Da li je Ruben Baraha jedini koji može da spasi Valensiju čak i od Pitera Lima?

Autor: Milovan Longinov
petak 18.08.2023.
11:45
Izvor: Sportske.net

Nova sezona, stara priča.

EPA-EFE/Rodrigo Jimenez
EPA-EFE/Rodrigo Jimenez

Povezane vesti

Nova sezona, stara priča - strepnja među navijačima Valensije, šta lošije mogu da očekuju ove sezone? Jer, za njih ne postoji ono čuveno ono optimistično "ove godine će biti bolje", jer iz sezone u sezonu njihov voljeni tim tone i tone, a jedini koji sada može da spasi brod koji odavno tone je - Ruben Baraha, istinska legenda kluba.

Kada je Ruben Baraha nasledio Đenara Gatuza (onih nekoliko dana na klupi po osmi put čuvenog Voroa ni ne računamo), mnogi su se plašili da čak ni legenda ne može da spasi svoju voljenu Valensiju. Baraha je preuzeo tim koji je bio na granici zone ispadanja, ali je uspeo da je vrati. Makar na kratko tamo gde pripada, a to će uvek biti - elita. Valensija je nekako opstane, kao 16. na tabeli sa 42 boda, dva više od Valjadolida koji se vratio u Segundu. Baraha je shodno uspehu dobio novi dvogodišnji ugovor, do 2025. godine, ali to kod Pitera Lima ne znači mnogo. Od kako milijarder iz Singapura preuzeo klub u proseku Valensija dva puta po sezoni menja trenera. Barahu neće spasiti ni činjenica da je legenda kluba, ili možda hoće?

Baraha je praktično do povratka na "Mestalju" bio drugoligaški trener. Do tada je vodio Elče, Rajo Valjekano, Sporting Hihon, Tenerife i Saragosu u periodu od 2015. do 2020. godine, od kada je do povratka na "Mestalju" bio skoro tri godine bez posla.

Ali, s druge strane, Baraha je bio kapiten zlatne generacije "slepih miševa" od 2000. do 2010. godine, odigrao je 364 utakmice, i osvojio, pazite sada - dve titule u La Ligi, Kup kralja, Kup UEFA i Superkup Evrope. Tako nešto, nažalost, više nije zamislivo čak ni u najluđim snovima navijača, sve zbog - Pitera Lima.

Navijači za krizu u klubu odavno krive upravo vlasnika iz Singapura koji pušta njihov tim niz vodu. Valensija već godinama ne može da privuče velika imena, a svoje najbolje igrače kojih sve manje i proizvodi, prodaje za sitne pare. Tako je Feran Tores, dete kluba, prodat za 20 miliona evra Mančester sitiju, danas je u Barseloni, pre njega pušten je i Dani Pareho u Viljareal, i to protiv svoje volje, a neka od imena koja su otišla su i Fransis Kokelan, Žofri Kondogbija, dok je za veliki novac, sa prvom ponudom otišao i Gonsalo Guedeš. 

Valensija ovog leta opet pokazuje da Piter Lim nema ambicije u skladu sa istorijom kluba. Valensija je ukupno potrošila 10 miliona evra, po pet za štopera iz Liona - Čenka Oskačara i zadnjeg veznog iz Levantea - Pepelua. Baraha je tako primoran da se osloni na klince iz akademije, a dečak kome se nadaju da će eksplodirati mogao bi da bude Havi Gera. Mnogo veći problem je što je prodat Junus Musa u Milan za 20 miliona evra, a otišao je i naš Uroš Račić u Sasuolo za 2,5 miliona. Po isteku pozajmica otišli su Niko Gonzales, Džastin Klajvert i Ilaiš Moriba, dok je Edinson Kavani otišao kao slobodan igrač. I šta onda može da se očekuje od Barahe?

Valensija je slavila u prvom kolu i to na paklenom gostovanju Sevilji na "Ramos Sančez Pishuanu" rezultatom 2:1. Upravo je mladi Havi Gera po ulasku u igru rešio derbi sa Seviljom, ušao je u 62. minutu i u 88. pogodio za 1:2. Prethodno je za 1:1 pogodio Dijakabi. Na premijeri nove sezone na "Mestalju" dolazi Las Palmas, povratni u La Ligu i ovo je lepa prilika da Valensija startuje sa 2/2 i velikih šest bodova da njeni navijači makar na kratko pomisle da ove sezone mogu da budu makar u gornjem delu tabele. O Evropi, koja je donedavno bila potpuno normalna stvar, više niko i ne sanja.

Ali, ako neko može da spasi Valensiju iz kandži Pitera Lima, onda je to - Ruben Baraha, uz još jednu legendu i svoju desnu ruku Karlosa Marćenu.

Kompletnu ponudu španske Primere u kladionici AdmiralBet pogledajte OVDE!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke