnije promenili, u glavnoj ulozi će ponovo biti Holanđanin Klas Jan Huntelar, uz talentovanog Julijana Drakslera, koji od sledeće sezone mnogo očekuje.

''Jedva čekam početak sezone, silno želim da dokažem da mogu mnogo više od onoga što sam do sada pokazao'', samouveren je Draksler.

Osim njih dvojice, glavni aduti ekipe Jensa Kelera biće i Boateng, ali još dvojica novajlija - kamerunski napadač Erik Čupo Moting i vezista Sidni Sam.

Ekipa za respekt i bilo bi veliko razočaranje ukoliko bi ispali iz ''Top 5'' u narednoj sezoni.

HERTA

herta logo

Trofeji: 0

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (18-Bundesliga2-16-Bundesliga2-11)

Stadion: ''Olimpijski stadion (kapacitet 74.244 mesta)

Trener: Jos Luhukaj

Herta je prošle sezone, posle povratka u elitno društvo, odlično odigrala prvi seo sezone, zauzimala je visoko šesto mesto posle jesenjeg dela šampionata, ali je nastavak za njih bio znatno lošiji, bili su bez pobede od februara do aprila, pa su na kraju završili na 11. mestu.

A kad su ambicije u narednoj sezoni u pitanju, trener Luhukaj ih je već obelodanio - on bi bio zadovoljan da Herta završi na bar jednoj poziciji iznad plasmana iz prethodne.

Ovog leta ostali su bez odličnog napadača Adrijana Ramosa, koji je postao novi član Dortmunda, i Lasoge koji je otišao u Hamburg, ali su s druge strane obavili i sasvim solidan posao kad su pojačanja u pitanju.

Stigao je Holanđanin Hejtinga iz Fulama, zatim Valentin Štoker iz Bazela, Jens Hegeler iz Leverkuzena, Julijan Šiber iz Dortmunda i utisak je da ambicije ekipe iz Berlina nisu nerealne. Opstanak ne bi trebalo da bude doveden u pitanje.

VERDER BREMEN

verder logo

Trofeji: 4 titule u Bundesligi, 6 osvojenih Kupova Nemačke, 1 trofej Kupa pobednika Kupova, 3 nemačka Superkupa

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (3-13-9-14-12)

Stadion: Vezer'' (kapacitet 42.100 mesta)

Trener: Robin Dut

Na prvi pogled, Verder ni u narednoj sezoni neće imati neki impresivan sastav, li ono što trener ekipe iz Bremena Robin Dut naglašava, jeste sjajajn timski duh, koji vlada u njegovom timu, uz tvrdnju da nešto slično još nije doživeo u dosadašnjoj karijeri.

To bi mogao da bude adut Verdera da možda ostvari i neke neočekivane pobede, da sruši velike favorite, ali je veliko pitanje koliko ovaj tim može u kontinuitetu.

U dosadašnjem toku prelaznog roka, a ostalo je još samo desetak dana do kraja letnje pijace, Verder nije napravio neki značajniji posao. Neke procene su da bi mogao da se značajnije istakne defanzivac Alehandro Galvez, 25-godišnji fudbaler koji je stigao iz Rajo Valjekana, a dosta se očekuje i od Franka di Santa, argentinskog napadača koji se prošle sezone adaptirao na novu sredinu, a ove bi trebalo da pokaže i znatno više.

S druge strane, Verder je ostao bez Arona Hanta, kao i našeg Aleksandra Ignjovskog, videćemo da li je trener Dut pronašao adekvatne alternative za njih dvojicu.

Realno - sredina tabele mogla bi da bude domet ovog tima.

HOFENHAJM

hofenhajm logo

Trofeji: 0

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (11-11-11-16-9)

Stadion: ''Virsol Rajn Nekar Arena'' (kapacitet 30.150 mesta)

Trener: Markus Gizdol

Ekipa Hofenhajma je prošle sezone bila prepoznatljiva po velikom broju i datih, ali i primljenih golova. Sa čak 72 postignuta pogotka bili su po efikasnosti odmah iza vodećih Bajerna i Dortmunda, ali su uz Nirnberg i primili najviše golova u ligi, čak 70.

Hofenhajm je u aktuelnom prelaznom roku, između ostalih, angažovao i značajno pojačanje među stativama - doskorašnjeg golmana Frajburga Olivera Baumana, pa je za očekivati da se mreža ove ekipe ne trese tako često kao do sada.

Napad je pojačan mađarskim internacionalcem Adamom Šalajem iz Šalkea, a našeg Filipa Malbašića ponovo nećemo gledati u ovom timu, jer je posle skromne epizode u Partizanu, sada prosleđen poljskoj Lehiji.

Brazilski napadač Roberto Firmino biće njihov najveći adut i ove sezone. U prošloj je bio među vodećim strelcima lige, postigao je 16 pogodaka i njegov ostanak je možda i najveće pojačanje Hofenhajma ovog leta.

AUGSBURG

augsburg logo

Trofeji: 0

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (Bundesliga2, Bundesliga2, 14-15-8)

Stadion: ''SGL Arena'' (kapacitet 30.660 mesta)

Trener: Markus Veinzirl

Augsburgu je prošle sezone zamalo izmakao plasman na evro scenu posle sasvim solidnih partija tokom šampionata. Na kraju su završili na osmom mestu, sa samo bodom manje od Majnca, koji je uspeo da se domogne Evrope.

Za očekivati je da u novoj sezoni ovaj tim pokuša da napravi i korak više, a u ostvarenju tog cilja značajnu ulogu bi trebalo da ima i naš napadač Nikola Đurđić, koji je došao iz Grojter Firta. On je prošle sezone imao problema sa povredama, pa njegovi golgeterski kvaliteti nisu došli do punog izražaja, ali verujemo da bi u narednoj mogao da se ponovo vrati u reprezentativnu formu i nametne novom selektoru ''Orlova'' Diku Advokatu.

Osim Đurđića, napad Augsburga pojačao je i Brazilac Kaiubi, koji je došao iz Ingolštata, gde je na 104 nastupa postigao 22 pogotka i mnog i od njega očekuju da zablista u narednoj sezoni.

KELN

keln logo

Trofeji: 2 titule u Bundesligi, 4 osvojena Kupa Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (13-10-17, Bundesliga2, Bundesliga2)

Stadion: ''Rajnenerdži'' (kapacitet 50.000 mesta)

Trener: Peter Šteger

''Jarčevi'' su se ovog leta, posle dve sezone u drugoligaškoj konkurenciji, ponovo vratili u elitu, osvojivši ubedljivo prvo mesto u ''Cvajti'' sa šest bodova više od drugoplasiranog Paderborna. Klub duge tradicije sada ima veliki motiv da ponovo postane stabilan i standardan član elitne konkurencije.

I u Bundesligi će se njihova igra vrteti oko odličnog veziste Danijela Halfara, koji je prošle sezone propustio samo jedan meč. Koliko ga trener Peter Šteger ceni najbolje govori njegova izjava da čak i kada Halfar nije potpuno spreman, on ga i tada vidi među starterima.

Ofanzivnu liniju tima ovog leta je pojačao i 24-godišnji Japanac Juja Osako, koji je došao iz redova Minhena 1860 i od njega se očekuju golovi.

Ali, kad su klupske ambicije u pitanju, one se u ovoj sezoni baziraju na opstanku u eliti, a za nešto više biće ipak potrebno više vremena.

HAMBURG

hsv logo

Trofeji: 3 titule prvaka Nemačke, 3 osvojena Kupa Nemačke, 1 titula prvaka Evrope, 1 trofej Kupa pobednika Kupova

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (7-8-15-7-16)

Stadion:'' Imteh Arena'' (kapacitet 57.439 mesta)

Trener: Mirko Slomka

Posle razočaravajuće prošle sezone i jedva izborenog opstanka tek u doigravanju, ambicije Hamburga su sada znatno veće. Navijači očekuju bolje partije, povratak u ''bezbednu zonu'', a nagoveštaj da bi to moglo i da se dogodi daju brojna pojačanja koja su ovog leta stigla. U startu se već izdvajaju Valon Behrami, pojačanje iz Napolija, zatim Lasoga iz Herte, Rudnevs iz Hanovera.

U najavi predstojeće sezone Lasoga je poručio da Hamburg ne zaslužuje da se nađe pri dnu tabele Bundeslige, uveravajući da će i sam učiniti sve da ovaj klub ostvari znatno bolje rezultate u sledećoj sezoni.

Treba reći i da su sada slabiji za odličnog Čalhanoglua, koji im je bio jedan od najboljih igrača prošle sezone, ali uz pojačanje koja su stigla, može se očekivati da u odnosu na plasman iz minule sezone Hamburg možda i najviše napreduje u nastupajućem šampionatu.

Gojko Kačar i Slobodan Rajković su i dalje deo ovog tima, pokazali su da mogu da imaju značajnu ulogu, ali ih česte povrede znatno udaljavaju od velike scene. Nadajmo se da će se posle oporavka uspešno vratiti na teren i ponovo potvrditi svoje nesporne kvalitete.

PADERBORN

paderborn

Trofeji: 0

Debitant u Bundesligi

Stadion: ''Benteler Arena'' (kapacitet 15.000 mesta)

Trener: Andre Brajtenrajter

Paderborn je debitant u Bundesligi, mnoge je iznenadio njihov ulazak u elitu, ali su ovim istorijskim uspehom pobrali i brojne simpatije, i sigurno će imati veliku podršku kako bi ostavili što bolji utisak.

Iskusni albanski vezista Alban Meha je kreator igre ovog tima, ističe se i odličnim izvođenjem ''slobodnjaka'', a prošle sezone je postigao 12 golova na 23 odigrane utakmice. Međutim, trenutno je povređen i na startu sezone Paderborn će biti bez njegove pomoći.

Napad Paderborna predvodiće 22-godišnji Elijas Kačunga, od koga se takođe dosta očekuje. Uz njega je tu i znatno iskusniji Turčin Mahir Saglik, koji je do sada na 34 utakmice postigao 15 golova za ovaj klub. Njih dvojica bi, uz pomenutog Mehu, trebalo da budu ključni igrači ovog tima.

A ambicije? Opstanak u Bundesligi bi se smatrao još jednim njihovim velikim, istorijskim uspehom.

MAJNC

majnc logo

Trofeji: 0

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (9-5-13-13-7)

Stadion: ''Kofejs Arena'' (kapacitet 34.000 mesta)

Trener: Kasper Hjulmand

Majnc se u poslednjih nekoliko godina izborio za status stabilnog bundesligaša. Prošla sezona im je takođe bila vrlo uspešna, završili su je na sedmom mestu, izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, ali su svoj evropski izlet ekspresno okončali. Eliminisani su u dvomeču sa grčkim Asterasom (1-0 i 1-3) i pokazali da u ovom trenutku nisu na nivou iz prošle sezone.

Doduše, njihove ambicije i nisu bile vezane za Evropu, ali će u Bundesligi morati mnogo bolje ako ne žele da se bore za opstanak.

Njihove redove je ovog leta pojačao i naš Filip Đuričić, ali u pomenutuim mečevima protiv Asterasa nije dobio priliku ni minut da zaigra. Japanac Okazaki je za sada ''udarna igra'' Majnca, ali nadajmo se da će i Đuričić vrlo brzo uspeti da se izbori za ulogu startera i potvrdi status pojačanja ovog tima, koji je u međuvremenu ostao i bez standardnog napadača iz prošle sezone, Kamerunca Erika Čupo Motinga, novog fudbalera Šalkea.

S druge strane, stigao je i Čileanac Gonzalo Hara, koji bi takođe trebalo da bude veliko pojačanje, a do kraja prelaznog roka, trener Hjulmand očekuje i angažovanje još nekog novajlije.

BORUSIJA MENHENGLADBAH

menhengladbah logo

Trofeji: 5 titula u Bundesligi, 3 osvojena Kupa Nemačke, 1 Superkup Nemačke, 2 Kupa UEFA

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (12-16-4-8-6)

Stadion: ''Borusija Park'' (kapacitet 54.010 mesta)

Trener: Lusijen Favr

Poput Majnca, i ''Koltovi'' iz Menhengladbaha su minulog proleća uspeli da se izbore za plasman na evro-scenu, gde ih očekuje dvomeč sa Sarajevom u borbi za plasman u Ligu Evrope.

U odnosu na prošlu sezonu, koju su završili na odličnoj šestoj poziciji, ostali su bez golmana Ter Štegena, koji sada čuva mrežu Barselone, a njegov naslednik na golu Menhengladbaha biće Jan Somer, dosadašnji čuvar meže švajcarskog Bazela.

Glavni adut ekipe Lusijana Favra u nastupajućoj sezoni biće napadač Maks Kruze, koji je u prošloj upisao 12 golova i isto toliko asistencija, pa navijači od njega očekuju da u istom stilu i nastavi. A da Kruze bude još efikasniji trebalo bi da mu pomognu i novajlije, vezista Andre Han iz Augsburga i Fabijan Džonson, dosadašnji levi bek Hofenhajma, zatim Ibrahima Traore koji je stigao iz Štutgarta i Torgan Azar, pozajmljeni fudbaler Čelsija.

Gornji deo tabele i borba za novi izlazak na evro-scenu jesu ambicije ''Koltova'' i za novu sezonu.

ŠTUTGART

stutgart logo

Trofeji: 3 titule u Bundesligi, 3 osvojena Kupa Nemačke, 1 Superkup Nemačke

Plasman u Bundesligi u poslednjih pet sezona: (6-12-6-12-15)

Stadion: ''Mercedes Benc Arena'' (kapacitet 60.449 mesta)

Trener: Armin Fe

Pre sedam godina bili su šampioni Nemačke, ali kako vreme prolazi ''Švabe'' imaju sve skromniji učinak u Bundesligi. Minulu sezonu su završili tik iznad zone ispadanja što je bio dovoljan signal da se ovog leta naprave značajni potezi u prelaznom roku kako bi se ekipa ponovo vratila u gornji deo tabele, gde ih dugo nije bilo.

Napadač Vedad Ibišević je produžio ugovor na još godinu dana, a stigli su i Oriol Romeu na pozajmicu iz Čelsija, kao i naš mladi reprezentativac Filip Kostić koji je imao sjajnu sezonu u holandskom Groningenu.

''Presrećan sam što sam ovde, sjajan je osećaj, ovo je veliki korak u mojoj karijeri'', poručio je 21-godišnji Kragujevčanin po dolasku u Štutgart.

I klupski čelnici su prezadovoljni zbog Kostićevog transfera, takav profil igrača je nedostajao ovom timu, a svoj debi u Bundesligi srpski internacionalac će imati u nedelju na gostovanju Menhengladbahu.

Na kraju, pogledajte i sve parove prvog kola Bundeslige.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke