Čari južnoameričkih kupova - Marselo Galjardo obrnuo igricu!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 17.09.2024.
19:00
Izvor: Sportske.net

Od Kolo-Koloa do Kolo-Koloa…

Povezane vesti

Kada se u četvrtfinalu Kopa Libertadores budu sastali River i Kolo-Kolo, biće to znak da je istorija makar kada su "Milioneri" u pitanju, napravila pun krug.

Jer, vreme u Riveru, makar kada je naš vek u pitanju se računa pre i posle Marsela Galjarda. Povratnik na klupu argentinskog diva je napustio klub pred Mundijal 2022. poslednje utakmice bili su prijateljski mečevi protiv "Albosa" iz Čilea. Ovaj fenomenalni trener je napustio klub nakon remija od 2:2, prethodno je u Santjagu bilo 4:3 za Argentince.

On je otišao posle osam godina u kojima je stigao legendarnog Anhela Labrunju sa 22 trofeja u trenerskoj i ranije igračkoj karijeri za River. Kao trener je uspeo da se dokopa dva trofeja u Kopa Libertadores, Sudamerikane i tri južnoamerička superkupa. Na neki način on je latino verzija Karla Anćelotija iz ranijih dana, jer je Italijan u prvih 15-tak godina svoje karijere imao mnogo više uspeha u međunarodnim takmičenjima nego u domaćim šampionatima. Don Karleto je tako nazvao i svoju biografiju, "Preferiram kupove".

Ali, vratio se Galjardu. Napustio je River posle tih prijateljskih mečeva, želeo je odmor od pritiska, dovođen je u vezu sa velikih evropskim klupama. Na kraju je prihvatio novac iz Saudijske Arabije i seo na klupu Al-Itihada. Nije mu išlo, dobio je orkaz posle nešto više od šest meseci.

Logično je bilo da se vrati na mesto uspeha. Na njegovu klupu je seo još jedan čovek koji je ponikao na "Monumentalu", Martin Demikelis. On je razrešen krajem jula, Galjardo je odmah prihvatio da se vrati. Tim je zatekao u sredini tabele, pred njim je bila osmina finala Kopa Libertadores. River je eliminisao sa dve pobede zemljake iz Taljereša u oba meča i dokopao se četvrtfinala, sada je temperatura među navijačima porasla.

Jer, kako rekosmo Marselo Galjardo ume u međunarodnim takmičenjima.

Preuzeo je klub kada su bili van latinoameričke elite, 2014. i sledeće godine ih je već vratio u takmičenje. Iz prvog pokušaja su osvojili titulu, preko Boke čiji su navijači prekinuli revanš, Kruzeira, Gvaranija i meksičkih "Tigrova" u dvomeču finala.

Sledeće sezone je branioca titule šokirala "fabrika talenata iz doline", Independiente Dela Valje (Ekvadorci su stigli do finala usput nokautiravši i Boku), da bi 2017. kao veliki favoriti bili eliminisani u polufinalu od Lanusa.

Dugovi su naplaćeni godinu dana kasnije, River je osvojio novu titulu šampiona Južne Amerike, sećate se verovatno te sezone. "Milioneri" su izbacili zemljake i velike rivale iz Rasinga i Independientea, pa onda branioca titule Gremio, da bi nas u finalu čekala dva "Super Klasika".

U prvom meču su se na "Bombonjeri" dva puta vraćali i stigli do 2:2. Onda su navijači Rivera iako je tim imao odličan rezultat napali autobus sa Bokinim igračima pa je revanš odigran na argentinsku sramotu u Madridu. Iako je Boka povela, Lukas Prato je doneo produžetak u kome su Kintero i Piti Martinez doneli najslađu titulu protiv najvećeg rivala.

Od tada, da bi se sprečili sukobi, u finalu Kopa Libertadores se igra jedan meč- River je imao priliku da odbrani krunu već naredne sezone, žreb je namestio novi "Super Klasiko" u polufinalu i opet su "Milioneri" zahvaljujući pobedi pred svojim navijačima otišli u završnicu gde su ostali praznih šaka protiv Flamenga. To je označilo i dominaciju brazilskih klubova u takmičenju. Od te 2019. su Flamengo i Palmeiras po dva puta osvojili trofej u brazilskim finalima. Boka je prošle godine stigla do "Marakane" i borbe za trofej, ali je Fluminense osvojio debitantsku krunu. River je u korona sezoni u polufinalu ispao od Palmeirasa, odlučio je ubedljiv poraz u Sao Paulu. Zatim ih je sledeće godine izbacio Atletiko Mineiro, pa onda Velez, u godini kada je Galjardo odlučio da ode.

Finansijska situacija u Argentini je takva da liga zaostaje za brazilskom i to ne malo, najbolji domaći igrači odlaze u zemlju najvećeg fudbalskog neprijatelja. Sa Demikelisom su "Milioneri" ispali prošle sezone od Internasionala na penale, sada se nadaju da će Galjardo promeniti fudbalsku diktaturu brazilskih klubova.

Koliko su jaki Brazilci svedoče i parovi četvrtfibala, pet od osam klubova su "samba" velikani, sedam ih je počelo grupnu fazu, svi su bili u osmini finala, a eliminisani su samo jer smo gledali brazilske duele. Šampion Fluminense je eliminisao Gremio na penale, Palmeiras je pao protiv Botafoga.

Lako bi se moglo dogoditi da River bude "uljez" u polufinalu ako izbace Čileance. Jer, u top osam su dva svebrazilska četvrfinala, Flu protiv Atletiko Mineira, Botafogo protiv Sao Paula. Flamengo ne bi trebalo da ima problem protiv Penjarola.

Da se vratimo Riveru.

Protiv Kolo-Koloa su igrali samo tri godine u Kopa Libertadores, slavna generacija "Albosa" iz sedamdesetih je tukla argentinskog velikana, ali tada ni jedni, ni drugi nisu izašli iz grupe.

Mnogo poznatiji su dueli iz ovog veka.

Naime, 2007. je River u oba meča dobio "El Kasike", ali to su bile njihove dve jedine pobede u grupi. Čileanci su dobili ostale mečeve i otišli dalje.

Galjardo je bio na klupi u poslednjoj sezoni prvog mandata protiv Kolo Koloa u grupnoj fazi, "Milioneri" su nadmoćno osvojili prvo mesto sa pet pobeda pa je pomenuta eliminacija protiv Veleza tim pre bila još veće iznenađenje.

U Čileu je bilo 2:1, na "Monumentalu" poker u mreži Kortesa, iz tog tima danas su u ekipi Rivera, samo Kasko, Dijaz i par tadašnjih rezervi. To je dokaz koliko je igrača prodato, vraćaju se neki iz Evrope, ali ponovo, jasno je da ovako ekonomski slabi argentinski giganti imaju male šanse protiv Brazilaca.

Što se tiče ostalih duela, Fluminense i Atletiko Minas Žerais će odigrati baš neizvestan meč, šampion Južne Amerike ima mnogo problema. Na kraju krajeva trofejni trener Diniz je otpušten kada se klub početkom leta našao u zoni ispadanja. Od tada ekipa iz Rija igra bolje, ali ne sjajno. Preuzeo ih je bivši selektor Mano Menezes, vezali su četiri pobede u prvenstvu, izbacili kako rekosmo Gremio na penale u osmini finala. Na njihovu sreću "Petlovi" iz Belo Horizontea ni sami ne blistaju. Felipao Skolari je otišao krajem marta, od tada je na klupi Argentinac Gabi Milito. Iako imaju Hulka, Edua Vargasa, Paulinja, "našeg" Lijanka Vojnovića, pregršt iskusnih Argentinaca kao što su Batalja i Zaračo, daleko su od vrha tabele.

Ovo je praktičmo karta na koju će sve baciti oba kluba, sve će biti izbrisano, ako se domognu završnice.

Drugi brazilski okršaj je takođe neizvestan. Jer, Botafogo je prošle godine na volšeban način izgubio titulu od Palmeirasa, osvetili su se u osmini finala, eliminisavši dvostrukog uzastopnog šampiona Brazila u takmičenju u kome je "Verdao" često dominirao u ovoj deceniji. Botafogo pokazuje da herojske partije iz prošle sezone nisu bile slučajne. Tri godine od kada su se vratili iz druge lige, sada važe za jednu od najboljih ekipa kontinenta.

Artur Žorž je nastavio sjajan posao iz Brage, opet se "Fogao" bori za titulu, tim je jači nego prošle sezone, vlasnici, Amerikanci (Džon Tekstor je takođe suvlasnik Palasa i vlasnik u Lionu i Molenbeku) su uložili solidan novac. Sao Paulo je uvek Sao Paulo, trostruki osvajač titule u ovom takmičenju, tim koji na "Morumbiju" može da pobedi bilo koga, i u ovom susretu je sve otvoreno, biće dosta opreza u prvom meču. Botafogo je u Seriji A odoleo u Sao Paulu i generalno dobro se nose sa "Trikolorima" od kada su se vratili u brazilsku elitu.
Duel Flamenga i Penjarola obradićemo u rubrici "Beton", iako su Urugvajci veliki klub, ravnoteža moći je toliko pomerena da zaista ne vidimo mogućnost ni da priprete na "Marakani".

Imamo prostora da pričamo i o Sudamerikani, drugom po kvalitetu takmičenju u Južnoj Americi.

To je ipak nešto ujednačenije, tu i ekipe iz ostalih zemalja imaju šansu. Na kraju krajeva, ako pogledate LDU i Independiente Dela Valje su trijumfovali poslednje dve godine na račun brazilskih klubova. U stvari, u poslednjih sedam godina jedine titulu Brazilu doneo je Atletiko Paranaense.

Pogađate, i sada su u trci.

"Uragan" iz Parane, sa juga zemlje je u gornjem delu kvaliteta Serije A, osim dve titule u Sudamerikani protiv zemljaka iz Bragantina i ranije Huniora iz kolumbijske Barankinje, u predvorje raja su stigli pre dve godine. Tada su predvođenih legendarnim "Velikim Filom" Skolarijem stigli do finala usput izbacivši Palmeiras. Ipak, u Gvajakilu im je glave došao "Gabigol" odnosno Flamengo.

Promenilo se dosta toga, ali i dalje su odlična ekipa, posebno opasna kod kuće u Koritibi. Imaju dosta stranaca, Urugvajac Kanobio je majstor, Italo-Argentinac Zapeli, još jedan Urugvajac Mastrijani, iskusni "Gaučo" štoper Godoj su duša tima.

Oni koji prate brazilski fudbal znaju da Paranaense običmo "davi" na svom stadionu u Kuritibi. Nisu u dobroj formi, mladi Urugvajac Varini je preuzeo klupu u julu od mnogo iskusnijeg Kuke. Mala poslastica za "Grobare", u vakuumu je trener bio "izvesni" Antonelo Žuka.

Nisu imali sreće u žrebu. U baražu su tukli Sero Portenjo, u osmini finala Belgrano, sada moraju na giganta, Rasing Aveljanedu. "Akademija" ni sama nije baš za primer ove sezone, ali Argentinci su uvek opasni.

Šta imamo još na programu četvrtfinala?

Još jedan brazilski derbi, Fortaleza koja je stigla do finala prošle sezone ugostiće posrnulog džina, "Timao" iz Sao Paula. Korintijans je prošle godine igrao polufinale i ispao baš od Fortaleze, pa je ovo rimejk. U nekim drugim okolnostima, crno-beli bi bili favorit, ali pogledajte tabelu u Brazilu i sve će vam biti jasno. "Lavovi" sa živopisnim Argentincem Vojvodom se bore za titulu, Korintijans se bruka na pogrešnoj strani tabele.

Lanus je domaćin kolumbijskom Independiente Medeljinu. "Granate" su osvajale Sudamerikanu 2013. godine, "Crveni" su stizali sredinom prošle decenije do četvrtfinala. Nismo baš sigurni, bez obzira na kvotu da je domaćin favorit, malo golova se nameće.

Naposletku, "Rapose" iz Belo Horizontea će u Asunsion, rival je prvak Paragvaja Libertad. "Kupusari" su pre tri godine igrali polufinale u ovom takmičenju, ali ih je tada u borbi za finale rasturio Red Bul Bragantino pošto su iznenadili Santos na gol u gostima (još je važilo to pravilo). Ne treba ih potceniti, ali plan "Lisica" je jasan. Izboriti remi u Paragvaju, znate i sami koliko je Kruzeiro moćan na "Mineirau"!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke