Čudovište zvano Liga kup

Autor: Milovan Longinov
sreda 31.07.2024.
23:27
Izvor: Sportske.net

Naravno da nije moglo bez izmišljanja...

EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH
EPA-EFE/CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Povezane vesti

Setiše se te 2019. godine da se ujedine u turnir koji će okupiti većinu najboljih ekipa ne bi li podigli i kvalitet i gledanost što radi iz godine u godinu. Takozvani Liga kup je takmičenje u kojem učestvuju timovi iz MLS lige i meksičkog šampionata.

U pitanju je sistem takmičenja nalik na Svetsko prvenstvo s tim što ovde učestvuje 47 ekipa – 29 iz MLS lige i 18 iz Lige MX. Turnir je oformljen od 15 grupa od po tri tima, traje mesec dana, a najbolje tri ekipe će se kvalifikovati za KONKAKAF Kup šampiona.

Dva tima iz svake grupe će se plasirati u eliminacionu fazu gde ih jedna utakmica deli od nastavka takmičenja. Grupna faza će trajati do 6. avgusta, a već 7. počinje nokaut runda. Meč za trofej na programu je 25. avgusta. Postoji i pitanje same kvalifikacije na ovaj turnir. Naime, iako se svi članovi MLS lige i Lige MX direktno kvalifikuju, na osnovu klasifikacije u prethodnoj regularnoj sezoni se dodeljuju statusi nosioca ili ne nosioca. Zanimljivo je to da su Kolumbus Kru kao šampion MLS kupa iz prošle sezone i Klub Amerika koja je osvojila najviše poena u Klausuri i Aperturi tokom minule kampanje, zaradili direktan plasman u nokaut fazu. Nadamo se da tako nešto u Evropi nikada nećemo videti.

Tako nakon Kopa Amerike koja se održavala u SAD, i ovo takmičenje delimično pripada istom domaćinu. Svih 77 utakmica igra se u Sjedinjenim Američkim Državama i Kanadi na stadionima MLS timova. Ako ste mislili da smo gotovi sa čudnim stvarima, e pa nismo. Znate da su to Amerikanci... Za pobedu se standardno dodeljuju tri boda, za remi jedan, ali svaki meč mora imati pobednika, pa se tako u slučaju nerešenog ishoda u 90 minuta igre, izvode penali. Pobednik dobija dodatan poen. Najveća zvezda turnira svakako je Lionel Mesi koji je prvi meč Inter Majamija protiv meksičke Pueble u nedelju posmatrao sa tribina zbog povrede. Verovatno je da će on igrati u nekom momentu u zavisnosti od samog plasmana Inter Majamija, ali oni su dobili taj duel 2:0 i sledeći meč čeka ih protiv Tigresa koji predvodi Andre-Pjer Žinjak.

Naravno, ovo takmičenje nije naišlo na odobravanje svih. Pokret navijača MLS lige se zalaže da se održi čuveni Lamar Hant US open kup koji je najstarije fudbalsko takmičenje u SAD, a ono je potpuno u senci Liga kupa. Iz MLS lige su poručili da nije problem da se taj Kup odigra i da će omogućiti da razvojni timovi klubova budu deo istog, ukoliko prve ekipe ne žele. Na kraju je samo osam od mogućih 26 timova izglasalo da bi taj Kup trebalo da se igra. Komeras MLS lige Don Garber rekao je da taj turnir ne bi doprineo kvalitetu, kao što to čini Liga kup i da bi s njim u kalendaru raspored bio prenatrpan.

Za navijače ipak potpuno skrajnuće US open kupa predstavlja običan lov na još više novca na račun tradicije i istorije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke