Da li je Čukarički unapred prežaljen u gradu Mikelanđela i Da Vinčija?

Autor: Ivan Cvetković
četvrtak 26.10.2023.
10:30
Izvor: Sportske.net

“Ljubičasti” apsolutni favoriti u meču sa srpskim predstavnikom, što ne mora nužno biti loše za Čukarički.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Srbiju ove sezone u grupnoj fazi trećeg po jačini evropskog klupskog takmičenja Lig konferencija predstavlja Čukarički koji je to pravo stekao bez kvalifikacija.

Žreb nije bio naročito naklonjen “brđanima” koji se u grupi F takmiče sa Fiorentinom, Genkom i Ferencvarošem. Rastanak sa trenerom Dušanom Kerkezom uslovio je velike promene u ekipi koju je preuzeo Igor Matić. Na početku je bilo problema, naročito u kvalifikacijama za Ligu Evrope kada je Čukarički bio nemoćan u dvomeču sa Olimpijakosom. Pobeda nad Crvenom zvezdom u Super ligi Srbije ohrabrila je fudbalere Čukaričkog koji su u prvih 40 minuta meča protiv Ferencvaroša imali vođstvo i igrali veoma dobro. Usledio je preokret ekipe koju sa klupe predvodi Dejan Stanković, pa je domaćin u Budimpešti slavio sa 3:1. Ubedljiv trijumf nad Spartakom u Subotici dao je nadu Čuki da može do povoljnog rezultata u Leskovcu protiv Genka, ali su Belgijanci pokazali da su na potpuno drugom nivou fudbala pobedivši sa 2:0. Moglo je biti i ubedljivije… “Brđani” ne blistaju u Super ligi Srbije, pokazali su to remi na Voždovcu i poraz u Novom Pazaru, što može biti posledica igranja u napornom ritmu četvrtak-nedelja.

Takav Čukarički putuje u Firencu gde će u trećem kolu grupne faze LK igrati protiv Fiorentine. Izabranici Vinćenca Italijana dobili su mnogo kritika nakon “petarde” na Marakani od Crvene zvezde u pripremnom periodu, ali početak sezone obradovao je sve navijače “ljubičastih”. Fiorentina je posle ubedljivog poraza od Intera 4:0 pronašla pravu formu i ima niz od sedam utakmica bez poraza. Sve osim poraza Čukaričkog bio bi ogroman podvig srpske ekipe koju čeka veoma nezahvalan zadatak. Italijanski tim ima dva boda iz dve utakmice, Čuka je prava prilika da se uključi u borbu za prva dva mesta, pa je teško očekivati da će Italijano odlučiti da skloni previše igrača iz startne postave. Najveća opasnost po Čuku jeste fantastični reprezentativac Argentine Niko Gonzales koji igra fudbal života, tu je i reprezentativac Srbije Nikola Milenković, bivši fudbaler Barselone i Juventusa Artur Melo, kao i Džonatan Ikone.

U okviru iste grupe F, Genk će dočekati Ferencvaroš u Belgiji gde bi pobednik napravio ozbiljan iskorak ka plasmanu u drugu rundu Lige konferencija.

Grupa A donela nam je iznenađenje jer je lider grupe i pored francuskog Lila Slovan iz Bratislave. Upravo će slovački tim gostovati u Francuskoj gde su “doge” veliki favoriti. Svoje evropske snove sanja i Klaksvik sa Farskih ostrva gde će ugostiti Olimpiju iz Ljubljane.

Situacija u grupi B postaje komplikovana jer tri tima ravnopravno konkurišu za prva dva mesta. Gent bi trebalo da bez većih problema savlada islandski Breidablik, dok je okršaj između Makabija iz Tel Aviva i Zorje odložen zbog ratnog sukoba u pojasu Gaze.

Grupa C donosi nam derbi grupe između Dinama i Plzena u Zagrebu i to nakon neočekivanog poraza “modrih” u Gorici. Dinamo igra veoma promenjivo što bi moglo doneti iznenađenja u konačnom ishodu. Balkani će dočekati Astanu koja bi da uhvati poslednji priključak.

Lugano je u okviru grupe D posle trijumfa nad Bešiktašem u Istanbulu zauzeo prvo mesto i sada dočekuje Briž koji takođe ima četiri osvojena boda. Turska ekipa moraće da juriša na pobedu u Norveškoj gde ga čeka Bodo Glimt koji je umeo da iznenadi i velikane poput Rome.

Šta tek reći za grupu E u kojoj se mnogo toga obrnulo “naopačke”. Sve četiri ekipe imaju po tri boda, Zrinjski svoj evropski san nastavlja protiv Legije koja stiće u Mostar, dok će AZ Alkmar ugostiti Aston Vilu u duelu dve ekipe koje su nominalno favoriti u ovoj grupi.

PAOK igra sjajnu evropsku sezonu na krilima reprezentativca Srbije Andrije Živkovića i pokušaće da nastavi pobednički niz u Aberdinu, dok Ajntraht u Frankfurtu pod imperativom pobede dočekuje rasterećeni Helsinki koji je već obezbedio titulu u šampionatu Finske.

Fenerbahče ima neverovatan početak sezone sa maksimalnim učinkom od 16 pobeda u svim takmičenjima, a eventualnom pobedom nad ekipom Ludogoreca tim Dušana Tadića praktično bi već obezbedio plasman u drugu rundu LK. To bi mogao da iskoristi Nordsjeland koji gostuje slovačkoj Trnavi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke