Da li Dembele ima lošiju narav ili okruženje? Znaju i Ren i Dortmund i Barselona!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 07.05.2024.
11:30
Izvor: Sportske.net

Iz svakog kluba otišao je neprofesionalno i neljudski.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

 Osman Dembele je jedna od najvećih enigmi modernog fudbala - poseduje izuzetan talenat, ali deluje da nikada nije iskoristio ni 30% svojih potencijala. Glavni razlog tome definitivno je njegov mentalni sklop i činjenica da nije uvek jednako bio fokusiran na fudbal. Ipak, ono što ga verovatno najbolje opisuje kao osobu, jesu njegovi odlasci iz klubova - Rena, Borusije Dortmund i Barselone. Iz svakog je izašao na zadnja vrata, zatvarajući ih "zadnjicom", na ružan, neprofesionalan i ponekad i sraman način.

Da krenemo redom. Dembele je svoju problematičnost počeo da pokazuje još kao tinejdžer u akademiji Rena. Njega je još davne 2011. godine na trening u Ren odveo tadašnji advokat iz komšiluka Badu Sambage, ali koji ga je tada još kao 14-godišnjaka "precenio", pa kada Ren nije odmah dao dovoljno jak stipendijski ugovor, nudio ga je Red Bul Salzburgu. Na kraju, dobio je stipendijski ugovor sa Renom, posle mnogo peripetija, a tada ga je zastupao njegov prvi agent Marsija Kođia. I tada su počele razmirice do poslednjeg dana. Kođia je tokom Dembeleovog razvoja konstantno koketirao sa drugim klubovima, preteći Renu da će ga odvesti neposredno pre potpisa prvog profesionalnog ugovora, ukoliko ne ispune njegove uslove. Dembele je prihvatio svoj prvi profesionalni ugovor septembra 2015. godine, ali samo pod uslovom njegovog agenta da bude postavljena otpusna klauzula od samo pet miliona evra. Taj ugovor je potpisan u jednom hotelu u Renu, jer Dembele već tada nije bio dobrodošao u prostorijama kluba.

Strahujući da će Dembelea izgubiti prejeftino, Ren je angažavao namazanog agenta Musu Sisoka, da preotme Francuza i natera ga da potpiše novi ugovor, i tada je Dembeleu poslato pismo da raskine ugovor sa svojim agentom ili će prethodni dogovor biti poništen. Ren je čak nudio Dembeleu pet miliona na ruke, lično njemu, da raskine saradnju sa Kođijom i prihvati da ga preuzme Musa Sisoko. Ali, u tom trenutku nije uspeo da ga preotme.

Novi haos nastao je kada je Borusija Dortmund pokucala na vrata sa ponudom od 15 miliona evra. Ren ju je prihvatio, a ispred kluba pregovarao je upravo Musa Sisoko, koji je praktično i dogovorio transfer. Ali, Dembele je na potpis došao u društvu Kođije, sa kojim je veče ranije potpisao novi ugovor o saradnji. Da sve bude još šokantnije, niko u Dortmundu nikada nije pregovarao sa njim, već direktno sa klubom, a Sisoko se predstavio kao Dembeleov agent i tranfer je propao. Kođia se žalio FIFA i uližio žalbu protiv Sisoka koji se predstavio kao lažni Dembeleov agent, ali se ništa nije dogodilo. Na kraju, Dembele je završio u Dortmundu, nakon čega ga je Sisoko i preoteo od prvog agenta, ali Dembele se nije promenio.

Na promociji u Dortmundu rekao je da jedva čeka da zaigra pred 80.000 navijača i da je Borusija jedini klub koji ga je impresionirao tokom pregovora. Na klupi je sedeo Tomas Tuhel i Dembele je eksplodirao u tandemu sa Pjer-Emerik Obamejangom. Dembele je odigrao čak 50 utakmica u prvoj sezoni, dao je 10 golova i upisao čak 22 asistencije, ali tada je na scenu opet došao njegov karakter.

Nejmar je otišao u Pari Sen Žermen za 222 miliona evra, a Barselona je panično počela da traži zamenu. Cela Evropa znala je koliko je Barselona u tom momentu finansijski jaka i Dortmund nije želeo da ga pusti ni za 100 miliona evra. Ali, tada je Dembele odlučio da bojkotuje Dortmund, nije se pojaljivao u trening kampu, zahtevajući transfer u Barselonu jer je to "klub njegovih snova".

Musa Sisoko je odradio svoj deo posla, doneo je jaču ponudu vrednu nešto više od traženih 100 miliona - 105 i dodatne bonuse. Dortmund je na kraju prihvatio, znajući da će na kraju zaraditi gotovo 10 puta više nego što ga je platio. Dembele je otišao kao persona non grata, a navijači i danas pričaju da je on "najveći ološ koji je nosio dres Borusije".

I za kraj, tu je još jedna potvrda da su "milioneri" bili u pravu. Odlazak iz Barselone takođe je pokazao Dembeleov neprofesinalizam. Prvo, leta 2022. godine, Dembele je 15 dana bio bez ugovor, ali kao slobodan igrač, nije dobio nijednu dovoljno dobru ponudu, jer ga je jedini zvao upravo Tomas Tuhel da dođe kod njega u Čelsi. Tadašnji direktor Barselone Mateu Alemani nije menjao ponudu, koja je stajala na stolu i Dembele je odlučio da potpiše novi ugovor.

Ali, i on je pokazao kakav je Dembele, odnosno Musa Sisoko. Klauzula je postavljena na samo 50 miliona evra, a aktivna je već narednog leta do 31. jula. Dembele je čitavo leto govorio da ostaje, da je Ćaviju zahvalan na svemu što je učinio za njega i što je zbog trenera Barselone postao ponovo jedan od najboljih krilnih igrača. Nekoliko dana pre isteka roka za klauzulu, Sisoko je došao u klub i rekao da će PSŽ aktivirati klauzulu i da je Dembele već postigao sve lične uslove. Da sve bude još gore po Barsu, u ugovoru je postojala još jedna klauzula, od pomenutih 50 miliona, 35 de klubu, a preostalih 15 Dembeleu i Sisoku.

I tako je Dembele i iz Barselone otišao kao omržena osoba, uzeo im je novac, izradio je Ćavijevo poverenje i potom i slavio gol u dresu Pari Sen Žermena i aplaudirao je kada je Ronald Arauho dobio crveni karton.

Na sve to, ne treba zaboraviti da je tokom januara 2022. bio sklonjen iz ekipe, jer nije želeo da potpiše novi ugovor, i već tada je mogao da potpiše predugovor sa novim klubom, ali Musa Sisoko nije imao nijednu ponudu. Dembele je bio osakaćen povredama godinama unazad, u Barseloni je živeo neprofesinalno, igrajući igrici tokom besanih noći, a i njegovi standovaci u Dortmundu i Barseloni ispričali su da “nisu sigurni da li su u kući živeli ljudi ili stoka”, kakav je haos za sobom ostavljao Dembele.

Sve u svemu, Dortmund je u prvom meču slavio 1:0, i sada mora da "preživi" i "Park prinčeva" i Dembelea i Embapea, ako želi do velikog finala Lige šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke