Dan kada je Murinjo ućutkao Old Traford i pobedio velikog Aleksa Fergusona!

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 03.10.2024.
11:00
Izvor: Sportske.net

Dve decenije kasnije, Porto i Junajted u Ligi Evrope

Povezane vesti

Jedna od najvećih senzacija u istoriji Lige šampiona dogodila se pre tačno 20 godina. U osmini finala Lige šampiona, sudarili su se tada anonimus Žoze Murinjo i jedan od najvećih - Ser Aleks Ferguson. 20 godina kasnije, Porto i Mančester junajted se ponovo sastaju u Evropi, ali ne u Ligi šampiona, već Ligi Evrope. I niti je ovaj Porto kao nekada Murinjov, koji je osvojio Kup UEFA i Ligu šampiona za dve godine u nizu, ali je još manje ovaj Junajted kao nekada Ser Aleksov. Ipak, pravi je treuntak da se prisetimo tog čuvenog dvomeča, koji je sigurno jedan od najvećih pobeda u karijeri Žozea Murinja.

Porto je kao aktuelni šampion Kupa UEFA igrao u grupi sa Real Madridom, Olimpikom iz Marseja i Partizanom, te je kao drugi prošao u osminu finala. Tamo ga je čekao moćni Mančester junajted, koji se prošetao kroz grupu sa Štutgartom, Panatinaikosom i Rendžersom.

Tog 25. februara, Porto je bio domaćin moćnom Junajtedu i gotovo da niko nije očekivao iznenađenje. Ali, Murinjov tim je još prošle sezone pokazao da ume da se takmiči i nadmeće sa svima. Junajted je poveo golom Forčuna u 14. minutu, ali je onda Beni Mekarti odigrao partiju karijere. Dao je dva gola, najpre u 29. minutu za 1:1, a potom i u 78. za 2:1. Kapiten Junajted Roj Kin je u 87. minutu dobio direktan crveni karton, ali i bez njega, verovali su svi u Mančesteru da mogu do preokreta na svom "Teatru snova".

Aleks Ferguson je u revanšu iznenadio izostavljanjem Kristijana Ronalda, koji je ostao na klupi. Ali, Pol Skols je u 32. minutu pogodio za 1:0, što je bio rezultat koji je Junajted vodio dalje. Skolsu je ubrzo poništen i čist gol zbog ofsajda, ali ta greška sudija se ne pamti. Murinjo je ovaj put morao da napadne i da postigne gol, ako želi da prođe, a na sve to, zbog povrede je morao da izađe kapiten Žorž Košta.

Porto se nije predavao, a u 90. minutu pao je gol za anale. Tragičar je bio golman Tim Hauard, koji nije uspeo da uhvati naizgled lak šut iz slobodnjaka, lopta mu je ispala, pravo na nogu Koštinji koji pogađa za 1:1 i Porto vodi u četvrtfinale. Usledio je trk koji i danas pamte navijači Porta, ali i Mančester junajteda.

Murinjo je sleteo sa svog mesta gotovo do korner zastavice da proslavi sa svojim igračima, a potom i kada je sudija odsvirao kraj, trčao je ka tunelu i prstom preko usta "ućutkavao" domaće navijače, što je ostalo zlatnim slovima u istoriji poput onog trka na "Kamp Nou", šest godina kasnije kada je sa Interom ponovo osvojio Ligu šampiona.

Ostalo je istorija, Porto je u četvrtfinalu mnogo lakše pobedio Lion (2:0, 2:2), a potom u polufinalu i Deportivo iz La Korunje (0:0, 1:0). U istorijskom finalu, u Gelzenkirhenu, golovima Karlosa Alberta, Deka i Aleničeva Porto je pobedio Monako rezultatom 3:0 i popeo se na krov Evrope.

Taj Porto je kasnije bio okosnica portugalske reprezentacije, a mnogi igrači su ostvarili i transfere karijere. Deko je otišao u Barselonu, Rikardo Karvaljo i Paulo Fereira sa Murinjom u Čelsi, a tim koji i danas pamti fudbalski svet, izgledao je ovako: Vitor Baija, Žorž Košta, Paulo Fereira, Rikardo Karvaljo, Nunjo Valente, Koštinja, Dimitrij Aleničev, Maniš, Deko, Karlos Alberto i Beni Mekarti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke