Da je tu Ševčenko, Kuman bi možda otišao do vikenda

Autor: Milovan Longinov
sreda 20.10.2021.
10:23
Izvor: Sportske.net

Previše sličnosti kao u sezoni 1997/98

Povezane vesti

Utakmica Barselona - Dinamo Kijev idealna je prilika da se prisetimo jedne od najvećih senzacija u istoriji Lige šampiona. U sezoni 1997/98, Barselona je kao apsolutni favorit ugostila kijevski Dinamo, a te  noći Evropa je čula za ime - Andrij Ševčenko. Na jednoj strani bili su Figo, Rivaldo, Đovani, Kouto, Vitor Baija, ali je golobradi Ševčenko postigao het-trik u prvom poluvremenu, u devetom, 32. i 44. minutu. Konačnih i šokantnih 0:4 postigao je Rebrov u finišu utakmice za jedan od najubedljivijih poraza Barselone na "Kamp nou" u istoriji Lige šampiona.

Dve i po decenije kasnije, Dinamo iz Kijeva stiže u Barselonu, koja je poljuljana baš kao i te sezone 1997/98 kada je na klupi sedeo takođe Holanđanin kao i danas, Luj van Gal. Verovali ili ne, Barselona je završila kao poslednja u grupi iza Dinama, PSV Ajndhovena i Njukasla, a sada se takođe nalazi u nezavidnoj poziciji. Katalonci su u prva dva kola doživeli šamare od Bajern Minhena i Benfike identičnim rezultatima 0:3 i moraju da pobede Dinamo ako žele da ostanu u trci za plasman u osminu finala. Da je kojim slučajem tu Ševčenko, kao te 1997. godine, navijači Barselone bi još kako imali razloga da strahuju pred ovaj meč. Još više razloga za strah svakako ima Ronald Kuman, koji će u slučaju da ne pobedi sigurno dobiti otkaz, jer za vikend sledi duel sa Real Madridom. Kuman je već nekoliko nedelja na tankom ledu i svi veruju da bi odavno dobio otkaz da je Đoan Laporta bio zadovoljan izborom trenera na tržištu. Ovako se pominje samo rizik sa Ćavijem koji će pre ili kasnije biti trener Barselone, ali je pitanje da li je ovako problematičan tajming idealan trenutak da se legendarni kapiten vrati. Pobeda nad Valensijom u nedelju rezultatom 3:1 za mrvicu je smirila strasti, jer je Holanđanin navodno dobio ultimatum da mora da pobedi sve tri utakmice na "Kamp nou" ako želi da ostane. Dinamo je sledeći stepenik, a još veći će biti Real Madrid od koga je doživeo oba poraza u prošloj sezoni (1:3, 2:1). Kumana bije glas da ne može da dobije nijednu veliku utakmicu, jer je pored oba poraza od Reala, dva puta izgubio i od Atletiko Madrida (uz jedan remi), a u Ligi šampiona je izgubio od svakog velikana i to na "Kamp nou", od - Juventusa (0:3), Pari Sen Žermena (1:4) i Bajern Minhena (0:3). Dinamo nije velikan evropskog fudbala, ali je za Kumana u ovom trenutku finale Lige šampiona.

Što se Dinama tiče, Kijevljani dominiraju u ukrajinskoj Premijer ligi pod palicom Mirčee Lučeskua i lideri su na tabeli sa 29 bodova, nemaju poraz uz gol razliku 29:3. U Ligi šampiona, primili su "petardu" od Bajerna u Minhenu, a u prvom kolu u Kijevu odigrali su bez golova sa Benfikom. Dinamo nema nikakav pritisak, za razliku od igrača Barselone, a naročito trenera Kumana koji je svestan da je ovo nedelja u kojoj bi mogla da bude odlučena njegova sudbina.

Zanimljivo, ova dva tima našla su se u istoj grupi i prošle sezone, Barselona je u Kijevu slavila rezultatom 0:4 golovima Desta, Brajtvajta (2) i Grizmana, dok je na “Kamp nou” bilo 2:1, strelci su bili Mesi i Pike na jednoj, odnosno Cigankov na drugoj strain.

Može li se u sredu od 18.45 pojaviti neki novi Andrij Ševčenko?

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke