Da li su „farmaceuti“ pronašli lek za rane iz Dablina?

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 25.05.2024.
13:00
Izvor: Sportske.net

U susret finalu Kupa Nemačke postavlja se samo jedno pitanje.

EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF
EPA-EFE/CHRISTOPHER NEUNDORF

Povezane vesti

Fudbaleri Bajer Leverkuzena i Kajzerslauterna u subotu će u Berlinu odlučiti ko će biti osvajač Kupa Nemačke za ovu sezonu.

Sve je bilo spremno za istoriju i za to da Bajer podigne trofej kojim bi kompletirao „tripletu“ i sezonu završio bez poraza u svim takmičenjima, ali ekipa Ćabija Alonsa je stigla u glavni grad Nemačke posle pravog šoka koji je doživela u Dablinu, gde je izgubila finale Lige Evrope od Atalante rezultatom 3:0.

Bajer je do Dablina nanizao 51 duel bez poraza u svim takmičenjima, a tu nisku je u sredu uveče na surov način okočala je četa Đanpjera Gasperinija.

Uz to, to je bio prvi meč na kom Leverkuzen nije dao gol ove sezone, kao i prvi u kom je tri puta morao da vadi loptu iz sopstvene mreže. 

Novi šampion Nemačke odigrao je najlošiji meč sezone u finalu evropskog takmičenja, u kom je tim iz Bergama imao kontrolu i dominaciju tokom cele utakmice. Bajer je ove sezone osvojio Bundesligu prvi put u istoriji, bez poraza u šampionatu, udarac jeste bio bolan, ali sada je tu nova velika šansa da se osvoji “dupla kruna” u Nemačkoj, što bi bio neverovatan uspeh, bez obzira na ovo finale Lige Evrope.

Bajer je apsolutni favorit u ovom finalu, Ćabi Alonso ima puno aduta koji su u Dablinu ostali na klupi, neki su imali i manju ulogu protiv Atalante i nema sumnje da će biti rotacija.

Kajzerslautern je ekipa koju ama baš niko nije mogao ni da zamisli kao finalistu Kupa pred početak sezone.

U pitanju je kultni tim nemačkog fudbala, ali ovaj klub već dugo tavori, nije tamo gde treba da bude, a ove sezone se grčevito borio za opstanak u “Cvajti” i uspeo je da ostane drugoligaš.

U Kupu mu se otvorilo, pa je redom izbacivao Koblenc, Keln, Nirnberg, Hertu i Sarbriken.

Dakle, do finala je na svom putu imao samo jednog člana Bundeslige, a to je Keln koji je kasnije ispao iz iste.

Sa koje god strane analizirali ova dva tima, ne postiji aspekat u kom Kajzerslautern može da bude ispred dominantnog Leverkuzena, ali Kup je specifično takmičenje širom Evrope i donosio je i veće senzacije nego što bi to bio eventualni trijumf totalnog autsajdera u subotu uveče u Berlinu.

Kajzerlsautern je poslednji put osvojio Kup Nemačke 1996. godine, kada je ispao iz Bundeslige, a u finalu savladao Karlsrue sa 1:0. Bila je to ona ekipa koja je već za dve godine postala i šampion Nemačke u povratničkoj bundesligaškoj sezoni.

Ovaj tim je trofej u Kupu podigao i 1990. godine, kada je u finalu savladao Verder sa 3:1.

Leverkuzen će se boriti sa svoj drugi pehar Kupa Nemačke, prvi je osvojio 1993. godine, kada je u finalu bio bolji od Herte rezultatom 1:0.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke