Čempionšip - Huliganski derbi

Autor: Ivan Cvetković
subota 16.03.2024.
11:15
Izvor: Sportske.net

Utakmica visokog rizika u Jorkširu…

Povezane vesti

Obično je rivalstvo vezano za geografiju, veličinu klubova i meri se stotinama utakmica. Pogotovo u Engleskoj sve to igra ključnu ulogu.

Pa šta to onda vezuje Milvol i Lids, odnosno južni London i Jorkšir. Svakako ništa od toga, dugo traje putovanje M1 autoputem, ali tog dana kada igraju Lids i Milvol spremite se na čekanje, sve je podređeno bezbednosti.

Neko će ovo nazvati huliganskim derbijem, "firme" ova dva kluba su surove i bez pardona. Ali, i obični navijači se mrze i to nema veze sa sedamdesetima i osamdesetima kada su problemi na tribinama bili najgori. Jer, ovi timovi nisu igrali u istoj ligi, niti je Lids sebe merio prema drugoligašima. 

Zajedničko im je osim problematičnih navijača to što ih svi mrze, u raznim anketama ovo su klubovi koje ostali preziru.
Prvi meč odigran je još 1931. ali čak i u najžešće vreme izgrednika osamdesetih u par mečeva u drugoj ligi nije bilo velikih problema.

Ali, ovaj vek doneo je nešto drugo.

Lids je posle velikih godina, polufinala Lige šampiona, zbog neumerenih ambicija bio na ivici bankrota, ispali su u Čempionšip, pa u treću ligu. I tu krenula ludnica. Oba tima su se borila za povratak u viši rang. Povezivao ih je Denis Vajs. Ovaj nekadašnji kapiten Čelsija koji sada pomera konce u Komu, italijanskom drugoligašu je jedan od članova nekadašnje "Lude Bande" iz Vimbldona. U svojim trenerskim počecima Vajz je doveo Milvol početkom veka do finala FA kupa (2004. godine) gde ih je rasturio Junajted. Posle toga su i ispali, Vajz je otišao u Lids. Njegovi "Beli" su počeli odlično tu sezonu u trećoj ligi, dobili 11 od 13 mečeva, ali su utakmice sa Milvolom bile nevolja. Nasilje je šokiralo čak i Englesku, Lids se vratio direktno, ali i Milvol je ponovo bio u Čempionšipu posle baraža 2010.

Navijači Milvola su se izrugivali rivalima iz Lidsa, mašući turskim zastavama, aluzja na pogibiju dvojice navijača Lidsa pre meča sa Galatasarajem je bila jasna.

Onda je policija meč pomerila za podne, i od tada se igralo ranije, kako bi se izbeglo opijanje koje je uvod u probleme. Pedofil Džimi Sevil, osramoćeni voditelj sa BBC je iz Lidsa, pa u Milvolu nisu propustili priliku da na to podsete protivnike. Sve je u prošloj deceniji bilo previše čak i za engleske okvire, a vođene su istrage o surovosti policije u Jorkširu prema navijačima Milvola.

Lids se 2020. vratio u PL sa Bijelsom u PL, ali je letos ispao, jesenas su u "Lavljoj Pećini" gosti trijumfovali sa 3:0 i to je najveća pobeda ikada u derbiju. Kada su timovi igrali 2019. i u korona godini u Čempionšipu golovi su se ređali kao na traci. Milvol je godinama bio poznat kao jedna od najtvrđih odbrana lige, ali je ova godina za "Lavove" mnogo ispod očekivanja. Oni su se nadali novom baražu za PL, ali se suočavaju sa mogućnošću da posle 15-tak godina ispadnu u treću ligu. Geri Rouet je smenjen u novembru, Džo Edvards portaja do pre par nedelja, sada je vođa "Čopora" povratnik Nil Haris koji je klub vodio pet sezona.

Lids je pretekao Ipsvič, sada su na mestu koje donosi direktan plasman u elitu, ali i dalje je borba potpuno otvorena. Moraju da na "Eland Roudu" dobiju Milvol koji je u poslednje vreme poboljšao formu. Bolji su tim, a uz "keca" dodajte golove.

Što se tiče ostalih mečeva, videćemo derbi između Svonsija i Kardifa, pisali smo o najvećoj utakmici Velsa, Kardif je u boljoj formi, mogli bi da ostanu neporaženi protiv "Labudova". Ne očekujemo puno golova. VBA bi trebalo da dobije Bristol. Sanderlend je užasan u poslednje vreme, ali je KPR loš, dupla šansa na domaće "Crne Mačke" i manjak golova je dobra ideja..

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke