Savršeni Bajer, Štutgart preskočio Bajern Minhen, Rojsove suze, Union promašio dva penala pa opstao u 90+!

Autor: Milovan Longinov
subota 18.05.2024.
17:34
Izvor: Sportske.net

Kao i obično, pljuštalo je u poslednjem kolu Bundeslige.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Danas je spuštena zavesa na sezonu 2023/24 u Bundesligi, a Bajer Leverkuzen ju je završio bez poraza, Marko Rojs se oprostio majstorijom od "Žutog zida", dok se jedino nije znalo ko će u baraž za opstanak, a to će posle trilera u Berlinu ipak biti - Bohum. 

Da krenemo redom - Bajer Leverkuzen je zatvorio skoro pa savršenu sezonu pobedom nad Augzburgom rezultatom 2:1 i tako je pred svojim navijačima golovima Bonifejsa i Andriha sezonu završio skorom 28-6-0 i gol razlikom 89:24. 

Ni ostale utakmice iz top 5 timova nisu imali rezultatski značaj, jer se znalo da će uz Bajer u Ligu šampiona i Štutgart, Bajern Minhen, RB Lajpcig i Dortmund. 

Ipak, veliko iznenađenje jeste to što je Bajern Minhen na kraju završio kao treći, jer je porazom u Hofenhajmu dopustio da ga preskoči - Štutgart! 

Iako su Tel i Dejvis u četvrtom i šestom minutu doneli prednost Bajernu, Hofenhajm je preokrenuo preko Bejera, i het-trikom Kramarića u u 68, 85. i 87. minutu! 

To je iskoristio Štutgart koji je pred svojim navijačima razbio Borusiju Menhengladbah - 4:0. Girasi je dao dva gola, ispraćen je ovacijama, veliko je pitanje da li će ostati posle savršene sezone i 28 golova. 

U borbi za Ligu Evrope, takođe je bilo neizvesno, ali je Ajntraht remijem sa RB Lajpcigom uspeo da sačuva šesto mesto ispred Hofenhajma - 2:2. 

Iako je RB Lajpcig vodio 0:2 golovima Ćavija Simonsa i Šeška, Ajtraht se vratio preko Ekitikea i Marmuša, te je ovaj remi bio dovoljan da zadrži bod prednosti ispred Hofenhajma, koji će u Ligu konferencija.

Borba za opstanak, odnosno za baraž bila je najneizvesnija, jer su se za to 16. mesto utrkivali Bohum i Union Berlin.

Union Berlin je ugostio Frajburg i morao je da pobedi i priredio je opet šok za svoje navijače. 

Najpre je Juranović u 38. minutu promašio penal, te je propustio da donese prednost. Ali, onda je u 68. minutu Holerbah je pogodio za 1:0. 

U tom trenutku, Bohum je uveliko gubio u Bremenu od Verdera (3:1), ali ni to mu nije bilo dovoljno. Frajburg je u 85. minutu izjednačio preko Doana, te se tako Union vratio na 16. mesto koje vodi u baraž. 

I onda, preluda nadoknada - Union je dobio novi penal, i opet je promašio, Folandov udarac odbranio je golman, srećom, na odbijenu je naleteo Haberer i pogodio za 2:1 i eksploziju na tribinama! 

Ovaj pogodak značio je i da Union sigurno ostaje u eliti, dok je Bohum porazom u Bremenu - 4:1 otišao u baraž. 

Za kraj, još da napomenemo da se Marko Rojs oprostio od Borusije Dortmund.

Borusija je pobedila Darmštat rezultatom 4:0, a Rojs je u 38. minutu izveo savršen slobodnjak za 2:0. U 80. minutu je izašao iz igre, saigrači su mu priredili špalir, a "Žuti zid" aplauze koji će odjekivati godinama.

Sve u svemu, još jedna luda sezona u Bundesligi je za nama, jer:

Bajer Leverkuzen je prekinuo niz od 11 Bajernovih titula i osvojio je bez poraza.
Štutart je drugi, a Bajern tek treći. 
Nemci imaju pet klubova u Ligi šampiona. 
Union Berlin je iz ponora uspeo da opstane, Bohum ide u baraž na Fortunu Dizeldorf.
Keln je ispao posle pet godina, zajedno sa Darmštatom.

Standings provided by Sofascore

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke