Ćavi ume sa Don Karlom, tri različita dokaza

Autor: Milovan Longinov
sreda 05.04.2023.
10:00
Izvor: Sportske.net

Peti "El klasiko" ove sezone.

EPA-EFE/JUANJO MARTIN
EPA-EFE/JUANJO MARTIN

Povezane vesti

U sredu od 21.00 na programu je poslednji i čak peti "El klasiko" u ovoj sezoni, a šesti i ako računamo prijateljski letos na turneji u SAD. Ovaj donosi finale Kupa kralja, a Barselona ima prednost iz prvog meča od pre mesec dana kada je na "Santjago Bernabeu" rezultat bilo 0:1.

U 2023. godini Barsa je pobedila Real Madrid sva tri puta u tri različita takmičenja i to na potpuno drugačiji način, što samo pokazuje Ćavijevu taktičku svestranost i to je i tema uoči novog duela najvećih rivala.

U januaru u Rijadu, u finalu Superkupa Španije, Ćavi je prvi put odlučio da implementira formaciju sa četiri vezna igrača gde je Gavi igrao kao "lažno levo krilo" i to je razbilo sve ideje u igri Reala. Naravno, na svakom od njih ključ je bio i Ronald Arauho kao desni bek, sa posebnim zadatkom da čuva Vinisijusa Žuniora. Zanimljivo da je Ćavi samo na tom "El klasiku" ove sezone mogao da računa na sve svoje igrače i da zaigra u najjačoj postavi: Ter-Štegen, Arauho, Kunde, Kristensen, Balde, Buskets, De Jong, Pedri, Gavi, Dembele, Levandovski. Barsa je visokim presingom prekidala Realove napade još na njegovoj polovini i upravo je tako i postigla prva dva gola, najpre je Levandovski proigrao Gavija, a potom mu se ovaj odužio na isti način - 0:2. U 69. minutu ponovo je Barsa izvela sjajan napad, posle presinga, Gavi je sa leve strane pronašao Pedrija u petercu za nedostižnih 0:3. Benzema je u poslednjim trenucima meča makar malo ublažio poraz.

Nakon toga, mesec i po dana kasnije, usledio je prvi meč polufinala Kupa kralja u Madridu, a Barsa je došla na "Bernabeu" prilično oslabljena, bez čak četvorice ključnih igrača iz prethodnog meča - Pedrija, Dembelea, Levandovskog i Kristensena. Njih su zamenili Alonso, Kesi, Tores i Rafinja. Barsa je odigrala potpuno drugačija, bila je inferiorna i potpuno je prepustila loptu igračima Reala. Madriđani su imali posed 65% i 13 udaraca ka golu, ali verovali ili ne, nijedan u okvir. Barsa je dala gol posle ukradene lopte na sredini, Kesi je izašao sam na Kurtou i prebacio ga, a onda je Militao nespretno postigao autogol. Kesi je u drugom delu imao zicer za 0:2, Fati je izblokirao njegov udarac sebičnom reakcijom na metar od gol linije. Barsa nikada nije bila ovoliko povučena i nemoćna na sredini, Tores nije mogao da zadrži nijednu loptu kao Leva, a Rafinja nije bio opasan kao Dembele, dok se najviše osetio izostanak Pedrija. 

Dve nedelje kasnije, novi duel i nova drugačija taktika Ćavija, koji ponovo nije mogao da računa na Pedrija i na Dembelea, ali je odlučio da opet zaigra visok presing, uz podršku 98.000 ljudi u svom prvo "El klasiku" na "Kamp nou", što je podatak za nevericu posle godinu i po na klupi. Ćavi je primenio januarski recept iz Rijada barem po formaciji, a iznenađenje je bio Serhi Roberto koji je dobio šansu ispred Kesija, koji je rešio prvi meč. Real je ipak bio taj koji je diktirao tempo utakmice i delovao da više zna šta želi od svojih akcija. Vinisijus nije bio toliko bezopasan kao u prethodna dva susreta, naprotiv, već u devetom minutu je prošao i pogodio Arauha od čije noge se lopta odbila iza Ter-Štegenovih leđa. Barsa je imala više udaraca ka golu i više šansi i zasluženo izjednačila u poslednjim trenucima prvog dela golom upravo Serhija Roberta. Real je u drugom nastavku diktirao tempo, šanse su utihnule, a onda je u poslednjoj ofanzivi Asensio postigao gol koji je poništen zbog milimetarskog ofsajda. U poslednjim trenucima meča usledila je kontra Barse, Balde je pronašao Kesija koji je postigao gol za 2:1 i erupciju na "Kamp nou".

Ćavi u revanšu ponovo ima problema, jer prvi put ne može da računa na Frenkija de Jonga protiv Reala, a Holanđanin je uvek imao teške zadatke protiv Modrića koje je još kako ispunjavao. Opet nema Pedrija i Dembelea, koji će propustiti treći vezani "El klasiko", a opet se očekuje da Alonso zameni povređenog Kristensena. Dakle u odnosu na prvi meč, samo je tu Levandovski. S druge strane, Real je i sada, kao i do sada, u svakom duelu sa Barsom, u kompletnom sastavu. Objektivno, i pored ovih pobeda, Real je blagi favorit zbog izrazitih kadrovskih problema u taboru Katalonaca.

Za kraj, treba istaći da Karlu Anćelotiju baš ne leže mečevi sa Barsom, protiv Ćavija ima skor 2-0-4, a u svom prvom mandatu izgubio je oba ligaška od Herarda Martina i potom jedan od Luisa Enrikea, ali je u finalu Kupa kralja 2014, kada je Real i poslednji put podigao ovaj trofej, pobedio 2:1.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke