Ćavi pronašao "penicilin" za Anćelotija, onda je Don Karleto ubacio u petu!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 21.04.2024.
09:15
Izvor: Sportske.net

Ćavi slavio triput u nizu, Anćeloti se osvetio sa “kamatom”.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

U nedelju je na programu novi "El klasiko" u savršenoj nedelji za Real Madrid i nikad goroj za Barselonu. Jedni su izbacili Mančester siti koji ih je nadigrao na "Etihadu", ali su penalima nekako stigli do novog polufinala. S druge strane, Barselona je i petu godinu zaredom ostala bez polufinala Lige šampiona, i to pred svojim navijačima, uprkos tome što je imala 3:2 iz Pariza.

Real Madrid je sve bolji kako sezona odmiče, a dvomeč sa Mančester sitijem, posebno revanš, pokazao je zrelost ekipe koja može da napadne kada treba i još bolje da se brani kada je to potrebnije. S druge strane, Barsin dvomeč sa Parižanima pokazao je taktičku nezrelost Ćavijeve ekipe, posebno za evroscenu. Dok nijedan igrač Reala nije napravio nijednu glupost, Arauhov jeftin prekršaj za isključenje odlučio je dvomeč sa Parižanima. Upravo zbog toga je Real opet veliki favorit u nedeljnom derbiju od 21 čas.

U najavi ove utakmice prisetićemo se kako je na kratko delovalo da je Ćavi Ernandes pronašao "penicilin" za Karla Anćelotija, ali je onda Real Madrid opet postao njegova najveća noćna mora. Od kako je Ćavi stigao novembra 2021. godine, Barselona i Real Madrid sastali su se devet puta, 11 ukoliko se računaju i dva prijateljska "El klasika" na području SAD koja su pripala Kataloncima.

Trenutno Anćeloti ima pet pobeda, Ćavi četiri, a nijednom do sada nije bilo nerešeno, dok su golovi takođe očekivani, palo ih je 33, skoro četiri po meču, Real je postigao 18, a Barselona 15. Ono što je posebno zanimljivo, jeste da je Ćavijeva Barsa u jednom trenutku imala tri vezana trijumfa nad najvećim rivalom i to u razmaku od samo dva meseca, što im se nije dogodilo još od Pepa Gvardiole, ali, to kao da je samo razljutilo Karla Anćelotija u narednim utakmicama.

Sve je počelo pobedom Reala u polufinala Superkupa Španije u Rijadu rezultatom 3:2 nakon produžetaka, a onda je Ćavi odigrao prvi odličan "El klasiko" u pobedi na "Santjago Bernabeu" rezultatom 0:4, doduše, Real je pre te utakmice imao +7 i do kraja je rutinski osvojio La Ligu.

Nova sezone 2022/23, počela je obećavajuće za navijače Barselone. Rafinja je postigao evrogol u Las Vegasu u prijateljskom "El klasiku", ali je potom Real slavio u prvom ligaškom duelu 3:1. Usledio je onda taj čuveni Barsin niz od tri pobede, nakon decenije čekanja da se ponovi isti sa Pepom Gvardiolom. Barsa se revanširala za prethodni poraz u Superkupu, u finalu u Rijadu, Ćavi je razbio Anćelotija 3:1,  blistao je tandem Pedri-Gavi, a Benzema je dao gol u nadoknadi da ublaži poraz. Mesec i po dana kasnije, Barsa je opet pobedila, u Kupu kralja u Madridu, bilo je 0:1, autogolom Edera Militaa. Samo 17 dana kasnije na "Kamp nou", Barsa je slavila i u La Ligi 2:1 golom Franka Kesija u poslednjim trenucima utakmice i u tom momentu je pobegla na +12 i osigurala titulu nakon četiri godine.

No, tada je počeo i Barsin košmar u "El klasicima". Samo dve nedelje nakon pobede u La Ligi, kojom je overena titula, Barsa je pred svojim navijačima branila i prednost od 1:0 iz polufinala Kupa kralja. Ali, usledio je bolan poraz na "Kamp nou" rezultatom 0:4, Karim Benzema je dao het-trik, Vinisijus je dao prvi gol i Real se plasirao u finale u kom je pobedio Osasunu za jedini trofej u sezoni.

I ove sezone Real je nastavio da gazi Barsu. Najpre u oktobru, nakon preokreta i golova Džuda Belingema - 1:2, iako su Katalonci do 75. minuta bili bolji rival, Englez je kaznio greške odbrane za trijumf. Novi ubedljiv poraz Real je naneo Barseloni opet u Rijadu, u finalu Superkupa Španije, rezultat je bio 4:1, što je bio i poslednji međusobni susret između Ćavija i Anćelotija.

Izvesno je i da će predstojeći nedeljni biti poslednji za Ćavija. On nije promenio svoju odluku o odlasku na kraju sezone, a Đoan Laporta sa svojim saradnicima traži najbolje rešenje. Predstojeći "El klasiko" takođe nije baš najpovoljniji trenutak za Barsu, nakon pomenutog poraza od Pari Sen Žermena. Usput, Barsi je neophodna pobeda ako želi da ostane "živa" u trci za titulu. Mada, ruku na srce, osam bodova koje Real ima pred ovaj duel zaista deluju nedostižno, baš kao i 2022. godine kada je Barsa kao gost slavila 4:0 i prišla na -4.

Što se tiče igračkog kadra, Ćavi ne može da računa samo na odavno povređene Alehandra Baldea i Pabla Gavija, dok Karlo Anćeloti nema samo Tiba Kurtou, mada i šta će mu kada se Andrij Lunin ove sezone pretvorio u Ikera Kasiljasa iz najboljih dana?

Nije nemoguće da Anćeloti malo rotira posle paklenih 120 minuta na "Etihadu", Karvahal je u finišu morao da izađe zbog grčeva, jer više nije mogao da sprinta za Dokuom, pošto je prethodno jurcao i za Grilišom, a moguće je i da će Modrić dobiti šansu ispred Krosa, jer ga često odmara po potrebi ove sezone.

Treba dodati i to da Barselona nije primila gol na šest uzastopnih ligaških utakmica, ali su dueli sa Pari Sen Žermenom ipak pokazali ranjivost Ćavijeve odbrane. Ujedno, teško je da može da se očekuje da Barselona može da sačuva svoju mrežu u Madridu, posebno u ovakvom trenutku, pa su nekako golovi očekivani i ovaj put.

Potencijalni sastavi:

Real Madrid: Lunin, Karvahal, Ridiger, Naćo, Mendi, Kros, Čuameni, Kros, Valverde, Rodrigo, Vinisijus.

Barselona: Ter-Štegen, Kunde, Arauho, Kubarsi, Kanselo, Kristensen, Gundogan, Pedri, Jamal, Rafinja, Levandovski.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke