Da se ne zaboravi - navijači Šalke podigli spomenik Jevrejima

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 27.01.2022.
20:38
Izvor: Sportske.net, Beta

Sećenje na tragične trenutke.

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL
EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Povezane vesti

Navijači nemačkog fudbalskog kluba Šalke otkrili su danas spomenik u znak sećanja na deportaciju više od 500 Jevreja iz lokalnog područja u geto u Rigi (Letonija), na današnji dan pre 80 godina.

Grupa od oko 20 navijača, u saradnji sa klubom, gradom Gelzerkinhenom, istoričarima i jevrejskom zajednicom, želeli su da skrenu pažnju na zločin, sete se njegovih žrtava i istaknu teror koji su Nemci činili tokom nacionalsocijalizma.

"Za nas je važno da stvorimo svest o tome šta se tada dogodilo na ovom mestu, sa zadatkom da osiguramo da se to nikada više ne ponovi", izjavila je navijačica Šalkea Ines Kempken agenciji Asošijeted pres.

Nacisti su 27. januara 1942. deportovali 500 Jevreja sa stanice u Gelzerkihenu u Letoniju, koja je u to vreme bila okupirana od strane Nemačke.

"Ubistva su počela odmah po dolasku", navodi Šalke na svom sajtu. Klub kaže da je više od 450 deportovanih tog dana ubijeno pre kraja Drugog svetskog rata.

Navijač Šalkea Janik Rituper rekao je za AP da su nacisti naložili Jevrejima da se okupe kako bi započeli "novi život na istoku".

"Nekima je to delovalo i kao dobrovoljan potez, jer su znali da nemaju budućnost u Nemačkoj. To im je bila jedina šansa. Kada su se okupili na stanici, ljudi su nekoliko dana morali da čekaju na minus 27 stepeni. Po dolasku u Rigu, usledila je selekcija. Stari i slabi su odmah ubijani, a radno sposbni su upućeni na prisilan rad", rekao je Rupter.

Šalke je sopštio da su navijači uključeni u projekat osetili potrebu da "učine vidljivijom neizmernu patnju Jevreja iz Gelzerkihena", nakon što su učestvovali u poseti koncentracionom logoru Aušvic u organizaciji kluba.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke