Crno na belo, nenormalne plate - Oni su krivci za Mesijev odlazak!

Autor: Milovan Longinov
subota 07.08.2021.
09:15
Izvor: Sportske.net

Barselona je doživela najveći udarac u svojoj istoriji.

FC Barcelona Twitter
FC Barcelona Twitter

Povezane vesti

Lionel Mesi je napustio Barselonu i uskoro će potpisati za Pari Sen Žermen. 

Iza svega stoji očajna finansijska situacija katalonskog kluba koji nije mogao da registruje novi Mesijev ugovor, jer bi prekršio sva pravila.

Za razliku od Pari Sen Žermena, za koji pravila nema, Barsa nije mogla da zadrži Mesija i pored njegove ogromne želje da ostane. 

Najveći problem predstavljale su abnormalne plate gotovo svih igrača u Barseloni. Verovali ili ne, Barsa je zbog njih u protekloj sezoni u minusu od 487 miliona evra, što je najveći godišnji gubitak u istoriji fudbala. 

Barsini fudbaleri imaju nenormalne ugovore, i zbog njih Mesi nije mogao da potpiše svoj. 

Nakon Mesijevog odlaska, najplaćeniji ostaje Grizman sa godišnjom platom od 23 miliona evra, De Jong ima 20, a sledi Kutinjo sa 18. Ono što je najšokatnije jesu plate Umtitija i Pjanića koji imaju po 12 miliona evra, Roberta od 10.

Poređenja radi, najveća plata koju je Serhio Ramos ikada imao u Realu, u svom poslednjem ugovoru iznosila je 12 miliona. Marselo recimo nije zarađivao nikad više od sedam. 

Barsini navijači su još kako besni i imaju razloga za to, ali je najveći krivac samo jedan čovek - Hosep Marija Bartomeu. 

On je sklopio sve ugovore, preplatio Grizmana, Kutinja i Dembelea i sa obeštećenjima (sva trojica su koštala oko 400 miliona evra!) i sa godišnjim platama. Podigao je plate Umtitiju, Albi, Robertu na 12 i 10 miliona, dok je Pjaniću recimo nepotrebno dao tri puta veću platu nego što je imao u Juventusu. Poređenja radi - Depaj i Aguero ZAJEDNO imaju manju platu od Pjanića, iako su kao slobodni agenti bili u poziciji da zahtevaju daleko veća primanja. 

To je dovelo do toga da je preko 95% ukupnog budžeta odlazimo samo na plate, što je neodrživo. Prema procenama, da bi jedan gigant funkcionisao, platni budžet ne bi smeo da pređe 65%. 

Sve ovo dovelo je do Mesijevog odlaska i najtužnijeg dana u istoriji Barselone. A to je tek početak, jer Barsa em nema finansijku moć, em zbog Mesijevog odlaska više neće biti toliko atraktivna, a tome kako će na terenu bez Lea, suvišno je i trošiti reči. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke