Čelsijev način - Ubaci Drogbu, kup je naš!

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 17.04.2021.
11:15
Izvor: Sportske.net

“Plavci” specijalisti...

Povezane vesti

Ako se za Mančester Siti može reći da su pravi majstori za Liga kup, ovo takmičenje su osvajali rekordnih sedam puta, od toga pet puta od dolaska Arapa na čelo klupa, itekako se može reći da je Roman Abramovič promenio sudbinu Čelsija, ne samo kada su u pitanju titule u ligi, i LŠ, već i FA kup. 

Jer, Siti je osvojio najstarije fudbalsko takmičenje na svetu pre dve godine kada su napunili Votford, ali i pre deset godina kao uvod u veliku eru, Jaja Ture je na Vembliju slomio otpor Stouka.

Čelsi je prošle sezone izgubio finale od Arsenala, ali je pet puta od kada ih je kupio Abramovič uspevao da trijumfuje. Pre toga su slavili protiv Lidsa na kraju šezdesetih, kada su (pisali smo o tome u prošlom broju) naredne godine iznenadili sve u KPK. Ken Bejts je svoju, italijansku eru obeležio kao vlasnik trijumfima protiv Boroa 1997. (tada je Gulit bio trener) i dve godine kada je Vijali bio na klupi, rival je bila Vila. U oba slučaja Di Mateo koji će kasnije osvojiti Ligu šampiona, ni kriv ni dužan kao trener, postigao je golove na Vembliju.

Jedna od definitivno najdražih pobeda za Murinja je u prvom mandatu bila 2006. Tada je u finalu Drogba u 116. minutu presudio Ser Aleksu koji je tada nastavio lošu seriju protiv Portugalca. 

Sledeći na redu bio je Gus Hidink, spasilac, odnosno vatrogasac, osvojio je trofej protiv Evertona, iako je Saha dao gol u prvom minutu, Drogba i Lamps su savladali Tima Hauarda i okrenuli. Sledeće godine je red bio na Anćelotija, dupla kruna, ponovo Drogba i treći gol u finalu i treći FA Kup, čovek jednostavno bio rođen da pobeđuje u ovom takmičenju u hramu fudbala. 

Drogba je pogađate i 2012. rešio finale protiv Dalglišovog Liverpula, na klupi je bio Di Mateo. IU onda pre tri godine novih 1:0, opet Junajted, ovoga puta Eden Azar iz penala. Dakle, pet trijumfa Čelsija, pet različitih trenera samo u ovom veku, i legende Gulit i Vijali koji posle toga nigde nisu ozbiljno bili treneri.

Nije neverovatno, ako se ima u vidu da Abramovič menja trenere, a da ni Bejts pre njega nije baš pružao šansu da neko radi duže, mada je bio strpljiviji od Rusa.

Uglavnom kad neko osvoji kup u Čelsiju, on ili ide te sezone, ili ga smene na početku sledeće, isto se dogodilo Di Mateu, Murinju, Anćeloti je nakon sledeće otišao, Kontea su ispratili sa peharom. 

Ovo je polufinale, oba tima su u trci u Evropi, Gvardiola je već osvojio titulu, on želi sve trofeje. Ovi klubovi nisu nikada igrali u završnoj utakmici jedni protiv drugih, ali s obzirom da u drugom polufinalu igraju Lester i Sautempton ovo je finale pre finala. Igra se na Vembliju, jedan meč, Siti jeste favorit, ali Čelsi je specijalista za ovakve utakmice, pa je zaista sve moguće. 

Ko zna možda se odnekud pojavi Drogba postigne gol i donese kup...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

Komentari nisu dozvoljeni za ovaj članak