Dan "D" - Timovi iz podsaharske Afrike moraju da naprave podvig

Autor: Milovan Longinov
utorak 29.03.2022.
09:58
Izvor: Sportske.net

Severnjaci mnogo bolje prošli u prvim mečevima u petak…

 FOOTOGRAFIIA
FOOTOGRAFIIA

Povezane vesti

Dan odluke u Africi, dobićemo u utorak pet putnika za Katar, a rezultati prvih mečeva su pokazali ono što smo i najavili, oprezan fudbal, malo golova, gostujući timovi su imali bolji učinak, pa će svakako biti favorit pred revanše na svom terenu.

To se ne odnosi na Senegal koji je izgubio od Egipta, autogol Sisea je "Faraonima" doneo minimalnu prednost u rimejku finala afričkog prvenstva. Tada je Senegal osvojio titulu dobivši na penale rivala sa severa Afrike, ali ovo bi bila osveta i to servirana hladna. 

Ono što treba da znate je da Afrikanci nisu ukinuli pravilo gola u gostima, što Egipćanima daje prednost, ako postignu pogodak u Dakaru, Mane i kompanija će morati da daju tri. Egipat je tri puta igrao na Mundijalu, 1934. pa u Italiji 1990. i na prošlog šampionatu sveta u Rusiji, nikada nisu prošli grupu. Inače u Kairu u prvom meču smo videli oprezan pristup, malo prilika, da nije bilo tog gola Sisea, verovatno bi mreže mirovale.

Reprezentacije sa severa Afrike su jače od onih iz podsaharskog dela kontinenta, pogotovo kada je taktika u pitanju. Nemaju toliko zvučnih imena, ali je disciplina u igri najbitnija u ovim baražima.

Alžirci su posle razočaranja na prvenstvu Afrike uzvratili žestoko na povratku u Kamerun, dobili su domaćina sa 1:0 i poklonili smo selektoru.

Đamalu Belmadiju perfektan poklon za 46. rođendan. "Nepobedivi Lavovi" su zaista bili nepobedivi i Duali u ovom veku, ali eto u petak tradicija je prekinuta. Onanu, golmana Ajaksa je savladao Islam Slimani, jedan od najiskusnijih igrača u redovima "Feničanskih Lisica" je iskoristio slobodan udarac Belilija i doneo veliku prednost Alžircima pred revanš. Oni će u utorak biti favoriti za odlazak na peti Mundijal i to protiv afričke selekcije koja ima najviše učešća.

Pobedu u gostima je napravio i Tunis, realno, oni su i bili favoriti protiv Malija, pokazali još jednom da itekako umeju da igraju nokaut mečeve. I ovde je odlučio autogol, nesrećni Musa Sisako je u svom četvrtom nastupu za Mali pogodio sopstvenu mrežu u Bamaku. On je zatim četiri minuta kasnije dobio crveni karton, pa je pravi tragičar. Mali je imao, iako sa deset igrača neke šanse za izjednačenje, ali je Tunis sačuvao pobedu i napravio veliki korak ka Kataru.

U komšijskom derbiju Gana i Nigerija su odigrali meč bez golova, rivali iz Zapadne Afrike nisu pokazali puno, krcati Baba-Hara stadion je očekivao gol,  na kraju je Nigerija bila ljuta, sudija je svirao penal za njih, ali je poništio odluku nakon konsultacija sa VAR sobom. Po nekoliko udaraca na gol, na kraju najpravednije, ali su "Super Orlovi" favoriti u revanšu protiv "Crnih Zvezda", imaju bolji tim, rekli smo već u prošlom broju i ponudili opkladu na to da Nigerija ne izgubi, uz mali broj golova. U Abudži će biti favorit, ovo je po nama najsigurniji tip, pobeda Nigerije.

Važan savet je da u mečevima afričkih reprezentacija neretko pada veoma mali broj golova, kvote na admiralbet.rs na igru 0-1 su idealne 2,20 na Alžir - Kamerun, 2,15 na Senegal - Egipat...

DR Kongo i Maroko su igrali 1:1 u Kinšasi, gosti su došli po remi, dali gol sa igračem više u 75. minutu, Tisudali je ušao u istoriju "Lavova sa Atlasa" ti izjednačujućim pogotkom. Inače domaći su poveli već posle desetak minuta, Visa, fudbaler Brentforda je uz odbitak od glave protivničkog kapitena Saiza dao gol za delirijum prepunog stadiona. Marokanci su promašili penal u drugom delu, ali su ipak zadovoljni napustili Kinšasu. "Leopardi" su mogli na startu drugog poluvremena da dupliraju vođstvo, ali na kraju samo 1:1 i biće vraški teško, i remi bez golova vodi Marokance u Kazablanki na Mundijal u Kataru.


 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke