Bundesliga - Hoće li Bajern nekome pružiti šansu?

Autor: Milovan Longinov
petak 13.08.2021.
10:50
Izvor: Sportske.net

Mogu li stvari da se promene?

EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Povezane vesti

U Bundesligi ništa novo prošle sezone, Bajern je osvojio još jednu "Salataru", ali je na klupu sleteo Julijan Nagelsman, čime se odnos Bavaraca i ostatka lige, pre svih Lajpciga kome su oteli trenera dodatno pomerio u koristi šampiona u poslednjih devet sezona. Poslednji tim koji je uspeo da ih rečima tadašnjeg trenera Dortmunda, Jirgena Klopa savlada lukom i strelom, boreći se protiv Bajernove bazuke, bila je Borusija, ali to sada deluje kao naučna fantastika.

Bajern sa Nagelsmanom računa na duže staze, jasno je i zbog čega, najtalentovaniji nemački trener ima ugovor do 2026. sada će otpočeti novu eru, otišli su Alaba, Boateng i Martinez, preživeli su Nojer i Miler. Leto je bilo tiho, stigao je Upamekano sa Nagelsmanom, biće zamena za Alabu. Mišljenja su da to nije dovoljno, da Bajern ima najbolju startnu postavu, ali da im nedostaje dubina na klupi. Uz to, odlaskom Hansija Flika sistem igre će biti promenjen, a igrači će morati da se prilagode zahtevima Nagelsmana koji forsira drugačiji fudbal, agresivnost i brižljivu taktičku pripremu, odnosno opsednutost detaljima. Možda je to šansa da im odmakne neko na startu, ali sigurno da će se Bajern dodatno pojačati i da su apsolutni favoriti za desetu krunu.

Tim pre što i Dortmund ima novog trenera, Edin Terzić je završio sezonu osvojivši kup, ali je klub već dogovorio dolazak Marka Rosea iz Galdbaha. Ostao je Haland, ali je prodat Sančo koji je jedan od najkorisnijih igrača u ligama petice kada se gledaju golovi i asistencije. Njegova zamena biće super talentovani Rajolin pulen Donijel Malen, sitgao je golman Kobel iz Štutgarta i dva klinca iz PSŽ, kao slobodni igrači Kulibaili i Kamara, ali su oni investicija za budućnost. Biće čudno videti "Milionere" bez Piščeka, ugovor je istekao i Šmelceru, prodati su Toljan i Balerdi Marseju, ali je okosnica tu. Vitsel i Rojs su već blizu zenita, očekuje se da Amerikanac Rejna preuzme veću ulogu odlaskom Sanča, tu su i dalje Humels, Džan, Brandt, talentovani Belingem, da ne nabrajamo, čini se da će Rose nastaviti sa onim što je počelo u Salcburgu, promocijom mlađih igrača, ali će problem biti odbrana, Gladbah sa njim na klupi je primao previše golova.

Lajpcig otvara novu stranicu, Nagelsman je na klupi šampiona, nasledio ga je Džes Marš, još jedan trener koji je sišao sa Salcburgove trake. Amerikanac je dugo član Red Bula, tačnije radio je u njujorškoj franšizi, bio asistent i prvi trener Salcburga, jasno da je ovo sledeći korak. Lajpcigu nije problem ni da proda, ni da kupi, štoperski par Upamekano - Konate uneo im je u kasu blizu 85 miliona evra, dodajte tome Austrijanca Volda i Lazara Samardžiča, od transfera su zaradili 100 miliona. Ali ni vlasnik Matešic nije škrtica, stigli su Simakan i Henriks iz francuske lige, sada je tu i Joško Gvardiol, a kupljen je i Andre Silva iz Ajntrahta. Sa Olmom, Anhelinjom, Forsbergom, Šobošlaijem, Lokmanom, Sabicerom, Polsenom, tim je idealan spoj mladosti i iskustva. Prošle godine su trčali i u prvenstvu, na kraju su ostali i bez kupa, ali ovaj tim može mnogo i po nama je ravnopravan sa Borusijom iz Dortmunda iako kladionice daju veće šanse crno-žutima.

Ako su ovo tri najjača tima, ko bi mogao do četvrtog mesta?

Leverkuzen je potrošio čak 23 miliona na Afrikanca Kosunua iz Briža, a odbrana, odnosno njen bok je ojačan Holanđaninom Bakerom iz PSŽ. Stigao je Lunjov iz Zenita, kraj jedne ere je označiklo povlačenje Larsa i Svena Bendera, Dragović je stigao u Zvezdu, a najveći gubitak je prodaja Jamajčanina Bejlija Vili. Moraće da ulože novac u još jednog ofanzivca, mada su tu Ščik, mladi francuski reprezentativac Musa Diabi i Argentinac Alario. Uz Bajer, ne treba zaboraviti ni Volfsburg sa Nmečom iz Sitija, defanzivcem Bornauvom iz Kelna, otkupljen je Maksimilijan Filip od moskovskog Dinama, stigao je i Vranks iz Mehelena, momak koji obećava. Pominje se prodaja Brekala i Venghorsta, time bi bili znatno oslabljeni. "Vukovi" igraju u Ligi šampiona, u prošlosti kada je bilo tako u prvenstvu su bili daleko od vrha.

Čini se da su ostali timovi slabiji, Ajntraht je prodao Silvu, ispao već iz kupa, loš start za trenera Glasnera, uložili su novac u Lindstroma iz Brondbija, ali čini se da će teško ponoviti uspehe iz prethodnih sezona, mada je stigao i Kolumbijac Santos Bore iz River Plate. Herta je zanimljiv tim, pravi amarkord sa Jovetićem, povratniko Boatengom, tu su kapiten Bojaka, pa iskusni Čeh Darika i Poljak Pjontek, trener Pal Dardai bi mogao da igra ofanzivnije nego prethodnih sezona.

Hofenhajm je sačuvao tim, ali sredina tabele je maksimalan domet, Štutgart ima mlad talentovan tim, mada su prodali Nika Gonzalesa Fiorentini i golmana Kobela Dortmundu. Frajburg će ponovo ciljati top 10 i oni imaju tim koji igra zajedno nekoliko sezona, a Union Berlin je otkupio Nigerijca Taiva od Liverpulam u oni su dovodili igrače bez ugovora što je uvek mač sa dve oštrice.

Majnc ima novog trenera, Danca Boa Svensona koji je radio u Austriji, i takođe bio deo Salcburgove akademije, trebalo bi da prežive, a u Augsburg su zadržali Markusa Vajncirla koji ih je vodio svojevremeno četiri sezone, pa se vratio u aprilu i obezbedio opstanak. Uložili su sedam miliona u mladog reprezentativca Dorša koji je stigao iz Genta. Sa "Jarčevima" iz Kelna ne znate, ali oni odavno nisu nekadašnji nivo, ponovo strepe, a i nemaju novca, baš kao i ekipa Arminije koja je nekako slučajno preživela prošlu sezonu.

Novajlije?

Bohum je doveo nekoliko slobodnih igrača, među njima i Asana iz Partizana, oni bi na tradiciju mogli da preživem Grojter Firt je bio drugi u Cvajti, i oni su dovodili slobodne fudbalere, čini se da su uz Arminiju glavni kandidat za ispadanje.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke