Čelsi - Za sada bez dobrih vesti

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 08.04.2023.
09:20
Izvor: Sportske.net

Smena Grejema Potera samo još jedan iznuđeni potez u haosu…

EPA-EFE/Peter Powell
EPA-EFE/Peter Powell

Povezane vesti

Frenk Lampard je preuzeo klubu Čelsija, ali ceo svet zna da vlasnik kluba Tod Boli već sprema i njegovu zamenu, odnosno da će legenda kluba biti tu samo kao prelazno rešenje, do leta. 

Naravno da će mediji prvo kandidovati Julijana Nagelsmana, pominju se Poketino i Luis Enrike . Od menadžera koji imaju trenutno posao, Murinjov treći dolazak, kao i sjajni Italijan Roberto De Zerbi koji je Potera nasledio u Brajtonu.

Američki vlasnici i pored utrošenog bogatstva, neće zatvoriti kasu, novi čovek na klupi dobiće i novog golmana (Kepa i Mendi su pretrpeli mnogo kritika ove sezone), a napad koji je bolna tačka ekipe dobiće nova lica, Nkunku iz Lajpciga je kažu već gotova stvar, vođa napada bi trebalo da bude ili Hojlund, odlični Danac iz Atalante, ili pak, Viktor Osimen, vodeći strelac Serije A koji bi sigurno koštao više od 100 miliona.

I to nije sve, štoper Gvardiol koji je meta Sitija, mogao bi da bude ključno pojačanje, novi Tijago Silva, igrao bi ili sa večno mladim Brazilcem u štoperskoj liniji, ili naravno sa Kulibalijem.

Ali, nije nam namera da u ovom tekstu govorimo o tome šta će biti, bavićemo se onim što se desilo.

Suviše je jednostavno da je Grejem Poter smenjen zbog loših rezultata. Oni su jasno u njegovoj presudi, ali sa tim je Čelsi mogao da sačeka, do kraja je desetak mečeva, ova sezona je već izgubljena. Vlasnici su uložili ogroman novac, smenili Tuhela, ali i pored sjajnog posla u Brajtonu, Poter nije uspeo da se nametne prilično sujetnoj svlačionici.

Tek će isplivati na površinu prljave tajne tima, ono što se zna je da je većina bila protiv menadžera, osetili su da mogu da rade šta hoće, a činjenica da su se tek četiri i to manje bitna člana postave javno oprostila porukom sa smenjenim trenerom, govori koliko ga je cenio tim.

Neko će reći da mu je bilo potrebno vreme, proveo je tek tridesetak mečeva na klupi. Ali, činjenica da su vlasnici igrali popularnu simulaciju FM, trošeći novac kao sumanuti je bila uvod u smenu, neko mora da bude kriv. Poter je pristao jer mu je bilo obećano da će imati vreme da izgradi fudbalsku kulturu sličnu onoj u Brajtonu, samo to je naivnost (istina debelo će je naplatiti i pored otkaza), jer sa takvim igračima prosto vreme vm nije saveznik, morate odmah da isporučite. Neko sa možda većom karijerom i autoritetom bi mogao da preuzme tim u toku sezone i brzo ga transformiše, Englez za to nije bio sposoban.

Čelsi je krenuo potpuno drugim putem u odnosu na recimo Njukasl koji ima više novca, ili čak ako gledamo Amerikance, ono što je u proteklih desetak godina odradio Henri i njegov konzorcijum u Liverpulu. Može se do rezultata i mudrim ulaganjem, doduše ne odmah, Boli nije želeo da čeka.

Poter će ih koštati oko 60 miliona, imajući u vidu ono što moraju da mu isplate, plus ono što su platili Brajtonu (oko 25 miliona za slobodu menadžera). Odbio je odmah ponudu Lestera, ne žuri mu se, imaće baš ugodan plaćeni odmor.

Ako se ima u vidu situacija u Čelsiju, laknulo mu je. Jer, van brojeva koji su očajni (najmanji broj bodova zajedno sa Glenom Hodlom u 20 prvih 20 mečeva), Poter je bio na udaru od početka. Prvo, nije uspeo da shvati da veliki ego igrača zahteva drugačiji pristup nego u Brajtonu i da njegov pozitivistički, otvoreni stav može da bude iskorišćen od strane razmažene svlačionice. On je krenuo dobro, šest pobeda i tri remija u devet mečeva, ali posle se sve raspalo. Gore je kada ne pobeđujete kod kuće, Englez to nije činio, okrenuo je navijače na stadionu. Njegov stil podrazumeva prilično dobar procenat realizacije, u Čelsiju to nije bio slučaj, nisu koristili prilike. Postigli su gol po utakmici, i mada je odbrana njegovim dolaskom delovala bolje, to ne znači ništa kada se ne pobeđuje. Poter nije našao rešenje za napadača, mada možemo dopustiti konstataciju da je Obamejang bio Tuhelova želja. Ali, i kada nemaju velikog strelca u ekipi, bilo je takvih slučajeva, menadžeri nađu neko rešenje, da li sa "lažnom devetkom", da li drugačijim stilom igre, on nije bio sposoban da teši problem. Uz to, mnogi koji prate Čelsi smatraju da on nema potrebnu energiju da vodi takav klub, da je jednostavno ta pozicija nametnula vremenom potrebu za temperamentnim ljudima poput Murinja, pa i Kontea, on jednostavno nije takav tip trenera.

Sami vlasnici, iako su želeli najbolje destabilizovali su tim silnim kupovinama. Otišao je jedino Žorginjo, sa 31 igračem u pogonu nemoguće je raditi, pogotovo jer svako misli da je zaslužio šansu. To je potpuno druga situacija od one u Brajtonu, čim je morao da napravi kompromis i radi u manjim grupama, bio je u novoj situaciji i nevolji. Sve ostalo je logična posledica...

Igrači su bili zapanjeni činjenicom da neki od njihovih omiljenih dugogodišnjih saradnika odlaze sa promenom vlasnika, nisu tu samo gornji ešaloni, odnosno ljudi iz kancelarija, već medicinsko osoblje, kao i neki omiljeni radnici u Kobhamu, trening centru. Nije slučajno Tuhel rekao posle smene svog naslednika, da nema nikakve emocije jer je izvršena radikalna promena osoblja i da to nije isti Čelsi, i da je normalno da ima distancu. Poter je probao da svi budu zadovoljni, ali to nije moguće, ni sa tolikim brojem igrača, ni sa situacijom u kojoj morate da se dočepate leta uz kakav-takav rezultat. Jasno je i da nesigurnosti kod fudbalera nije neočekivana, preveliki broj njih je posle smene Tuhela jedino razmišljao kako će se nametnuti za sledeću sezonu i gde će igrati, jer jedan deo poput Zijeha recimo je bio siguran da će otići na zimu, što se nije desilo. Svoj bes i nesnalaženje su projektovali na menadžera kome nije u prirodi da na takvo ponašanje odgovori sankcijama.

Iako se pomalo zaboravlja da je Čelsi i dalje u trci za Ligu šampiona, ni sami igrači ne veruju da mogu da prođu Real u četvrtfinalu. To je nekako stavljeno po strani. Poter je smenjen kao očajnička potreba vlasnika da nešto promene, ali ni čuvar klupe Saltor svakako nije sposoban da okrene stvari na glavu. Da, dešavalo se sa Grantom koji je stigao do finala, ili Di Mateom koji je osvojio LŠ, il i Tuhelom na kraju krajeva koji je doneo drugu evropsku titulu, ali ti timovi su imali više pobedničkog mentaliteta, nego potencijala. Ovo je potpuno suprotan slučaj, uz izuzetke, ali malo ko veruje da Lampard može da nadmudri Anćelotija u dvomeču.


Da li ipak može da pobedi Vulvse za vikend? Nisu toliko loše igrali u derbiju protiv Liverpula, nisu dali gol, za vikend sledi gostovanje Vulvsima gde je prvi pik remi i malo golova. Derbi je sudar Arsenala i Liverpula o čemu imate poseban tekst, a Vest Hem ne bi trebalo da izgubi na drugoj kraju Londona protiv Fulama koji će biti narednih osam mečeva bez Aleksandra Mitrovića.

Lester i Bornmaut bi mogli da odigraju efikasnu utakmicu...

Kompletnu ponudu AdmiralBeta za Premijer ligu pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke