Da li je vreme da Haland protiv svog nesuđenog kluba pokaže da nije golgeter za „male mečeve“?

Autor: Milovan Longinov
sreda 17.04.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Pred nama je novi spektakl između Mančester sitija i Real Madrida.

Povezane vesti

Utakmice između Mančester sitija i Real Madrida polako ali sigurno postaju pravi klasici Lige šampiona.

Ono što smo videli prošle sedmice u prvoj utakmici četvrtfinala u Madridu (3:3) blizu je fudbalskog savršenstva, a kulminacija se očekuje u sredu na Etihadu, kada će dva poslednja šampiona Evrope odlučiti ko ide u polufinale.

Ne treba biti mnogo pametan i zaključiti da je aktuelni prvak Evrope Siti favorit.

Igra kod kuće, ponovo je ušao u veliku formu u pravo vreme, a za vikend se dodatno „napumpao“ samopouzdanjem jer je preuzeo čelo Premijer lige u epskoj trci za titulu sa Arsenalom i Liverpolom i sada je on taj koji se o svemu pita na šest mečeva do kraja.

Siti će probati da reprizira revanš prošlogodišnjeg polufinala, kada je posle 1:1 u Madridu „zgormio“ Real u Mančesteru rezultatom 4:0, uz dva gola Bernarda Silve i po jednim Manuela Akanđija i Hulijana Alvareza.

Strelac gola u Madridu prošle godine za „građane“ bio je Kevin de Brujne, a pre nekoliko dana su pogotke na stadionu „Santjago Bernabeu“ redom postizali Bernardo Silva, Fil Foden i Joško Gvardiol.

Dakle, ono što „upada u oči“ svakom poznavaocu i ljubitelju fidbala je da na ovoj dugačkoj listi strelaca nema Erlinga Halanda, Sitijeve „gol mašine“ u prethodne dve godine.

Norvežanin je za nepune dve sezone u dresu Sitija ostvario impresivnu golgetersku statistiku, ali zajedljivi britanski mediji od najboljeg centarfora današnjice i čoveka koji je prošle godine bio drugi u izboru za „Zlatnu loptu“ žele i traže još više. Od njega se očekuju golovi u velikim mečevima, kojih realno nema, pa su pojedini već počeli da ga nazvaju „čovekom za male utakmice“.

Na 53 meča prošle sezone, Haland je postigao 52 gola, uz devet asistencija, pokazavši da je nemilosrdni golgeter. Uz to, Siti je sa njim osvojio “tripletu” - Premijer ligu, Ligu šampiona i FA kup. 

Samo, nije baš sve tako bajno, ako pitate Engleze.

Jer, do pomenutih brojki, impozantnih sa koje god strane da se pogledaju, Haland je dolazio najčešće u takozvanim “malim utakmicama”. Tačnije, protiv rivala koji ne spadaju u krem evropskog fudbala. I, uglavnom, u mečevima kada njegovi golovi i nisu preko potrebni “građanima”.

Konkretan primer - Na putu ka osvajanju Lige šampiona, Halandovi golovi su izostali u obe utakmice polufinala protiv Real Madrida i u finalnom duelu protiv Intera.

Istina, bio je strelac u oba duela četvrtfinala protiv Bajerna (1:1 i 3:0), a u revanšu osmine finala Lajpcigu je “spakovao” pet golova u trijumfu od 7:0.

Ipak, da ga ne bije uzalud glas da je “igrač samo za male utakmice”, Norvežanin demonstrira i ove sezone.

Ako gledamo Premijer ligu, osim pogotka Liverpulu u prvoj utakmici jesenas (1:1), podbacio je protiv Arsenala oba puta (0:1, 0:0), Totenhema (3:3) i u drugom meču protiv Liverpula (1:1).

Pre nekoliko dana je u Madridu ostao u “džepu” štopera Reala Antonija Ridigera, golove su davali drugi, pa je sada zaista došao red i na njega…

Predstojeća utakmica protiv Reala je zaista velika prilika za Halanda za jednom i zauvek “začepi usta” kritičarima i da sa makar jednim golom otvori put Sitiju ka željenom cilju, a to je odbrana titule u Ligi šampiona.

Možda je baš suđeno da se to desi protiv Reala, u kom je zamalo završio na leto 2022. godine, kada je dugo “lomio” između Madrida i Mančestera, a na kraju je odlučio da se iz Dortmunda preseli u Englesku.

Haland je i sam tada izjavio da mu je bilo teško da odbije Real.

Navodno je mesecima “vagao” između španskog i engleskog kluba, ali je izabrao ovaj drugi, a na njegovu odluku je uticala sjajna forma Karima Benzeme u sezoni 2021/2022. Pouzdan izvor je naveo da su fantastične partije iskusnog Francuza bile ključni faktor da Haland “skrene” prema Mančesteru, jer je bio svestan da će u kod Pepa Gvardiole biti glavni čovek ekipe, koja je u tom trenutku vapila za pravom i kvalitetnom “devetkom”. 

Norvežanin je dolaskom u Siti dobio ugovor po kom zarađuje 435 hiljada evra nedeljno, isto kao i Kevin de Brujne.

Veliku Erlingovu odluku je kasnije dodatno pojasnio njegov otac Alfi, koji brine o njegovoj karijeri, a inače je i sam bivši igrač Mančester sitija.

"Kriterijumi kod odlučivanja bili su jasni. Razmišljali smo o tome kom klubu je najviše potrebna klasična devetka. Siti je bio prvi izbor, 10 od 10. Real je bio pet ili šest od deset zbog toga što je Karim Benzema fantastičan. Tada je i postojala mogućnost da u Real stigne Kilijan Embape. Siti je pravi potez", rekao je tada Alfi Haland.

 

 

 

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke