Četvrtfinale FA kupa - Kompanija čeka herojski doček!

Autor: Milovan Longinov
subota 18.03.2023.
14:00
Izvor: Sportske.net

Istorija na “Etihadu”.

Povezane vesti

Kada sada već možemo slobodno reći povratnik u PL, Barnli bude izašao na teren u četvrtfinalu FA kupa protiv Mančester Sitija slike će obići svet. Jer, verovatno nikome u istoriji "Građana" nikada nije priređen takav doček. Ovo možemo da tvrdimo sa sigurnošću jer niko nije veći simbol Sitija od Vensana Kompanija.

On je za 11 godina u klubu osvojio četiri titule i dva FA kupa, ali nisu u pitanju trofeji. Kompani je više, kulturološki fenomen u Sitiju, vođa svlačionice koji je ostao "lepak" za tim čak i kada je bio povređen.

Upravo dolaskom Belgijanca ne samo da je počela arapska era (stigao je nešto ranije doduše), on je naime pokazao put i ostalima, ohrabrio ih da dođu na mesto simpatičnih gubitnika, tačnije rečeno najsimpatičnijeg tima u Engleskoj za neutralce. Zvanične ankete su pokazivale da većina Engleza kao svoj drugi klub prijateljski doživljava baš "Građane" verovatno jer nisu imali pretenzija osim da igraju lepo. Samo njima se moglo dogoditi da jedne godine osvoje ligu, druge ispadnu i slične stvari.

Sve to je promenio Kompani, pionir u novom projektu.

Bio je kapiten od 2011. ali stigao je 2008. Ispostavilo se da je to jedna od najboljih kupovina u istoriji PL. Jer, došao je iz Hamburga, samo godinu dana posle je potpisao novi ugovor, ostalo je istorija. Bukvalno je bio oslonac svim trenerima, ne samo zbog liderskih kvaliteta, uneo je revoluciju u igru štopera, pošto je bio i jak na lopti (to duguje činjenici da je na početku karijere nastupao kao defanzivni vezista).

Njegov fudbal je bio ostvarenje snova za Siti, podsećanje na najbolje dane, ali i uživanje u onome što dolazi. Vensan je dugo bio i kapiten Belgije, mada su ga često gledali kao nekoga čije su povrede oštetile državni tim, velika generacija, potencijalno i najbolja u istoriji zemlje nije uspela da napravi ništa značajno.

Van terena isticao se u humanitarnom radu, UNICEF-u, on je poreklom iz Konga, otac mu je prvi crni gradonačelnik u istoriji Belgije, majka Belgijanka. Kao i David Silva, Belgijanac je dobio bistu na "Etihadu". I zaslužio je, kada je osvojena titula 2014. on je protiv Vest Hema dao gol, u nekim drugim mečevima za trofeje bio takođe strelac, recimo protiv Arsenala u Liga Kupu na Vembliju 2018. godine.

Nikada nije otkriveno za koliko je novca stigao iz Nemačke, ali Hamburg je želeo da ga proda jer je ignorisao zahtev kluba da propusti OI u Pekingu. Došlo je do sukoba, teško ga je to pogodilo, na kraju izlaz je bio Siti, iako su "Građani" već tada bili u krizi, pošto je Taksin Šinavatra optužen za korupciju u Tajlandu, već tada je pobegao u Britaniju.

Pep Gvardiola kaže da bi Kompani mogao da ga nasledi i niko ne sumnja da će nekadašnji kapiten u budućnosti biti menadžer Sitija. Sam Belgijanac tvrdi da je rano, ali ne može se ignorisati činjenica da je uspeo za nekoliko meseci da promeni Barnli, rigidan tim koji je 10 godina pod Dajšom bio simbol za hrabrost i borbenost, ali i sinonim negledljivog fudbala. Barnli se praktično šeta kroz Čempionšip, ali igrajući napadački fudbal, iskreno, ako ste gledali ove sezone, ne možete sem dresova da prepoznate igrače i čitav ambijent.

Već je postao idol, a ova utakmica bi mogla da bude šlag na tortu iako je Siti veliki favorit. Ako pogledamo istoriju Barnlija, izuzmemo veličanstvene godine 19. veka, ili pobedu iz 1914. u novije vreme oni nikada nisu prošli četvrtfinale. U stvari, poslednji put su u top 8 bili pre više od dve decenije, igrali su takođe u Čempionšipu i izgubili od Votforda. U Dajšovoj eri, bili su prezauzeti borbom za preživljavanje u PL, FA kup se smatrao suvišnim...

Duel na "Etihadu" i otvara program vikend četvrtfinala kupa.

U nedelju, Šefild Junajted i Blekburn će se boriti za ulazak sigurno jednog tima Čempionšipa u polufinale, i tu će biti svega, osim verovatno golova.

Brajton bi trebalo da napuni Grimzbi, a posle Liga kupa, Junajted sanja i drugi trofej sezone. Favoriti su protiv Fulama, "Kotadžeri" od 2010. nisu stigli ovako daleko, ako izuzmemo poraz u finalu 1975. u novije doba imaju polufinale iz 2002. To je bilo tako davno da je na klupi sedeo Žan Tigana, branio Van der Sar, a igrao Luis Saha. Izbacio ih je Čelsi minimalcem. Videćemo mogu li Mitrović i kompanija (loše prolaze obično kod JUnajteda, ali daju gol po pravilu na "Old Trafordu" da naprave iznenađenje...

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke