Čelsi - Realova noćna mora!

Autor: Ivan Cvetković
sreda 06.04.2022.
10:35
Izvor: Boris Jovanović

Nije baš da se raduju ovom susretu…

Povezane vesti

Prilika za popravni, ili dodatni strah od još jednog neuspeha.

Prošle godine Real je na svojoj teritoriji zaustavljen od strane Čelsija. Bilo je to prvi put da se timovi sastaju, u Madridu je Pulišić zaledio Los Blankose, neizbežni Benzema je izjednačio, to je dalo krila domaćima, ali nisu odneli nikakvu prednost u Zapadni London. I tu je usledila surova egzekucija za praktično oproštaj Zidana od klupe. Benzema je pokušao da ostavi goste u igri, ali je Mendi sjajno odbranio. Kada se Verner poklonio nakon Havercove prečke, putnik u finale se nazirao, a na kraju je posle nekoliko propuštenih šansi Maunt dotukao rivala.

Čelsi je otišao u finale po drugi pehar, Madrid otvorio novu eru sa Anćelotijem koji kako sam kaže "preferira" kupove, osvojio je tri Lige šampiona.

Sada je ponovo sa druge strane Čelsi i možda je to prilika da se podsetimo na Realova gostovanja na Ostrvu. Prvo je bilo 1957. kada su posle lake pobede nad Junajtedom, ostali neporaženi u revanšu na "Old Trafordu".

U tim godinama dominacije nije bilo puno susreta sa Englezima, čekalo se desetak godina, "Đavoli" su se sa Bestom osvetili, upravo je loši dečko britanskog fudbala odlučio u Engleskoj, u revanšu ni 2:0 i 3:1 nije bilo dovoljno Merengesima, na kraju 3:3 i preko Benfike je Mančester Junajted stigao do prve titule šampiona Starog Kontinenta.

Ni 1976. Real nije pobedio u Engleskoj, "Ovnovi" iz Derbija su slavili sa 4:1, ali su Madriđani pobedili kod kuće 5:1...

Usledilo je jedno od retkih izgubljenih evropskih finala, ono iz 1981. sa Parka Prinčeva, na klupi Španaca je sedeo Boškov, ali je Liverpul bio bolja ekipa, a gol Kenedija odlučio finale.

Prvu pobedu na tlu Engleske, "Beli" su ostvarili tek krajem prošlog veka, dobili su Ser Aleksov Junajted sa 3:2 u gostima posle remija bez golova kod kuće i kada su ih mnogi prežalili. Ali je Kin zatresao svoju mrežu, pa je Raul sa dva gola za dva minuta u drugom delu odveo goste dalje, preko Bajerna i Valesnije stigli su do nove titule.

Kasnije je u grupnoj fazi Real pobeđivao Lids, ali u nokaut mečevima, iako su 2003. izbacili Junajted, izgubili su u legendarnoj utakmici 4:3 na Old Trafordu. Doneli su 3:1 iz prvog meča, spasao ih je het-trik Brazilca Ronalda. Bila je to Pirova pobeda za domaće, srce im je slomljeno, te godine se finale igralo na njihovom terenu.

Na silasku Galaktikosa sa scene, izbacio ih je Arsenal 2006. i to pobedom u Madridu, u Londonu je bilo 1:1, tri godine kasnije ponizio ih je sa dve pobede Benitez sa Liverpulom, da bi u četvrtfinalu 2011. dva puta pobedili Totenhem, njihova tek druga pobeda na tlu Engleske u nokaut fazi. Oni su 2013. pobedili na Old Trafordu, kada je publika pozdravila Kristijana, on im je dao gol za prolazak Reala. Tukli su Siti u polufinalu pre sedam godina, bilo je 0:0 u revanšu, dovoljno za prolazak i put ka tituli. Slavili su u onom čuvenom finalu u Kijevu protiv Liverpula uz dva gola Bejla, prošle sezone su eliminisali Liverpul, pre nego što ih je Čelsi, kako rekosmo izbacio u polufinalu.

U drugim takmičenjima u KPK 1971. je Čelsi dobio Real, u prvom meču u Atini je bilo 1:1, da bi par dana kasnije u ponovoljenoj utakmici "Plavci" slavili sa 2:1, Ozgud je ušetao u legendu, dao je gol u prvom meču, a onda i pogodak za pobedu i trofej i veliko iznenađenje. Real nikada nije osvojio KPK, igrali su početkom osamdesetih još jednu finale i bili poraženi od Aberdina u produžetku, pogađate na klupi Donsa je sedeo Ser Aleks Ferguson.

U Kupu UEFA izgubili su 1974. od "Traktor Bojsa" iz Ipsviča, saladali su Totenhem 1985. i osvojili kasnije protiv Videotona prvi trofej u najmasovnijem evropskom takmičenju.

Zanimljivo, od Čelsija su izgubili još jedan trofej, to je zaboravljeno, Superkup 1998. kada su "Plavci" kao osvajači KPK slavili golom Gustava Pojea i prigrabili trofej.

Ako je do tradicije, Real ima razloga da bude više nego oprezan pred ovo četvrtfinale. Uvek teško igraju u Engleskoj, plus, Čelsi jeste njihova noćna mora. Samopouzdanje im se vratilo protiv PSŽ, ali ako budu onako beskrvni kao u duelu sa Parižanima na "Parku Prinčeva" ne mogu baš puno da se nadaju. Anćeloti se vraća na mesto uspeha, osvojio je u prvoj sezoni duplu krunu, ali nije uspeo u tome da donese Abramoviču evro titulu, pa je smenjen posle sezone bez trofeja. Već naredne godine, njegov naslednik Viljaš-Boaš je smenjen, a Roberto Di Mateo se dokopao prve titule prvaka Evrope za Čelsi.

Mnogo je istorije na talonu u ovom atraktivnom dvomeču, sve što se dešava u Čelsiju oko prodaje sigurno je uzdrmalo tim, samo Tuhelova ekipa igra odlično u Evropi, itekako znaju da igraju na rezultat, po nama, bolji su tim od Reala, mada to ne mora ništa da znači, Liga šampiona je habitat Madriđana. Biće mnogo opreza, verovatno malo golova, a Admiralbet.rs pripremio je za vas sjajnu ponudu derbija najelitnijeg klupskog takmičenja na svetu. Minimalna pobeda Česija sa malo golova deluje kao prilično realna opcija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke