Bundesliga ponovo u modi

Autor: Lazar Nikolić
utorak 08.11.2022.
14:05
Izvor: Sportske.net

Odlični nastupi Nemaca u Evropi, samo Keln nije mogao ispred Partizana.

EPA-EFE/RONALD WITTEK
EPA-EFE/RONALD WITTEK

Povezane vesti

Nemačka je ove sezone po prvi put u istoriji imala maksimalnih pet predstavnika u Ligi šampiona. Bajern Minhen, Borusija Dortmund, Lajpcig i Bajer Leverkuzen to pravo stekli su kroz domaće takmičenje, dok je kao pobednik Lige Evrope Ajntraht iz Frankfurta zaslužio svoje mesto u eliti.

Najveći klub u Nemačkoj dobio je i najteži zadatak u Evropi. Aktuelni, “večiti” šampion Bajern Minhen našao se u grupi C zajedno sa Barselonom, Interom I češkom Viktorijom Plzenj. Ispostavilo se da je “teška” grupa bila samo zagrevanje za ekipu Julijana Nageslmana. Bajern se “prošetao” pored Barse i Intera postavši jedina ekipa u ovom izdanju Lige šampiona sa maksimalnih šest pobeda, uz najbolju gol razliku 18:2.

Ostali nemački klubovi nisu bili prvi u svojim grupama, ali su svi osim Bajer Leverkuzena izvadili vizu za osminu finala. Borusija Dortmund koja u svojim redovima već standardno ima neke od najperspektivnijih fudbalera na svetu poput Džuda Belingema i Jusufa Mukoke nije mogla protiv svoje doskorašnje zvezde Erlinga Halanda i Mančester sitija, ali problema nije bilo sa Seviljom i Kopenhagenom. Ni Lajpcig nije imao mnogo muka u grupi F i bez ikakvih problema je zauzeo mesto iza Real Madrida, a ispred Seltika i Šahtjora, dovoljno za nokaut fazu. Najviše “glavobolja” prilikom plasmana u narednu rundu imao je Ajntraht iz Frankfurta koji je u “ludilu” poslednjeg kola na gostovanju slavio protiv Sportinga i tako našao svoje mesto u završnici.

Jedino je neuspešan bio Bajer Leverkuzen koji je na početku sezone već promenio trenera. Umesto Đerarda Seoanea, legendarni Ćabi Alonso seo je na klupu “farmaceuta” i odveo ih na treće mesto grupe B. Uspeo je Leverkuzen da u međusobnom duelu izbaci slavni Atletiko Madrid iz Evrope, ali su Porto i Klub Briž bili bolji. “Farmaceuti” su se tako pridružili Union Berlinu i Frajburgu u nokaut fazi Lige Evrope.

Tako će Nemci narednog proleća imati čak sedam predstavnika u Evropi i to u dva najjača takmičenja. Utisak je pokvario Keln koji je nastupao u Ligi konferencija zajedno sa našim Partizanom i nije mogao dalje pored crno-belih. “Jarčevi” su dva puta izgubili od Petrićevog tima i pokvarili maksimalan učinak bundesligaša.

Ono što posebno raduje sve ljubitelje Bundeslige nisu samo dobri rezultati njenih predstavnika u Evropi već i neizvesno ligaško takmičenje. Koliko je u Nemačkoj trentuno sve moguće dovoljno govori činjenica da je prošlo 13.kolo na prvom mestu dočekao Union Berlin, a onda doživeo katastrofu protiv Bajer Leverkuzena i izgubio sa 5:0, iako su “farmaceuti” duel sa liderom dočekali sa mesta koje vodi u baraž za opstanak u eliti.

Na lidersku poziciju vratio se Bajern, ali za razliku od prethodnih sezona, sada su prvih šest ekipa posle 13 utakmica u samo šest bodova. Iza Bavaraca su dva najprijatnija iznenađenja Frajburg i Union Berlin, a odmah iza njih učesnici nokaut faze Lige šampiona Borusija Dortmund, Ajntraht I Lajpcig.

U utorak i sredu igra se “vanredno” 14. kolo. U njemu će Bajern dočekati Verder našeg reprezentativca Miloša Veljkovića. Dva najmanje uspešna evropska predstavnika Keln i Leverkuzen imaće međusobni okršaj. Ajntraht i Union Berlin zicere kod kuće protiv Hofenhajma i Augzburga, dok će se derbi igrati u Lajpcigu gde “bikovi” predvođeni najboljim igračem prošle sezone i prvim strelcem u ovoj Fracuzom Kristoferom Nkunkuom dočekuju drugoplasirani Frajburg koji je posle ubedljivog poraza od Bajerna (5:0) vezao tri pobede i postao prvi pratilac Nageslmanovog tima.

Kompletnu bundesligašku ponudu u AdmiralBetu pogledajte OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke