Da Juve i Benfika igraju finale, da li bi i jedni i drugi izgubili?

Autor: Milovan Longinov
sreda 14.09.2022.
09:00
Izvor: Sportske.net

Šalimo se, ali ovo su horor brojevi..

Povezane vesti

Često navijači rivalskih klubova koji ne vole Benfiku i Juventus u šali kažu da kad bi ova dva kluba igrala u nekom finalu, to bi bio jedinstven slučaj, i jedni i drugi bi bili na gubitničkoj strani.

Zaista je neverovatno kada se prebroje sva izgubljena finala najuspešnijeg portugalskog i italijanskog kluba kako često padaju na poslednjoj stepenici.

Za Benfiku i prokletstvo Bele Gutmana znate, trebalo je da mu plate obećani novac. Jer njegov žig i danas stoji. Kada je Mađar odšetao posle dve evropske titule, nisu ga shvatali ozbiljno. Ali, Benfika je posle toga izgubila pet finala Kupa Šampiona, gotovo neverovatan niz 1963, 1965, 1968, 1988, 1990. Samo malo se govori o tome da ni u drugim takmičenjima u evro-kupovima nije bilo bolje. "Orlovi" su naime tri puta poraženi u Kupu UEFA, tačnije Ligi Evrope, prvo od Anderlehta 1983. a onda pre desetak godina u dva finala u nizu, od Čelsija i Sevilje na penale.

Ali, nisu usamljeni. Juventus je kasno osvojio prvi evropski trofej, napeti produžeci 1977. na "Katedrali" u revanšu protiv Bilbaoa doneli su Kup UEFA. I onda najbolja generacija u istoriji kluba osvaja prvo Kup Kupova, pa onda u ultimativnu premiju, titulu evropskog šampiona u crnoj noći na Hejselu. Tako je za osam godina "Stara Dama" prva u Evropi kompletirala sve evropske trofeje. Pre tog sjajnog niza, oni su imali samo dva izgubljena finala, ono beogradsko sa "Marakane" 1973. godine i deset godina kasnije od Hamburga, pa su možda i najbrojniji navijači u Italiji pomislili da njihov tim ume u bitkama za pehar. To uverenje je bilo još jače kada je Juve 1990. dobio Fiorentinu u finalu Kupa UEFA, pa tri godine kasnije preslišao i Dortmund (te sezone su dobili Benfiku u četvrtfinalu). Lipijev tim je zatim izgubio treće finale Kupa UEFA od silne Parme, nije da su se mnogo ljutili jer je te sezone konačno vraćena titula u Pijemont. Naredne je Juventus osvojio i drugu evropsku krunu kada je Vlada Jugović u penal seriji matirao Van der Sara za drugu titulu prvaka Evrope.

U tom trenutku je Juventus za 25 godina odigrao devet finala, sa skorom 6-3!

I ništa nije ukazivalo na potop koji je usledio. Ne znamo ko je prokleo Juve, možda Brazilac Ronaldo posle onog nedosuđenog penala u "Derbiju Italije", tek od tog Jugovićevog gola na rimskom "Olimpiku", Juventus je odigrao pet utakmica za titulu prvaka Evrope i izgubio isto toliko. Prvo su im posle trijumfa u Rimu, meru u naredne dve godine uzeli Dortmund i Real, iako je Juve sa Zidanom bio veliki favorit u tim mečevima. Onda je nova generacija, opet pod Lipijem izgubila finale od Milana na "Old Trafordu" posle penala.

I onda, dva Alegrijeva finala 2015. i 2017. godine, španski divovi Barsa, pa Real bili su bolji.

Zanimljivo Juventus je u Kupu Sajamskih Gradova takođe izgubio dva finala, od Ferencvaroša, a onda i Lidsa (u šest godina), ali to ipak nije toliko bitno takmičenje.

Niko nije ni blizu crnog Juventusovog rekorda u KEŠ ili LŠ svejedno, jer Bajern je gubio pet puta, Milan i Liverpul po četiri, ali ovi timovi imaju mnogo više titula evropskih prvaka od "Bjankonera".

Juventus će dočekati Benfiku sa imperativom posle poraza od PSŽ u prvom kolu. Portugalcima samopouzdanje daje pobeda nad Zvezdinim dželatom Makabi Haifom. Benfika je poslednji put ostala neporažena pre deset godina na "Alijanc Stadionu", odbranila 2:1 iz Lisabona i otišla u finale LE koje je zanimljivo igrano u Torinu, samo im se to mesto nije ponovo posrećilo pošto nisu uzeli trofej protiv Sevilje.

Kada se saberu porazi u svim finalima, hajde da računako i Intertoto kup, Juventus i Benfika zajedno su poraženi u 18 mečeva za evropske trofeje od ukupno 26 koliko su odigrali!

To je zaista nesvakidašnji podatak, sada nije bitka za trofej, ali za Juventus je veoma značajno, Alegri je i pre PSŽ rekao da je pobeda protiv Benfike koja je rival u borbi za drugo mesto mnogo značajnija.

AdmiralBet predlaže pobedu Juventusa sa kvotom 2,30!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke