Ćavi sluša Krojfa, kopira Pepa - Bek je štoper, a štoper je sada - zadnji vezni!

Autor: Milovan Longinov
nedelja 02.04.2023.
10:33
Izvor: Sportske.net

Nakon Markosa Alonsa, Ćavi "izmislio" poziciju za još jednog defanzivca.

EPA-EFE/Biel Alino
EPA-EFE/Biel Alino

Povezane vesti

Barselona je rutinski pobedila fenjeraša Elče rezultatom 4:0, a meč je obeležio i Erik Garsija.

Ćavi Ernandes je prvi put probao Garsiju na poziciji "pivotmena" odnosno zadnjeg veznog i taj eksperiment je uspeo. Iako je u pitanju najlošija ekipa u La Ligi, to je bio pravi trenutak da Ćavi isproba polaznika "La Masije" na novoj poziciji. Zanimljivo, posle meča, Ćavi je priznao da je tehnički direktor Đordi Krojf bio taj koji je insistirao da Erik Garsija dobije novu poziciju.

"Erik Garsija je odigrao odličan meč i poseduje sve kvalitete da igra zadnjeg veznog kada se ukaže prilika za to. Mislim da smo dobili odlično rešenje sa njim na veoma važnoj poziciji. Zapravo, to je bila ideja Đordija Krojfa, koji od prošle sezone govori da treba da probamo Garsiju na tom mestu i na treninzima uigravamo već duže vreme", otkrio je nakon meča Ćavi. 

Erik Garsija jednostavno ne može da se nametne na poziciji štopera, imao je nekoliko loših partija, a konkurencija je prejaka. Žil Kunde, Ronald Arauho i Andreas Kristensen su nezamenjivi, a čak se i Alonso ozbiljno nametnuo kao jedini levonogi štoper.

Sve je to uticalo na to da Ćavi proba Garsiju kao potencijalnu zamenu za Serhija Busketsa, kome je, po karakteristikama, nekako i sličniji. Brzina, agresivnost, fizička snaga? Ništa od toga nema ni Buskets, a nedovoljno te osobine poseduje i Erik Garsija, ali s druge strane, odličan je u čitanju igre, pozicioniranju i pas igri, baš kao i kapiten. 

Ćavi je u nekoliko navrata hvalio Garsiju za rad na treninzima i isticao da takav karakter kakav poseduje, malo ko ima u svlačionici. Ne treba zaboraviti da je na isti način o njemu pričao oduvek i Pep Gvardiola, koji ga je ubacio u prvi tim Mančester sitija, ali je taj korak bio takođe prevelik zalogaj. 

"Sve što je u službi tima i što trener traži od mene, biću srećan da učinim. Poslednjih nekoliko dana na treninzima sam se uigravao na poziciji zadnjeg veznog i malo sam se više umorio nego kada igram u odbrani. Ali, igraću gde god bude potrebno i gde god bude Ćavi želeo. Moja pozicija je centralni bek, ali ako treba da igram kao zadnji vezni, nema problema, mogu i to. Ćavi nam je na početku sezone rekao da je svaki igrač bitan i da će svaki od nas dobiti svoje trenutke. U sredu nas očekuje jako važna utakmica i nekim igračima je bio potreban odmor. Zato svi mi kada izađemo na teren, moramo da igramo za tim i za grb koji nosimo", rekao je Erik Garsija. 

Ove reči posle utakmice, uz činjenicu da je tek peti štoper, pokazuje koliko Erik može da bude bitan u svlačionici, upravo zbog tog karaktera, kakav u Barseloni jednostavno obožavaju.

U modernom fudbalu, sa svojim karakteristikama, teško da Erik Garsija može da se nametne kao štoper u jednoj Barseloni, ali bi nova pozicija, u stilu Pepa Gvardiole i na nagovor jednog Krojfa, zaista bila divna katalonska priča. 

Gvardiola je svojevremeno slušao brojne savete Johana Krojfa, a sada je istu stvar uradio i Ćavi sa Đordijem, što je svakako lep nagoveštaj za navijače Barselone.

Teško da se može očekivati da Garsija zaigra ispred Busketsa protiv nekog jačeg rivala, ali Barsin raspored je nešto lakši u finišu sezone i ako Katalonci overe titulu "na vreme", što je sve izvesnije, sigurno da ćemo Erika češće gledati kao zadnjeg veznog. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke