Da li ste znali da je Milijaš pre "portugalizacije" bio najbolji stranac u istoriji "Vukova"?!

Autor: Mladen Heleta
utorak 16.01.2024.
12:15
Izvor: Sportske.net

Lepa epizoda u karijeri Srbina.

EPA/STEVE WOODS
EPA/STEVE WOODS

Povezane vesti

Skoro svaki elitni engleski klub u Srbiji ima svoje navijače i pristalice.

Liverpul i Mančester junajted se izdvajaju na toj listi, tu su Arsenal i Čelsi, oni pravi fanatici simpatišu Vest Hem zbog klasnih podela, Aston Vila i Notingem Forest se vole zbog dobrih starih vremena, Milvol ima jaku bazu u našoj zemlji, iako nije član Premijer lige, a razlog su naravno Mućke, Del Boj i Rodni, postoje oni koji simpatišu Lids, Lester je pokupio simpatije mnogih neutralaca u onoj šampioskoj sezoni…

Vulverhempton Vonderersi teško da bi bili omiljeni u Srbiji da u ovom timu u jednom periodu nije nastupao Nenad Milijaš, bivši kapiten Crvene zvezde i ljubimac njenih pristalica, koje su upravo zbog njega pratile i bodrile ovaj klub u periodu 2009. do 2012. godine, kada je narandžasti dres nosio kreativni vezista.

Nekima se osladilo, pa su i nakon njegovog odlaska nastavili da “žive” sa ovom ekipom, koja se preselila u Čempionšip u njegovoj poslednjoj sezoni.

Potonuli su “Vukovi” još niže, pa su sezonu 2013/2014. proveli u Ligi 1, što je treći rang engleskog fudbala. Vratili su se ekspresno i ponovo igrali Čempionšip sve do 2018. godine, kada su izborili promociju natrag u Premijer ligu, čiji su do danas veoma stabilan član.

"Vukovi" su inače ona stara sila engleskog fudbala. U istoriji dugoj 144 godine tri puta su bili prvaci Engleske, četiri puta su osvajali FA Kup, dva puta Liga Kup, dok su na evropskoj sceni igrali finale Kupa UEFA 1972. godine.

Šampionske titule je ovaj tim uzimao 1954, 1958. i 1959. godine, a u gore pomenutom finalu Kupa UEFA 1972. godine, Vulverhempton je izgubio od rivala iz svoje zemlje.

Totenhem je bio bolji i osvojio renomirani evropski trofej. Tada su se u finalu ovog takmičenja igrala dva meča, a Totenhem je slavio u prvom u Vulverhemptonu sa 2:1, dok je u revanšu u Londonu bilo 1:1.

“Vukovi” su na putu do tog finala redom izbacivali portugalsku Akademiku, ADO Den Hag, Karl Cajz Jenu, Juventus i Ferencvaroš. Standardnu prvu postavu činila su sedmorica Engleza, dvojica Škota i dvojica Severnih Iraca.

Dakle, klasična lokalna priča i tako je bilo sve do ere ovog današnjeg modernog fudbala. Poznata vam je priča da se konkretno Vulverhempton “portugalizovao” u poslednjih nekoliko sezona  i da je postao prava premijerligaška baza za razvoj fudbalera iz ove zemlje.

Naravno, i oni su njemu doneli puno toga dobrog. Klub je stabilizovan i veoma dobro kotiran u najjačoj ligi sveta, pa više niko i ne pomišlja da je moguć scenario iz 2012. i 2013. godine.

Ali, da se vratimo mi na Milijaša, koji je tamo bio pre najezde Portugalaca.

Milijaš je za tri sezone u dresu Vulverhemptona odigrao 59 mečeva u Premijer ligi i postigao četiri gola, a malo je poznata informacija da je  prestižni fudbalski list "4-4-2" još 2015. godine, dakle tri godine pošto je Srbin otišao iz ove ekipe,  zajedno sa svojim čitaocima napravio listu najboljih stranaca u istoriji klubova koji nastupaju u engleskim profesionalnim rangovima.

Nenad Milijaš je možda pomalo i neočekivano zauzeo mesto u anketi kao najbolji stranac koji je ikada nosio dres Vulverhemptona.

"Srpski internacionalac nikada nije dobio glavnu ulogu na stadionu 'Mulino', ali kada god je dobijao šansu, njegova ubojita levica je pravila probleme svakom timu. Ranije je imao odrešene ruke u veznom redu Crvene zvezde, a smatramo da ima pravo da bude proglašen najdarovitijim strancem koji je ikada nosio dres narandžaste boje", pisalo je u obrazloženju magazina "4-4-2".

Ovo je bilo zaista veliko priznanje za Srbina, na čijoj će poziciji kasnije zaigrati fudbaleri poput Mutinja, Rubena Neveša, Mateusa Nunjesa…

Koliko je veliki trag Nenad ostavio u klubu, najbolje govori podatak da mu je Vulverhempton zvanično čestitao odlazak u igračku penziju.

Vulverhempton mu je 2019. godine, pošto je podigao pehar šampiona Srbije kao kapiten Crvene zvezde uputio  poruku putem zvaničnog Tviter naloga, uz video snimak njegovog gola u dresu „Vukova” protiv Boltona u decembru 2009. godine.

Želimo Nenadu Milijašu srećan odlazak u penziju”, napisali su tada.

Vulverhempton je u ovom trenutku ekipa koja se nakon 20 odigranih mečeva u Premijer ligi nalazi na 11. poziciji na tabeli sa 28 bodova na svom kontu, realno je daleko od Evrope, ali je daleko i od onih timova koji će se boriti za opstanak.

I to je nekako konstanta ovog kluba poslednjih sezona, mada su imali jedan kvalitetan izlet u Ligu Evrope u sezoni 2019/2020.

Dogurali su do četvrtfinala, pošto su najpre bili drugi u grupi sa Bešiktašom, Bragom i Slovanom iz Bratislave, da bi u nokaut fazi izbacili Espanjol i Olimpijakos. Bili su u strašnom naletu, ali je onda u martu došao Kovid i zaustavio tu sezonu. Nastavak je odigran tek u avgustu, u formi Fajnal-ejta, a „Vukove“ je sa 1:0 izbacila Sevilja, kasniji osvajač.

Vulverhempton će ove sezone probati i da napravi što bolji rezultat u FA Kupu. U trećoj rundi mu je rival Brentford, kog će dočekati u ponovoljenom meču. U Londonu je 5. januara bilo 1:1, pa će „Vukovi“ sada pred svojom publikom imati šansu da izbore plasman u sledeću fazu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke