Da li je Liverpul održao čas Barsi i Bajernu?

Autor: Nemanja Janošev
petak 17.05.2024.
13:30
Izvor: Sportske.net

Ni njima nije bilo jednostavno, ali uradili su smisleno svoj posao.

EPA-EFE/SERGIO PEREZ
EPA-EFE/SERGIO PEREZ

Povezane vesti

Tokom januara i februara ove 2024. godine saznali smo tri trenerska buma. Prvi je definitivno odjeknuo najviše - da Jirgen Klop samoinicijativno napušta klupu Liverpula usled "nedostatka energije". Dan kasnije usledilo je obraćanje Ćavija Ernandeza koji je saopštio da u narednoj sezoni neće voditi Barselonu. Treći je došao pomalo očekivano usled izostanka rezultata i raskola u svlačionici - Bajern je obelodanio da Tomas Tuhel odlazi po završetku kampanje.

Sva tri tima su na drugačiji način delovala u narednim mesecima s istim ciljem - da se pronađu naslednici pomenute trojice.

Logično, Liverpul je momentalno gledao ka Ćabiju Alonsu kao predvodniku nove generacije trenera i čoveku koji već ima zaostavštinu na "Enfildu". Isto je kasnije činio i minhenski Bajern, ali oba tima su ostala kratkih rukava. Što se Barselone tiče, oni su se povezivali sa Tomasom Tuhelom, Hansijem Flikom, Rafom Markezom, Seržom Konseisaom...

Mesecima kasnije, Liverpul je pitanje trenera rešio čovekom sličnog profila kao što je Jirgen Klop s tim što dolazi iz značajno manje sredine nikada opterećen pritiskom gigantskih rezultata i očekivanja. Uz sve poštovanje Fejenordu, Liverpul je drugačiji nivo, a ako ćemo porediti sa Klopom iz Borusije Dortmund, takođe ne može da parira tome. No, on se pokazao kao savršen naslednik, ostaje pitanje da li će rukovodstvo pogoditi.

Bajern je posle Alonsa bezuspešno pokušavao da angažuje Julijana Nagelsmana, Ralfa Ragnika, Zinedina Zidana... Niko nije želeo da napusti svoju trenutnu rolu i čelnici slavnog kluba nisu uspeli da ubede brojne stručnjake, a naposletku čak ni Tomasa Tuhela da ostane...

Barselona isprva nije toliko intenzivno ni tražila novog trenera sve dok nisu uspeli da se dogovore sa Ćavijem da on ostane pošto su se tenzije smirile. Međutim, prethodnih dana je ponovo došlo do raskola između dve strane i Ćavi će biti otpušten od strane Đoana Laporte.

Liverpul je organizaciono u ovom trenutku ispred dva kluba, ali to ne znači da će pogoditi izborom pre nego li Bajern ili Barsa.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke