“Ćavi, sine, imaš dobar šut, pregled igre, hajde poslušaj ti Radomira”…

Autor: Nemanja Janošev
subota 20.11.2021.
13:03
Izvor: Sportske.net

Ćavijev debi, ponovo protiv Espanjola...

Povezane vesti

U subotu se sastaju Barselona i Espanjol u velikom katalonskom derbiju, što će ujedno biti i debi za novog trenera bordo-plavih - Ćavija Ernandesa. Ovo je idealna prilika da se prisetimo jednog drugog Ćavijevog debija - na poziciji centralnog veznog igrača, baš protiv Espanjola i to zahvaljujući našem legendarnom stručnjaku, pokojnom Radomiru Antiću.

Ta sezona 2002/03 po brojnim parametrima najgora je u ovom veku za katalonski klub. Uprava na čelu sa predsednikom Đoanom Gašparom izgubila je sve konce i postalo je jasno da će na predstojećim izborima u junu 2003. doći do smene na izborima. Dva trenera - Lorenco Sera Ferer i Ćarles Rešak nisu opravdali očekivanja. Gašpar odlučuje da vrati Luja van Gala, što je bila najveća greška u ovom veku, jer je Holanđanin u drugom mandatu bio još gori. I onda, jedina svetla tačka i jedina dobra odluka te sezone - Radomir Antić je krajem januara 2002. došao da ugasi požar i pokuša da spasi sezonu.

Radomir Antić je povukao nekoliko ključnih poteza, shvatio je da ne može da igra u formaciji 4-3-3, sa igračima koje poseduje. Promenio je u 4-4-2, ponekad u rombu, ponekad u liniji. Ipak, ključnu promenu napravio je promenom pozicije tada golobradog Ćavija Ernandesa. Ćavi je u svim mlađim kategorijama "La Masije" igrao na poziciji zadnjeg veznog, i tako je bilo i u prvom timu, sve do dolaska Radomira Antića. Mister je uvideo da Ćavi može mnogo više da pruži ako bude bliži protivničkom golu.

Nakon remija na debiju sa Atletik Bilbaom, usledio je gradski derbi sa Espanjolom. Predsednik Gašpar je pripretio Antiću, iako je tek došao, jer bi Espanjol pobedom preskočio Barsu i ostavio je u zoni ispadanja!

"Pritisak je bio ogroman. Bili smo 14. na tabeli, igrali smo protiv gradskog rivala Espanjola i da smo izgubili, pali bismo u zonu ispadanja. Ja tada odlučim da na toj utakmici gurnem Ćavija 30 metara bliže golu. Rekao sam mu 'sine, da ti kažem, ti imaš dobar šut, pregled, završni pas... hajde da te pomerimo jedno 30 metara napred da vidimo šta će da se desi'. Rekao mi je 'Mister, ali ja nikada nisam igrao na polovini protivnika'. Tu utakmicu, Ćavi prvi put nije igrao kao "četvorka", već kao "šestica" i u narednim godinama postao je jedan od najboljih na svetu na toj poziciji", rekao je jednom prilikom legendarni Radomir Antić.

Barsa je pod njegovom palicom ipak uspela da se domogne Kupa UEFA, završila je šesta na tabeli, a za dlaku je ispustila polufinale Lige šampiona. Ćavi je do kraja sezone bio standardan igrač, i to na poziciji na kojoj je kasnije proveo ostatak karijere.

Uticaja Radomira Antića na svoju karijeru, Ćavi se prisetio mnogo godina kasnije.

"Posle smene Luja van Gala u Barselonu je stigao Radomir Antić. To je trener koji je u tim doneo dugo čekano jedinstvo, a mene oslobodio defanzivnih zadataka u igri. Radomir mi je odmah rekao da sam mu potreban odmah iza napadačke linije. Poslao me je duboko u protivnički deo terena, zahtevajući da delujem iz drugog plana. Govorio je "Koku i Ročembak će oduzimati lopte, tvoji zadaci su drugačiji". Imao je ogroman uticaj na nastavak moje karijere", prisetio se Ćavi.

Ćavi Ernandes 19 godina kasnije debituje protiv Espanjola, ponovo na novoj poziciji. Samo mnogo težoj nego tada kada je sa "četvorke" prešao na "šesticu", već je došao da poput Antića, sada pokuša da spasi svoju Barsu u još jednoj sezoni za zaborav.

 Ćavi će morati da primeni upravo Antićev recept i da probudi ekipu iz očigledne depresije. Barsa je tek deveta na tabeli sa 17 osvojenih bodova, 10 manje od Real Madrida, što je jednako loše kao kada je početkom veka bila pred zonom ispadanja.

EPA-EFE/Alejandro García

Espanjol mašta o novom “tamudacu”

Na drugoj strani, Espanjol dolazi na "Kamp nou" bez ikakvog pritiska i sa ogromnom željom da opet poremeti gradskog rivala u borbi za titulu. Niko pre sezone nije mogao ni da pretpostavi da će Espanjol krajem novembra imati isti broj bodova kao i Barselona, kao što je slučaj danas.

Plavo-beli deo Barselone, odnosno predgrađa Hospitaleta, i pred ovaj meč rado se priseća sezone 2006/07. Jedan od najslađih sećanja navijača Espanjola dogodio se u samom finišu pomenute sezone kada je Barsa u gradskom derbiju ispustila titulu. Kolo pre kraja, Barsa i Real imali su isti broj bodova, a kako su Madriđani imali bolji međusobni duel, Katalonci su imali imperativ da pobede u preostala dva meča.

U pretposlednjem kolu Barsa je ugostila Espanjol, a Real je gostovao Saragosi. Utakmice su počele u istom, večernjem terminu od 21 sat. Real je u Saragosi golovima Ruda van Nistelroja nekako izvukao remi - 2:2 i to golom u 89. minutu.

Istovremeno, Espanjol, koji je tada predvodio kasnije trener Barse Ernesto Valverde, ukrao je Barseloni titulu u finišu utakmice. Legendarni kapiten Raul Tamudo doneo je prednost Espanjolu, ali je Leo Mesi sa dva gola, doneo preokret i vođstvo za Barsu. Ipak, u samom finišu meča, Raul Tamudo je ponovo savladao Viktora Valdesa za ogromno slavlje navijača Espanjola i Real Madrida, a nakon te utakmice u Španiji je nastao izraz "tamudaco".

U poslednjem kolu, Real je rutinski pobedio Majorku, a Barsi nije bila dovoljna pobeda nad Himnastikom, pa je tim Fabija Kapela sa istim brojem bodova (76) osvojio titulu.

Espanjol je tu sezonu završio na visokom 11. mestu, na kom se baš i sada nalazi, pred gostovanje Barseloni. U ekipi nema Raula Tamuda, ali je tu Raul De Tomas. On je prvi strelac ekipe sa sedam postignutih golova, a ne treba zaboraviti da je Espanjol ove sezone pobedio Real Madrid rezultatom 2:1, dok mu je nepravedno ukraden bod protiv Atletiko Madrida, golom u 10. minutu nadoknade.

Na golu Espanjola je Dijego Lopez, nekadašnji golman Reala, koji će takođe imati veliki motiv da zaustavi gradskog rivala.

Sve u svemu, Ćavija čeka težak zadatak na debiju, i to bez povređenih Ansua Fatija i Osmana Dembelea. Ćavi će poput Radomira Antića morati da smisli nešto novo i da trgne ekipu. Barsa je u sličnoj poziciji baš kao te 2003. godine, pa nam ostaje samo još da vidimo ko će biti "Ćavijev Ćavi" i da li će to možda biti Gavi?

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke