Čelsi platio visoke odštete rasno zlostavljanim igračima

Autor: Milovan Longinov
utorak 08.02.2022.
00:00
Izvor: Sportske.net, Beta

Bolna tema...

 EPA-EFE/Andy Rain
EPA-EFE/Andy Rain

Povezane vesti

Engleski fudbalski klub Čelsi pristao je da plati odštetu osmorici bivših igrača omladinskog tima koji su tužili klub zbog rasnog zlostavljanja 1990-ih.

Četvorica igrača su tužila klub i trebalo je da se nadju na saslušanju u Višem sudu sledećeg meseca, povodom navodnog zlostavljanja od strane bivših trenera Gvina Vilijamsa i Grejema Riksa, preneo je Bi-Bi-Si (BBC).

Ipak, Čelsi je danas odlučio da se slučaj reši vansudskim poravnanjem.

Ranije je Vilijams negirao "bilo kakve optužbe za zlostavljanje", dok je Riks negirao da je bio "agresivan i rasistički nekorektan".

Na sudjenju je bilo predvidjeno da se pojavi više od 60 svedoka, uključujući i "poznatog golmana".

Jedan od podnosioca tužbe rekao je za Bi-Bi-Si da su ga nazivali pogrdnim rasnim imenima, da je patio od rasnih stereotipa i da ga je Vilijams maltretirao da drugima pokazuje svoje genitalije. On je takodje rekao da je zlostavljanje dovelo do "depresije i uništilo mu ceo život".

Drugi igrač je rekao da je to iskustvo bilo "traumatično" i da mu je "uništilo samopouzdanje". "To me je nateralo da drugačije gledam na bele ljude i uništilo moje snove do te mere da nisam želeo da imam ikakve veze više sa fudbalom", dodao je on.

"Ovo su bili prvi slučajevi te vrste i veoma smo zadovoljni što su se hrabrost i odlučnost naših klijenata konačno isplatile. Čelsi je priznao užasno rasno zlostavljanje koje su naši klijenti pretrpeli od svojih trenera i platio je značajnu odštetu. Nadamo se da će hrabrost naših kilijenata dati snage i drugima da podignu glas i pomoći u borbi za okončanje rasizma", izjavio je advokat tužilaca Zahra Aviz Bilal.

Portparol Čelsija je izjavio da je klub zadovoljan što su uspeli da slučaj reše vansudskim poravnanjem i da će nastaviti da nude podršku bivšim igračima.

Riks i Vilijams odbili su da daju komentar.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke