Čempionšip baraž - Bitka za “Vembli” i “najkuplju utakmicu na svetu”!

Autor: Nemanja Janošev
subota 13.05.2023.
12:00
Izvor: Sportske.net

Ko će u konačnu bitku za PL?

Sunderland AFC
Sunderland AFC

Povezane vesti

Neverovatno je videti Sanderlend na tri utakmice od PL. "Crne mačke" svakako pripadaju odabranom društvu, ali su posle tamnih vremena u trećoj ligi i promocije na kraju prošle sezone ovo posmatrali kao tranzicionu godinu. Navijači su se pribojavali borbe za opstanak jer je tim mlad i bez iskustva, ali na kraju, rasplet u ponedeljak se završio trijumfalno, neočekivanim mestom u baražu. Nije kao da su i pred poslednje kolo očekivali da će se dokopati pozicije u tip šest, ali im je Blekburn učinio uslugu.

Naime, Roversi su u dramatičnom meču u Londonu šokirali Milvol, pa su se severnjaci posle ubedljivih 3:0 u gostima protiv Preston Nort Enda našli na šestom mestu. Da stvar bude još čudnija pobrinula se činjenica da su na poziciji koja donosi baraž proveli tek 18 dana kada se sračuna čitava sezona.

Naravno da oni imaju najviše navijača u ovom rangu, na "Stadionu Svetlost" se okupi u proseku oko 40 000 ljudi. Ali, sve je bilo protiv njih. Ne samo tradicija, niko od Brenforda 2015. nije uspeo da se dokopa top šest pozicije odmah nakon promocije. Ali, više od tradicije smetale su povrede, najbolji napadač Ros Stjuart je odigrao samo 13 od 46 utakmica ove sezone, a u drugom delu sezone Kori Evans, kapiten ekipe je predvodio dugu listu odsutnih. "Crne Mačke" su proleće igrale bez klasičnog napadača, uglavnom imaju krila, a nešto najbliže poziciji bio je Džo Gelhardt koji je stigao iz Lidsa na pozajmicu i dao tri gola u drugom delu šampionata. Najbolji strelac je Amad Dialo, Afrikanac iz Junajteda (od 14. godine je bio u Atalanti gde je debitovao u seniorskom fudbalu) koji je postigao 13 golova. On može da igra kao krilni napadač ili čak ofanzivni vezista.

Koliko nemaju iskustva neka posvedoči tim poslednjeg dana regularnog dela. Naime Toni Movbraj koji je zamenio krajem avgusta Aleksa Nila (otišao u Stouk) je izveo tim u kome je osam startera bilo mlađe od 22 godine!

Tim je u pravoj formi u najvažnijem trenutku sezone. Oni su dobili četiri od pet mečeva u gostima, a jedini remi bio je protiv neprikosnovenog Barnlija u duelu koji su lako mogli da dobiju. Uz to neporaženi su u devet mečeva, imaju ogromno samopouzdanje. 

Menadžer Movbraj koji je radio u nizu klubova u Čempionšipu, u poslednje vreme u Koventriju i Blekburnu se ne slaže da je rano za promociju i u pravu je. Iako je tim neiskusan, ako naprave novi podvig i dokopaju se elite, sredstva koja će se sliti u klub bi bila dragocena, čak i ako budu trajali jedno leto. Vlasnik Sanderlenda je Kiril Luis-Drajfus najmlađi vlasnik u engleskom fudbalu. Ako vam je prezime poznato, u pravu ste, ovaj Francuz je sin pokojnog Roberta-Luisa Drajfusa i Margarite Luis-Drajfus, Ruskinje koja je ostala vlasnik Marseja. Gazda "Crnih mačaka" je pokazao za ovih par godina na severoistoku Engleske da je veoma sposoban, klub nije puno ulagao, ali ima odličnu mrežu skauta, a ulaganja u školu fudbala se isplaćuju. Drajfus je obećao da bi u slučaju plasmana u PL tim bio značajno ojačan. Ali do tamo treba doći, oni su Movbrajov bivši klub, pomenuti Blekburn (ponovimo Roversi su im učinili uslugu u "Lavljoj pećini" protiv Milvola ostavili iza sebe zahvaljujući boljoj gol razlici. Sanderlend je četvrti tim lige kada je u pitanju efikasnost i sigurno da će protiv Lutona u subotu već u prvom meču u gostima probati da postignu gol više.

"Šeširdžije" koji će biti domaćini na svom "Kenilvort Roudsu" za vikend su favoriti. Na kraju krajeva tim Roba Edvardsa je osvojio 11 bodova više od Sanderlenda u regularnom delu. Ali, ponovimo baraž je nešto drugo, potpuno različit sistem, mnogi smatraju da će odgovarati Sanderlendu koji igra otvoreniji fudbal. Moraće da dobiju jedan od dva meča, pošto su slučaju nerešenog rezultata ili istog broja golova Luton ide na Vembli u finale (bolje su plasirani u ligi). Zato očekujemo da Sanderlend napadne i u prvom meču. Oba meča završena su 1:1 u regularnom delu sezone, a klubovi su pre tofa igrali u trećem rangu pre četiri godine i takođe je bilo 1:1. Pa, ako želite, uz golove u obe mreže, probajte i tačan rezultat. 

O drugom meču baraža između Boroa i Koventrija pisaćemo više u narednom broju. Ali, slično Sanderlendu, Koventri je retko ko očekivao u borbi za PL. "Nebesko-plavi" su poslednji put igrali u eliti još 2001. Tada ih je predvodio u napadu Krejg Belami, tu je bio i Džon Hartson, ali nisu uspeli da prežive. Tada je završeno zlatno doba od kraja šezdesetih do početka veka Koventri je neprekidno bio prvoligaš. Nikada više nisu bili blizu, čak su ispali 2012. u treču, pa pet godina kasnije u četvrtu ligu, gde su proveli samo sezonu. U trenutku prekida u korona šampionatu bili su prvi na tabeli treće lige i tako se vratili u Čempionšip. Nakon dve sezone stabilizacije, tim Marka Robinsa koji je u drugom mandatu u Koventriju već šest godina, je završio kao peti. Neporaženi su već mesec i po dana, u ponedeljak su već bili na "Riversajdu" i igrali 1:1 u poslednjem meču regularne sezone. Taj meč nije značio ništa jer su timovi već zauzeli sadašnje pozicije. Jesenas je, odnosno prvog dana oktobra Koventri dobio Tisajderse sa 1:0 na svom stadionu koji je sagrađen pre desetak godina na mestu kultnog "Hajfild Rouda". 

Biće veoma neizvesno u nedelju na severu Engleske, možda je malo golova najbolja opcija. Ni Boro neće biti previše ofanzivan, remi kod kuće znači da bi, ako ne izgube revanš otišli na Vembli.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke