Cvajta - Nikad više velikana u drugoj nemačkoj ligi!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 23.07.2021.
11:00
Izvor: Sportske.net

Odabrano društvo...

Beta/Carmen Jaspersen/dpa via AP
Beta/Carmen Jaspersen/dpa via AP

Povezane vesti

Ne zna se šta je veće iznenađenje, da sezonu u drugoj nemačkoj ligi u petak otvaraju Šalke i Hamburger, da je tu i Verder, sva tri tima imaju evropske trofeje, sva tri su stvarala istoriju, ne samo nemačkog već i engleskog fudbala. Šalke je prvi put u nižem rangu od osnivanja Bundeslige, koliko je takmičenje kvalitetno neka posvedoči činjenica da HSV bivši evropski prvak ne može godinama da se vrati u Bundesligu.

Upravo je pomenuti trio favorit za dva mesta koja vode direktno u elitu i treće koje znači baraž, ali nikome nije lako da se navikne posle ispadanja.

Tim pre, što bez novca od TV prenosa ne možete da se pojačate, a štednja se u Nemačkoj kada van me ide podrazumeva. Šalke je realizovao prodaju MekKenija Juventusu, ali je morao da se oslobodi recimo Serdara, pa Benita Ramana, da otpusti nekoliko  igrača kao Uta, Šofa, Sebastijana Rudua, Bentaleba, Mustafija, čekaju da prodaju i Nastasića, a Pasijensija se vratio u Ajntraht. Popunjavali su se jedtinim igračima, kao i slobodnim agentima kao što su Kaminski, Poljak iz Štutgarta, Vouters iz Genka, vratilo se nekoliko igrača za pozajmica, poput Kabaka iz Liverpula, Matonda iz Stouka, pa će to biti jedan šareni tim koji će malo poznati Gramozis, imače peti trener prošle sezone koji je stigao na čelo kluba probati da vrati u Bundesligu. 

Verder je doveo trenera Anfanga iz Darmštada, prodali su Milota Rašicu Noriču, otpustili Gabre Selasija Čeha, Finca Moisandera. Kupili su Korejca Psrka, Rapa, štopera Union Berlina, doveli Maija na pozajmicu iz Bajerna, kao i Entonija Junga iz Brondbija, pa će imati solidan bedem pred golom Čeha Pavlenke. Tu je i dalje naš Veljković, pa turski reprezentativac Toprak, Austrijanac Fridl, imaju nekoliko bivših mladih reprezentativac Nemačke. Po nama, Verder je najbolji tim Cvajte i verovatno i najveći kandidat za povratak u elitu. 

"Dinosaurus" iz Hamburga počinje četvrtu sezonu u nižem rangu, ponovo će probati da se vrate gde pripadaju. Tim Valter koji je radio u fudbalskoj školi Bajerna, pa popio otkaz u Štutgartu je ovog leta seo na klupu. Mora makar do baraža, HSV je bio četvrti prošle godine. Slavo su trošili do sada, napadač Glacel iz Kardifa, Mefert iz Kila, par slobodnih fudbalera. Otpustili su nekoliko igrača, jedino su za Van Drongelena uzeli neko obeštećenje Unionu, pa će sa nepromenjenim snagama u novu bitku. Stigao je Ludovit Rajs koji je prošao Barsinu školu, danski napadač Kaufman iz Kopenhagena, tu su iskusni Toni Lejstner, golman Fernadez, talentovani Belgijanac Onana. Zanimljiva ekipa, top 5 verovatno, ali treba biti u najmanju ruku treći i boriti se u baražu. 

Treći je bio Kil koji nije uspeo da izbaci Keln. Dobili su u gostima "Jarčeve" sa 1:0, a onda primili pet golova kod kuće. Ipak, poslastica sezone je to što su nokautirali Bajern u kupu. Nisu loše pazarili ovog leta, stigao je Eras iz Verdera, Skrbizski iz Šalkea, Bajernov napadač, večiti talenat Arp, tu je naš Ignjovski, pojačanje je i Korb koji je igrao za Hanover i Gladbah. Iskusnog Van den Berga se sećate iz Fortune i Herte. Kil će opet napasti elitu. 

Kandidati i tu bismo završili priču o mogućim top 5 ekipama su i Fortuna Dizeldorf, Nirnberg i Hanover. U Dizeldorfu su jači za Klausa iz Volfsburga, na pozajmicu je stigao Tanaka iz Kavasaki Frontalea, kupili su Šipnoskog od Sarbrikena. Imaju dosta stranaca Kutrisa iz Olimpijakosa, nekoliko Poljaka, Bodzek je kapiten, a Kovnacko se sećate verovatno iz Sampdorije. Što se tiče Hanovera, zadržali su sastav, Nirnberg je kupio Danca Delija od Genka, napravio tri ili četiri dobra poteza sa slobodnim agentima, 

Sankt Pauli je kupio dosta igrača, Šveđanina Smita iz Genta, Hrvata Medića, doveli su napadač Osnabrika Ameneida koji je iz Malija, Bosanac Vasilj, golman, je došao iz Zorje kao slobodan igrač. Ali i oni su pustili dosta igrača bez obeštećenja, Japanca Mihačija, povukao se Norvežanin Reginiunsen, nekoliko fudbalera se vratilo u veće klubove, u Hamburgu su bili na pozajmici. Pauli dugo nije u eliti, bili su nadomak pre pet godina, kada su završili kao četvrti, ali su potonuli u prosečnost. Karlsrue ima bolji tim, bili su šesti, ali teško je bez ulaganja, dovođenjem slobodnih igrača pokazivati ambicije. Ista je priča recimo za Paderborn, Darmštad, Hajdenhajm koji je bio treći prošle sezone, to nisu timovi za top 5.

Videćemo i neka stara lica, Hanze se verovatno sećate iz boljih dana, simbol Istoka se vratio u Cvajtu, malo su pojačali konkurenciju, Majsner koji je igrao u Holandiji i Mađarskoj se vratio u domovinu, napadač Mamba je došao na pozajmicu iz Kairata, Šveđanin Ingelson je bio u Paderbornu, sada ga je Udineze prosledio u Roštok. Jedini cilj koji imaju je da prežive. 

Ispred Hanze je u trećoj ligi bio velikan, Dinamo iz Drezdena. Oni su šampioni treće lige, ali slavna prošlost neće baš impresionirati rivale. Grk Vlahodimos koji je igrao i za Olimpijakos i za PAO je u timu, doveli su Sea, Korejca iz Ajntrahta, golmana Mitruškina koji je branio za Fortunu, a u Rusiji je nastupao za Spartak, samo, sem u švajcarskom Sionu je svuda bio rezerva. Dinamo je možda nešto bolji od Hanze, ali ova dva tima su među kandidatima za ispadanje. Uz njih su svakako Aue i Ingolštat po mnogima najslabije dve ekipe, a i Regensburg, možda prosečni Sandhauzen bi mogli da se nađu u problemima. 

Ko će u Bundesligu možete i sami prognozirati ovde.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke